پشت پرده گرانی ۱۵ درصدی لبنیات و احتمال افزایش دوباره قیمتها
خبرگزاری پانا: در حالی بهای لبنیات از روز گذشته رسما افزایش ۱۵ درصدی را شاهد بوده است که پیگیریهای تابناک، جزییاتی از پشت پرده این گرانی و همچنین احتمال افزایش دوباره قیمت لبنیات را فاش کرد.
به گزارش پانا، بحث افزایش ۱۵ درصدی لبنیات که از روز گذشته نامه ابلاغ آن از سوی وزارت صنعت و معدن و تجارت به سازمان حمایت فرستاده شده و بر پایه گزارشها این افزایش بر اساس کارشناسی قوه قضائیه بوده، منجر به واکنشهای اساسی در میان کارشناسان و به ویژه شرکتهای لبنی شده است.
این در حالی است که از سال گذشته و در پی افزایش بهای نهادههای دامی، افزایش بهای لبنیات معضلی دامنهدار بوده و در سال جاری نیز اتفاقی که برای کره افتاد، نمونهای از همین امر بوده است.
امروز لیست کامل بهای جدید ۸۱ قلم کالای لبنی منتشر شده است. در همین حال، نگرانی کارشناسان از افزایش قیمت لبنیات و تأثیر آن بر کاهش سرانه مصرف شیر در کشور در پی کاهش قدرت خرید قشر مصرف کننده با این تصمیم دولت به اوج خود رسیده است.
امروز حسین چمنی، مشاور مدیرعامل شرکت صنایع شیر ایران درباره افزایش بهای محصولات لبنی گفته است: این افزایش بها، باعث کاهش هرچه بیشتر مصرف شیر و فرآوردههای لبنی در کشور میشود که اتفاق خطرناکی است و نباید بگذاریم روی دهد.
اما صرفنظر از پیامدهای افزایش قیمت محصولات لبنی بر سرانه مصرف شیر در کشور، آنچه مهم است، واکنش شرکتهای لبنی در خصوص این افزایش قیمت و چرایی تأکید دولت بر لزوم افزایش قیمت محصولات لبنی است.
احتمال افزایش دوباره بهای لبنیات با افزایش نرخ ارز
حسین چمنی ضمن بیان تبعات افزایش قیمت شیر در کشور و تأثیر آن بر سلامت عمومی جامعه اذعان دارد که تصمیم گیرندگان در خصوص شیر، باید به این کالا به شکلی متفاوت از سایر کالاها نگاه کنند، زیرا حذف یا کاهش مصرف این محصول در سبد کالایی خانوار، هزینهای چند ده هزار میلیاردی بر دوش دولت و اقتصاد کشور خواهد داشت.
وی در این زمینه که هنوز تکلیف نرخ ارز کالاهای اساسی و نهادههای دامی مشخص نشده است و آیا احتمال افزایش دوباره بهای شیر با افزایش نرخ رسمی ارز وجود دارد یا خیر، گفت: تاکنون وعده مسئولین این است که بخش نهادهها همچنان ارز مرجع دریافت میکند و ارز مرجع آن حذف نشده است. اما با حذف ارز مرجع، طبعا قیمت محصولات لبنی دوباره شاهد افزایش خواهد بود.
دولت به خاطر چهارصد میلیارد تومان لبنیات را گران کرده است
حسین چمنی در پاسخ به این که چرا با وجود مخالفت شرکتهای لبنی با افزایش قیمت شیر و لبنیات، دولت اقدام به این افزایش قیمت کرده است، گفت: مشکلی که دوستان در این خصوص دارند، مربوط به حدود چهارصد تا پانصد میلیارد تومانی است که در بخش نهادهها و از سوی دولت به شکل یارانه به این بخش پرداخت میشود.
وی ادامه داد: دولت درصدد است با حذف یارانه نهادهها، بخشی از هزینههایی را که میشود، در این مسیر جبران کند. این در حالی است که این رقم، ناچیز است و در برابر تبعات و هزینهای میلیاردی که کاهش مصرف شیر بر سلامت خانواده و جامعه دارد، اصلا قابل مقایسه نیست.
وی افزود: نکته دوم در این زمینه این است که این میزان یارانهای که دولت به بخش نهادهها میدهد و با این افزایش قیمت در صدد حذف آن است، بنا بر قانون یارانه تولید است و باید پرداخت شود و دولت نباید به هیچ وجه آن را کاهش داده یا حذف کند، زیرا اساسا بحث بر سر هدفمندی یارانههاست و نه حذف آن.
چمنی ادامه داد: از سوی دیگر، هزینههایی که از حذف این یارانه بر دوش دولت قرار میگیرد، به اندازهای زیاد است که از بعدی که به آن نگاه شود، حذف آن به صلاح دولت نیست. در دو سال هدفمندی یارانهها سرانه مصرف شیر بنا به آمار مستند ۲۲ درصد کاهش پیدا کرده که تأثیر مستقیم بر افزایش هزینههای درمان در جامعه و اقتصاد دارد.
وی خاطرنشان کرد: هماکنون به هیچ وجه در توان مردم نیست که افزایش بهای لبنیات را تحمل کنند و این امر منجر به کاهش مصرف شیر و لبنیات در سبد کالای خانوار میشود و نتیجه آن است که اکنون بنا بر آمار، مردم ۶۱ درصد یارانهای را که از دولت دریافت میکنند، صرف هزینههای درمان میکنند.
چمنی در پایان اشاره کرد، یارانه بخش نهادهها، مبلغ ناچیزی است و نباید برای آن بازار و جامعه را دچار تنش کرد.
گفتنی است، افزایش ۱۵ درصدی قیمت لبنیات که از روز گذشته و رسما ابلاغ شده، منجر به واکنشهای منفی در سطح کارشناسان، مصرف کنندگان و همچنین شرکتهای لبنی شده است، حال آن که از سال گذشته، دولت بارها تلاش کرده تا یارانه نهادههای دامی را کاهش دهد و اکنون با افزایش نرخ رسمی ارز در کشور، دقیقا مشخص نیست که آیا این افزایش ۱۵ درصدی ـ که حداکثر پانصد میلیارد تومان را از هزینههای دولت کاهش میدهد ـ احتمالا و با افزایش نرخ ارز افزایش خواهد یافت یا خیر!
منبع: تابناک
ارسال دیدگاه