مراقب وبا باشیم
تهران (پانا) - این روزها ویروس کرونا همه را دچار سردرگمی کرده و از بیماریهای شایع فصل گرما از جمله وبا غافل شدهایم، در حالیکه این بیماری از مسریترین بیماریها در طول تاریخ بوده و باید مراقب باشیم تا غافلگیر نشویم.
به گزارش ایرنا، برخی متخصصان بیماریهای عفونی بر این باورند که وبا (التور) نوعی بیماری حاد اسهالی است که این بیماری در اثر تولید و تجمع سم میکروب وبا در روده باریک ایجاد میشود و در برخی موارد باعث از دست رفتن سریع آب و الکترولیتهای بدن از طریق روده میگردد و در صورتی که درمان نشود باعث شوک و سرانجام منجر به مرگ میشود.
بهگفته آنها، وبا معمولاً از طریق آلودگی آب و غذا به مواد مدفوعی منتقل میشود و یک خطر همیشگی برای بسیاری از کشورهای جهان است. اماکن و جوامع پر جمعیت از جمله اردوگاهها، پادگانها، زندان بیشتر از همه در معرض خطر قرار دارند و تعداد موارد بیماری به سرعت میتواند افزایش یابد. بهترین راه پیشگیری از وبا، بهبود و تامین آب آشامیدنی سالم، بهسازی محیط، سلامت غذا و آمادگی و هوشیاری جامعه است.
عباس مدنی متخصص بیماریهای عفونی در این زمینه میگوید: وبا میتواند بطور مستقیم از طریق دستهای آلوده، تماس بامواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود.
وی میافزاید: این بیماری عفونی از طریق غیرمستقیم نیز با مصرف آب آلوده منابع آب حفاظت نشده مانند چاهها، دریاچهها، جویها و غیره، استحمام یا شستشوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده، شستشوی سبزی و میوهها با آب آلوده، غذاهای آلوده که در خارج از یخچال نگهداری شوند و انبار کردن غذاهایی مانند یر، برنج پخته، تخم مرغ در خارج از یخچال، غذاهای دریایی ناپخته و خام مثل صدف، ماهی و تغذیه کودکان و نوزادان با بطری (آلوده) به جای شیرمادر نیز میتواند یک عامل انتقالباشد.
این پزشک با بیان اینکه افراد در مواقع ابتلا به اسهال حاد آبکی شدید با دفعات بسیار زیاد باید به مراکز بهداشتی درمانی و یا پزشک مراجعه کنند، میافزاید: درمان سریع کم آبی در مطب یا درمانگاه، نمونه برداری از مدفوع برای کشف سریع بیماری وبا ضوری است.
مدنی درباره راههای پیشگیری از بیماریهای اسهالی از جمله وبا میگوید: از آب آشامیدنی سالم استفاده شود، در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه، تانکرها، آب چشمه ها وغیره استفاده میشود حتماً قبل از مصرف، آبجوشانده و یا کلرزنی شود.
وی توصیه میکند: در فصل گرما از سبزیجات و میوه جات شسته و ضدعفونی شده استفاده، قبل از تهیه غذا و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا، قبل از دادن شیر یا غذا به کودک حتماً دستها با آب و صابون شسته شود.
مدنی تاکید میکند: افراد از مصرف غذاهای آماده و غیربهداشتی مثل آب میوه، معجون، بستنی، ساندویچ و شیرموز خودداری، از دست فروشها (آب زرشک فروشیها، گردوفروشیها، بلال فروشیها و غیره) خرید نکنند و موادغذایی را از دسترس مگس و آلودگیهای دیگر دور نگه دارند.
ارتباط سوءتغذیه با ابتلا به وبا
فاطمه احمدی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه میگوید: افرادی که وضع تغذیه مناسبی نداشته و از سوءتغذیه رنج میبرند شانس بیشتری برای ابتلا به وبا دارند.
وی با بیان اینکه دوره کمون بیماری چند ساعت تا چند روز و به طور معمول در حدود دو تا سه روز است، میگوید: بعد از طی دوره کمون ۱۲ساعته تا ۶ روزه، اکثر موارد وبا بصورت بدون علامت یا با علایم بالینی مختصری تظاهر میکند، به طوری که به ازای هر یک مورد بیمار مبتلا به وبا دارای علامت در حدود ۲۰ مورد بدون علامت ایجاد میشود.
این پزشک اضافه میکند: عفونت ناشی از میکروب وبا طولانیتر از انواع دیگر بوده و مارد خفیف و بدون علامت بیشتری ایجاد میکند و استفراغ بدون حالت تهوع، نداشتن تب، دل درد و دل پیچه، عطش و تشنگی شدید، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و غیر قابل لمس بودن نبض مچ دست از علایم وبا است.
احمدی میگوید: برای جلوگیری از ابتلا به وبا باید میوه و سبزیجات را به طور کامل شستشو داد به طوریکه به مدت پنج دقیقه آنها را با آب تمیز و سالم شستشو داده تا تخم انگلها جدا شود.
ارسال دیدگاه