درج تاریخ مصرف محصولات، الزامی و جزء حقوق مصرف کنندگان است
تهران(پانا)- درج تاریخ تولید و انقضای یک محصول از حقوق مصرف کننده است که ضامن سلامتی مردم بوده و مانع تحمیل هزینهها و بیماریهای ناشی از فساد محصولات تاریخ مصرف گذشته، میشود و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از همان یک دهه پیش از مردم خواست تا در زمان خرید کالا به زمان مصرف درج شده بر روی محصولات دقت کنند و در صورت مخدوش یا نبود اطلاعات لازم چنین تخلفاتی را از طریق تلفن و سامانه ۱۲۴ گزارش دهند تا با متخلفان برخورد قانونی صورت بگیرد.

به گزارش ایرنا، تاریخ مصرف درج شده بر روی محصول از مهمترین قوانینی است که برای حفظ سلامت کالاها درج میشود و تولیدکننده ملزم به ثبت آن برای محصول است و مصرفکننده نیز با توجه به محدوده زمانی از تولید تا انقضا اقدام به خرید می کند.
از یک دهه پیش، اجبار درج زمان تولید و انقضا در کنار قیمت بر روی محصولات از سوی سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به تمام واحدهای تولیدی و شرکتهای پخش به گونهای که به راحتی برای مصرف کنندگان قابل رویت باشد اجباری شد، همچنین واحدهای عمده و خرده فروش نیز موظف به خودداری از توزیع کالای فاقد اطلاعات شدند.
مواد غذایی و خوراکی، داروها و لوازم آرایشی و بهداشتی از جمله محصولاتی هستند که درج زمان مصرف بر روی آنها اجباری ست بر همین اساس مصرفکننده نیز میتواند تصمیم به خرید و سپس استفاده آن در زمان مشخص شده بگیرد به عنوان مثال شیر بدون مواد نگه دارنده از محصولاتی است که تاریخ مصرف آن محدود به سه روز میشود که در صورت نگهداری آن در شرایط نامناسب این زمان، کوتاه تر نیز میشود.
به عنوان مثال، ماست نیز زمان طولانی برای رسیدن به انقضا طی نمیکند بر همین اساس مشتریان برای مصرف آن باید نه به تاریخ انقضا که به زمان تولید آن توجه کنند تا بتوانند حداقل چند روز آن را در یخچال خانه نگه دارند؛ البته نباید فراموش کرد که باید از مصرف مواد غذایی با تاریخ انقضای طولانی تر نیز پس از فرارسیدن زمان مشخص شده، خودداری کرد.
اما سوال اینجاست اما ایرانی ها تا چه میزان به تاریخ درج شده بر روی یک محصول توجه میکنند؟
در این مورد آمار رسمی وجود ندارد اما اگر مدت زمانی را در یک فروشگاه بزرگ صرف کرده باشید الگوهای رفتاری متفاوتی را شاهد خواهید بود از کسانی که بدون توجه به زمان مصرف کالاها با زمان مصرف کوتاه و بلند اقدام به خرید میکنند، کسانی که برخی از محصولات را در اولویت بررسی قرار میدهند یا تنها تاریخ انقضای آن را نگاه میکنند و عده دیگری که به صورت سخت گیرانه تمام کالاها را مورد بررسی قرار میدهند.
خانمی میانسال در این خصوص گفت: به دلیل حجم بالای کالاهای مورد نیاز که همزمان اقدام به خرید آنها میکنم، فرصت کافی برای بررسی تمام محصولات را ندارم، تاکنون نیز به مشکل خاصی بر نخوردهام، البته شیر را خریداری کردهام که به سرعت فاسد شده اما گاهی فروشندگان آن را پس میگیرند.
وی در خصوص مصرف محصولات با تاریخ مصرف طولانی تر نیز توضیح داد: انقضا برای موارد طولانی تر اهمیت ویژهای ندارد، زیرا بعد از گذشتن تاریخ مصرف نیز بیشتر آنها قابل استفاده هستند و تاکنون نیز موجب مسمومیت یا بیماری نشدهاند فقط باید در جای مناسب از آنها نگه داری کرد.
خانم جوانی نیز با بیان اینکه تاریخ مصرف تمام محصولات مهم است و باید به آنها توجه کنیم خاطرنشان کرد: محصولاتی که انقضای آنها فرارسیده را قبل از دور ریختن از بین میبرم که کسی نیز نتواند اشتباهی از آنها استفاده کند به عنوان مثال داروها را خرد میکنم تا غیرقابل استفاده شده و از بین بروند.
وی تاکید کرد: زمان خرید، تاریخ تولید همه اجناس را بررسی میکنم که به روز و دقیق باشد در غیر این صورت از خرید آنها خودداری میکنم.
درج تاریخ تولید و انقضا بر روی کالاها از الزامات برای تولیدکنندگان است که در حمایت از حقوق مصرف کننده صورت میگیرد و چند سالی میشود که حتی بر روی محصولاتی مانند تخم مرغ نیز تاریخ مصرف درج میشود تا مصرف کنندگان در زمان استفاده از این محصول با مشکل فساد آن مواجه نشوند.
ادعاهایی در خصوص سواستفاده تولیدکنندگان در درج تاریخ تولید اشتباه یا تغییر در زمان مصرف کالاهای مرجوعی وجود دارد که تاکنون از منابع رسمی مورد تایید قرار نگرفته است. بارها تاکید شده است که در صورت بروز چنین تخلفی، سازمان های مربوطه برخورد خواهند کر.
البته سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از همان یک دهه پیش از مردم خواست تا در زمان خرید کالا به زمان مصرف درج شده بر روی محصولات دقت کنند و در صورت مخدوش یا نبود اطلاعات لازم چنین تخلفاتی را از طریق تلفن و سامانه ۱۲۴ گزارش دهند تا با متخلفان برخورد قانونی صورت بگیرد.
یکی از مهم ترین مسائل در مصرف مواد غذایی و دارویی این است که با سر رسید تاریخ انقضا حتی اگر مزه یا شکلی از فساد را به خود نگرفته اند از مصرف آنها خودداری کنیم، زیرا در صورتی که از زمان مشخص شده، عبور کرده و مصرف کننده متوجه خراب شدن آن نشده باشد، استفاده از محصول می تواند به بدن آسیب برساند و عواقبی مانند مسمومیت غذایی یا دارویی را در پی داشته باشد.
ارسال دیدگاه