درباره مستند «نجیب زادگان»؛ پسری که عاشق اسب ایرانی بود
تهران( پانا) - مستند «نجیب زادگان» ساخته سامان مختاری به موضوع اسب اصیل ایرانی پرداخته است.
مستند «نجیبزادگان» به کارگردانی سامان مختاری روایتی از زندگی شیخ علی بن طریف است، و البته سرنوشت اسب اصیل ایرانی را مطرح کرده است.
اما داستان از کجا آغاز میشود؟ شیخ علی از کودکی به واسطه تربیت پدر با اسب آشنا میشود و این ارتباط گیری علاقه به اسب را در او شکل میدهد. تا جایی که در سالهای بعد علاقه به اسب به عشقی برای احیای نژاد اسب ایرانی تبدیل میشود. شیخ علی در این مستند نه تنها از زبان خود بلکه از زبان بسیاری از افرادی که در خوزستان در خصوص تربیت اسب فعالیت دارند نیز معرفی میشود. شیخ علی تمام زندگی خود را برای شناسایی و تربیت اسبهای اصیل ایرانی و احیای نژاد آنها صرف میکند.
نکته مهم اما طولانی
سامان مختاری چنان که در پایان مستند مشخص میشود مدتها برای ساخت آن تلاش کرده است و میتوان گفت در اثر خود، اطلاعات جامع و کاملی از وضعیت اسب اصیل ایرانی را گزارش میدهد. اما تکرار روایتها و صحنههای معرفی اسبها که مستند را تا ۸۷ دقیقه طولانی کرده است، میتواند کوتاهتر و فشردهتر عنوان شود. گویی کارگردان طرح تمامی صحبتها و صحنهها را ضروری دیده است حتی اگر تکراری بوده باشد.
با این وجود در فیلم برداری دقیق و هدفمند مستند نجیب زادگان نمیتوان خلأیی که به کلیت کار لطمه بزند، مشاهده کرد.این مستند با استفاده از موسیقیهای اصیل منطقه خوزستان و با استفاده از عناصر بومی به هویت و فرهنگ منطقه نیز اشاره دارد.
از سویی موضوعی را هدف ساخت مستند خود قرار داده که بخش مهمیاز حیات مردمان ایران زمین است. سرنوشت اسبهای اصیل ایرانی که از هزارهها قبل در اختیار مردم ساکن در این جغرافیا قرار میگرفت و برای جنگ، کشاورزی و رفت و آمد استفاده میشد، امروز به بحران فراموشی و از دست رفتن اصالت در نژاد اسب منجر شده است.
چرا فعالیت شیخ علی یک تنه بود؟
شیخ علی چنان که حتی خانوادهاش معترفاند، تمامی زندگی خود را وقف اسب اصیل ساخته است. تا جایی که حتی موجب شده تا سوارکاران سراسر ایران با یکدیگر مرتبط باشند. با وجود مشکلات مالی و آزار و اذیتها، عشق به اسب اصیل مانع از اقدامات او نمیشود. برای ایجاد ممانعت پیشنهادهای مختلفی دریافت میکند اما از مسیر خود بازنمیگردد.
اما سوال این است که چرا حفاظت و صیانت از اسب اصیل ایرانی تنها توسط او صورت میگیرد و چرا اقدامات وی سد میشود؟ در صیانت از اسب اصیل ایرانی چه کسانی متحمل زیان میشوند که افرادی چون شیخ علی تنها میمانند و جز کسانی که به اهمیت کار او واقفاند، مابقی با او دشمنی میکنند. شاید این مهمترین سوالی است که مختاری در ذهن هر بینندهای ایجاد میکند.
شیخ علی در ثانیههای آخر مستند میگوید اگر همین الان وقت من برسد، آمادهام که از این دنیا بروم چون هر آنچه در توان داشتم انجام دادم و در این دنیا کاری که باید را کردهام.
«نجیب زادگان» مرگ شیخ علی را در سال ۹۸ گزارش میدهد. گو اینکه این خاک نقطه پایانی برای هر مخلوقی است اما آنچه باقی است ثمرات و اثرات اعمال است. «نجیب زادگان» در هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» روی پرده رفت.
ارسال دیدگاه