امسال ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور تحت پوشش شبکههای آبیاری قرار خواهد گرفت
ارومیه(پانا)-معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت : از ابتدای سال جاری تا کنون ۶۰ هزار هکتار ابیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی کشور اجرا شده است و بیش از ۱۳۰ هزار هکتار نیز در دست اجرا بوده که پیش بینی می کنیم با استفاده از توسعه آبیاری تحت فشار در آبخور شبکه های مدرن این میزان به ۳۰۰ هزار هکتار افزایش یابد .

علی مردا اکبری در بازدید از پروژه ابیاری قطره ای اجرا شده در یکی از باغ های انگور منطقه دیم دشت روستای تازه کند شهرستان ارومیه و بررسی میزان بهره وری آب انجام گرفته از قبل اجرای این طرح در باغ مذکور، با بیان این مطلب اظهار کرد: بعد از انقلاب برای نخستین بار در کشور دولت ۱۰ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای مدرنیزه کردن سیستمهای آبی در اختیار بخش کشاورزی و سایر بخشها قرار داده است که این طرح ها در غرب و شمالغرب کشور در حال اجرا هستند.
اکبری افزود: تنها راه عبور از کم آبی و خشکسالی ارتقای بهره وری و کارایی مدیریت مصرف آب بویژه در بخش کشاورزی است که یکی از سیاست ها و اولویت های دولت است.
وی ادامه داد: در راستای توسعه ابیاری تحت فشار سالانه بیش از ۳۰۰ هزار هکتار برنامه اجرا می شود که پارسال در ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی آبخور منابع سنتی و همچنین در بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی ابخور شبکه های مدرن این طرح ها اجرا و تحویل بهره برداران شد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت :در بحث استفاده بهینه از منابع آب در کشور نیز به غیر از توسعه روشهای مدرن ابیاری انتقال گیاهان پرمصرف به محیطهای کنترل شده مانند گلخانه ها، استفاده از سیستم نوارتیپ در بخش زراعت در دستور کار قرار دارد.
این مسئول بیان کرد: پارسال بیش از ۶۰ هزار هکتار ابیاری تیپ در اراضی گندم کشور اجرا شد و برای اولین بار رکورد تولید ما به بالای ۱۴ تن در هکتار افزایش یافت که در این راستا در مصرف آب از ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ متر مکعب در هکتار صرفه جویی شد.
وی ادامه داد :استفاده از مالچ پلاستیکی برای جلوگیری از تبخیر، استفاده از رقمهای مقاوم به خشکی و استفاده از نشاکاری ، موجب شده تا شاهد افزایش راندمان آبیاری به بالای ۴۴ درصد در کشور باشیم.
اکبری خاطر نشان کرد: میزان بهره وری نیز از ۹ دهم در کیلو گرم به ۱.۳۲ دهم رسیده است ، به طوری که در پنج سال گذشته حدود هفت درصد به بهره وری آب کشور افزوده شده و با استفاده از روشهای نوین ابیاری ،مدیریت به زراعی و به نژادی، و اقداماتی که در این مسیر اجرایی شده با وجود خشکسالی های اخیر بهره وری از منابع آبی و خاکی در کشور افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: در سه سال اخیر در بحث گندم وارداتی نداشتیم و در سال گذشته نیز ۵۰ هزار تن صادرات داشتیم و همچنین در مورد محصول شکر برای اولین بار به خودکفایی رسیدیم و در دانه های روغنی نیز از ضریب خود اتکایی هفت درصد به بیش از ۱۴ درصد رسیده و توانستیم به یک سازگاری منطقی در بحث خشکسالی کشور برسیم.
وی بیان کرد: چند پروژه بزرگ ابیاری تحت فشار در کشور در حال اجراست که شامل طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در خوزستان وایلام، ۲۲۷ هزار هکتاری در غرب و شمالغرب کشور، پروژه ۴۶ هزار هکتاری در زابل است.
وی با اشاره به جایگاه استان آذربایجان غربی در این زمینه بیان کرد: یک پروژه بزرگ نزدیک به ۶۲هزار هکتاری در حوزه آبریز ارس و زاب در استان در دست اجراست که صد درصد ابیاری تحت فشار میکرو و بارانی بوده و از بزرگترین پروژه های کشور با ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی است .
این مسئول اضافه کرد: این طرح تا پایان سال به اتمام می رسد و تحول خوبی در استان در این زمینه به وقوع خواهد پیوست که نقش مهمی در تولید مواد غذایی و درامد زایی برای بهره برداران استان خواهد داشت.
اکبری تصریح کرد: درآذربایجان غربی نیزدر راستای توسعه روشهای مدرن آبیاری در اراضی سنتی ۲ هزار هکتار از ابتدای سال جاری تا کنون اجرا شده و سه تا چهار هزار هکتار نیز تا پایان سال اجرا می شود و نگاه وزارتخانه به اجرای ۱۰ هزار هکتاری ابیاری های نوین در اراضی استان با توجه به پتانسلهای موجود و بحران کم آبی دریاچه ارومیه بوده و در تامین منابع اعتباری در این زمینه هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
وی بیان کرد: دولت تدبیر و امید بر اساس تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه صرفه جویی مصرف آب، برنامه ریزی های خوبی را در این بخش انجام داده و عملیاتی کرده است.
ارسال دیدگاه