«ترنم» و استعدادیابی قرآنی
تهران (پانا) - طی سال های اخیر، گرایش و هدف اصلی سیما در تولید و پخش مسابقات، در جهت استعدادیابی بوده است. اغلب مسابقاتی که طی سال های اخیر روی آنتن تلویزیون رفته اند، در پی فراهم کردن فرصتی برای جوانان، نوجوانان و کودکان بوده اند تا قابلیت و توانایی های ویژه خود را نشان دهند و از این طریق فرصتی برای شکوفایی بیابند.
برنامه «ترنم» نیز از جمله این مسابقات است که محور اصلی آن استعدادیابی است. اما تفاوت و وجه ممیزه اصلی این مسابقه با سایر برنامه های مشابه این است که «ترنم» در پی استعدادیابی در حوزه تلاوت قرآن کریم است. این برنامه، یکی از مسابقه های استعدادیابی تلویزیونی با تمرکز بر قرائت و تلاوت قرآن به حساب می آید. هر چند که صداوسیما تاکنون برنامه هایی با مضامین مذهبی و قرآنی برای گروه های سنی خوردسال پخش کرده بود؛ برنامه هایی که در زمان خودشان می توانستند تاثیرگذار باشند. اما با توجه به نیازهای امروز نسل جدید و فضای رسانه ای حاکم، تولید چنین برنامه هایی نیز می بایست مماس با ذائقه و سلیقه بچه ها و جوانان باشد. به نظر می رسد که برنامه «ترنم» واجد این ویژگی باشد و از ساختار و فضایی به روز و جدید برخوردار است. برنامه به طور زنده پخش می شود و این باعث هیجان انگیز شدن کار شده است. همچنین رقابتی که به صورت زنده نمایش داده می شود، اعتبار و عیار بیشتری دارد، چون تماشاچی در همان زمان برگزاری مسابقه از چند و چون وقایع و اتفاقات آگاه می شود.
این مسابقه که پخش آن از ۳۱ تیر در شبکه اول سیما آغاز شده، با بخش ها و آیتم های مختلف خود، علاوه بر فراهم کردن امکانی برای نمایش توانمندی های قاریان نوجوان و شناسایی ظرفیت های پنهان و آشکار آن ها، نوعی تبلیغ و تشویق برای انس با قرآن نیز محسوب می شود. چراکه «ترنم» با بخش های متنوع و در قالبی جدید، به مباحث مرتبط با کلام الهی می پردازد. مرور قرائت های ماندگار از قاریان مطرح جهان، توجه به آواها و الحان مختلف در قرائئت، آشنایی با قاریان داخلی از اقصی نقاط کشور و گوش سپردن به کلام خداوند، آن هم با صوت آسمانی نوخاستگانی با دلی پاک و روشن، حداقل دستاوردی است که بیننده این برنامه در عصری تابستانی می تواند کسب کند.
نکته قابل توجه این است که همه شرکت کنندگان در این مسابقه، زیر ۱۶ سال سن دارند؛ برخی در گروه سنی نوجوان قرار می گیرند و بعضی نیز کودک و نونهال هستند. به طور طبیعی برنامه ای که شرکت کنندگانش را این گروه سنی در بر می گیرد، مخاطبش نیز از همین گروه هستند. بنابراین باید جاذبه لازم برای اینکه کودکان و نوجوانان در آن شرکت کنند یا پای تماشای آن بنشینند به وجود بیاید. اولین ابزار که هم جاذبه آفرین است و هم هویت یک برنامه را برملا می کند، تیتراژ آغازین است. در برنامه «ترنم» به طور هوشمندانه ای با گذر از همه کلیشه های رایج در برنامه های معارفی، تیتراژ معرف، جهانی پر رمز و راز و با حوادث گوناگون و البته پرآشوب است اما در نهایت تصویر تیتراژ وارد دنیایی می شود که تمثال و استعاره ای از بهشت است و این بخش با تلاوت آیه «قلب ها آرام نمی گیرند مگر با یاد خدا» همراه می گردد. به این ترتیب، برنامه آغاز می شود و در ادامه، مجری با بیانی روان و گرم و صمیمی و مطابق با عرف اجرا، مسابقه را کلید می زند.
ساختار و عملیات برگزاری این مسابقه تلویزیونی به این شرح است که هر روز چهار شرکت کننده که هر یک استعدادی دارند در استودیو حاضر می شوند و با چالش هایی مواجه می گردند. در هر مرحله و پس از هر آزمونی، سه داور حاضر در استودیو و چند داور از شهرستان های مختف کشور به طور مجازی، به کار آن ها امتیاز می دهند و به این ترتیب برگزیده هر قسمت به دور بعدی راه می یابد. همه کودکان و نوجوانان می توانند با ارسال ویدئویی از قرائت خود به برنامه، فرصت شرکت در این مسابقه را پیدا کنند. هر چند که در مسابقه قرآنی، بازنده معنا ندارد؛ همه افرادی که وارد این رقابت می شوند به یک معنا برنده و پیروز هستند، چون با قرآن انس دارند و لقب استعداد قرآنی یافته اند.
ساختار برنامه «ترنم» توسط سازندگانش این گونه معرفی شده است: «شرکتکنندگان در سه بخش با یکدیگر به رقابت میپردازند. در بخش اول، در هر برنامه فرازی از تلاوت یک استاد مصری پخش میشود. این فرازها از قبل در سایت شبکه یک و صفحه برنامه گذاشته شده و شرکتکنندگان در مسابقه میتوانند آن تلاوت را قبل از حضور در مسابقه تمرین کنند. در این بخش هر شرکتکننده باید فراز تلاوت استاد مصری را همانند وی تلاوت کند.در بخش دوم یک فراز از آیات قرآن انتخاب و شرکتکنندگان با ذوق شخصی خود آن آیه را تلاوت میکنند و در بخش سوم نیز تلاوتها به صورت تقلیدی و فرازی از تلاوت استادان ایرانی خواهد بود.در این مسابقه سه داور به نامهای احمد ابوالقاسمی، حمیدرضا احمدیوفا و امین پویا، بهعنوان هیئت حاضر در استودیو حضور دارند و پنج داور از استانهای شمالی، جنوبی، شرقی، غربی و مرکزی کشور به عنوان هیئت ناظر و بهصورت زنده داوری میکنند. در مرحله مقدماتی حدود ۸۰ نفر شرکت میکنند و از میان آنها ۱۶ نفر به مرحله نیمه نهایی و در نهایت چهار نفر به بخش نهایی راه پیدا میکنند.»
در این مسابقه که چهارشنبه این هفته به پایان می رسد، ۲۵ برنامه در نظر گرفته شده است که روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۷ عصر از شبکه یک پخش می شود.
برنامه «ترنم» محصول گروه معارف شبکه یک سیماست که با توجه به شرایط حاضر کرونایی و به منظور پر کردن اوقات فراغت نوجوانان به تهیهکنندگی داوود نجفی و با اجرای محمد خاکساری، روی آنتن رفته است.
شایان گفتن است پیش از این سردار یزدی فرمانده سپاه حضرت محمد رسول الله (ص) طی نامهای به رئیس رسانه ملی از تولید و پخش مسابقه قرآنی «ترنم» قدردانی کرده بود.
ارسال دیدگاه