پانا گزارش میدهد
کدهای پولشویی ظریف منافع چه کسانی را به خطر میاندازد؟
هاشمزائی: در کشوری که قاچاقچیان بینالمللی در آن مانور میدهند، مگر میتوانیم پولشویی را انکار کنیم
تهران (پانا) - وزیر امور خارجه کشورمان برای نخستین بار پرده از حقیقتی برداشت که برخی رسانههای متعلق به جریانهای تندرو را سخت برآشفت. ظریف از پولشویی در کشور و وجود کدهایی در این زمینه سخن گفت ولی روزنامه کیهان و و رسانههای همسو با آن این اظهارات را به برنتافتند و به رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاختند.
سیدمیلاد علوی - «من اعتقاد دارم بسیاری از این مخالفتها، مخالفتهای صادقانه است. یعنی دوستان ما نگرانیهای صادقانه دارند ولی فکر میکنم پشت برخی از این مخالفتها منافع اقتصادی است. پولشویی یک واقعیت است در کشور ما و از پولشویی خیلیها منفعت بردهاند. کدهای بسیاری وجود دارد در زمینه میزان پولشویی که در کشور صورت میگیرد ولی امکان بیان آن وجود ندارد. من نمیخواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم ولی آنجاهایی که هزاران میلیارد پولشویی انجام میدهند، حتما آنقدر توان مالی دارند که دهها یا صدهای میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی در کشور کنند. وزارت امور خارجهای که کل بودجه ریالی و دلاریاش حدود ۱۱۰۰ میلیارد تومان، یعنی کمتر از برخی دستگاههای فرهنگی در ارتباط با قدرت، نمیتواند با آن فضاسازی مقابله کند.»
همین اظهارات شفاف محمدجواد ظریف که از نخستین روزهای حضورش در وزارت امور خارجه با تیغ تندترین انتقادات از سوی رسانههای نزدیک به اصولگرایان مواجه بوده است، کافی بود تا کیهان و فارس و سایر رسانههای همفکر از روز گذشته تا امروز صفحات سیاسی خود را به گفتوگوها و مطالبی علیه او اختصاص دهند.
این رسانهها گفتههای ظریف را «آتو دهی به دشمن» تفسیر کرده و از «مغرضانه» بودن اظهارات او سخن میگویند.
کیهان در همین زمینه با واژگانی تند خطاب به وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که از سوی مقام معظم رهبری بارها و بارها مورد وثوق قرارگرفته و «امین» خطاب شده است، نوشت: «اظهارات عجیب ظریف و اتهامزنی وی به منتقدان و مخالفان لوایح FATF که با استقبال گسترده رسانههای معاند و ضدانقلاب خارجنشین نیز مواجه شد، در حالی است که براساس قانون، پولشویی یک جرم محسوب میشود و تهمت پولشویی آنهم به صورت گسترده به منتقدان و مخالفان بدون ارائه سند و مدرک قطعا پیگرد قانونی خواهد داشت و وزیر امور خارجه حتما باید در این زمینه پاسخگو باشد!»
احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده اصولگرای مردم قم در مجلس شورای اسلامی نیز در همین زمینه به فارس گفت: «اظهارات ظریف مبنی بر وجود پولشویی گسترده در ایران تهمتی بزرگ به نظام جمهوری اسلامی است. این اظهارات، کاملاً به معنای بازی در زمین دشمن است.»
این اظهارات و حملات به وزیر امور خارجه در حالی بیان میشود که او در گفتوگوی خود ۳ مرتبه تاکید میکند که «قصد اتهامزنی به هیچ دستگاهی را ندارد.»
سوداگران قاچاق کالا و FATF
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، عضو هیات رئیسه فراکسیون مستقلین (نزدیک به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی) پیش از این و قبل از تصمیمگیری درباره CFT در خانه ملت، با اشاره به سیل تند انتقادات به لوایح چهارگانه در ارتباط با FATF به پانا گفته بود که مخالفان این لوایح باید ببینند چه کسانی از نبود FATF و تصویب نشدن آن در کشور سود میبرند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با انتقاد از ارسال پیامکهای تهدیدآمیز به نمایندگان برای دادن رای منفی به لوایح در ارتباط با FATF تصریح کرده بود: «به این نکته هم توجه داشته باشید که برخی افراد در داخل کشور همچون سوداگران قاچاق کالا و افراد دخیل در امر قاچاق با تصویب لوایح مرتبط با FATF ضربه سختی خواهند خورد. بنابراین FATF نقاط مثبت و منفی را کنار هم دارد و ما میتوانیم با استفاده از حق شرط و تحفظ خود وارد این کنوانسیونها شویم.» ( اینجا بخوانید )
علیرضا رحیمی، دبیر اصلاحطلب هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در همین زمینه با گلایه از حملات صورت گرفته به وزیر امور خارجه کشورمان با بهکارگیری هشتگ «FATF» در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «عدهای که با اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و افزایش مجازاتها مخالفند واقعیات تلخ در سخنان دکتر ظریف نیز به قبایشان برمیخورد و در مقابل فحاشی پیشه میکنند. مبارزه با پولشوئی از دیروز هم لازم بود و امروز اجرای بدون تبعیضش، یک ضرورت حتمی است.»
رد FATF؛ کادو به اسرائیل
عبدالرضا هاشمزائی، نماینده اصلاحطلب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همین زمینه با انتقاد از اقدامات اصولگرایان و حمله آنان به وزیر امور خارجه کشورمان، به پانا میگوید: «بعد از اینکه برجام به امضا رسید مهمترین اتفاقی که در عرصه بینالمللی رخداد این بود که اجماع جهانی که توسط آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده بود، شکسته شد. این مسئله را همه مسئولان کشور به خوبی میدانند. حالا اینکه امروز فردی در ایالات متحده روی کارآمد که با بیعقلی از این توافق هستهای خارج شد چندان ارتباطی به ماهیت برجام ندارد و محاسن این توافق را نیز نقض نمیکند.»
او متذکر میشود: «کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم یا همان CFT نیز همین حکم را برای ما دارد یعنی اگر این لایحه و بهطور کلی لوایح چهارگانه در ارتباط با FATF خدایی نکرده در مجمع تشخیص مصلحت نظام رد شده یا در حقیقت تصویب نشود، مجددا اتحادی بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد خواهد شد.»
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی متذکر میشود: «این اقدام در واقع کادوی ما به اسرائیلیها و رقیب منطقهای کشورمان یعنی عربستان و متحد آنان یعنی ایالات متحده آمریکا خواهد بود.»
این نماینده مجلس که سابقه ریاست بر قوهمقننه را نیز در کارنامه خود دارد در تشریح دلایل مخالفتها با FATF و لوایح در ارتباط با آن، میگوید: «اینکه چرا برخی این مسائل ساده را متوجه نمیشوند، همانطور که آقای ظریف گفت چند دلیل دارد. برخی از مخالفان افراد صادقی هستند که متاسفانه نگرش آنان سطحی است یا اطلاعی از چیستی گروه ویژه اقدام مالی و چرایی تصویب آن ندارند. عدهای دیگر نیز وجود دارند که قطعا منافعی در پس مخالفت آنان نهفته است.»
قطعیت وجود پولشویی در کشور
هاشمزائی اضافه میکند: «این منافع یا منافع اقتصادی و همان پولشویی است یا خدایی ناکرده این افراد به صورت غیرمستقیم و ندانسته تحت تاثیر سرویسهای امنیتی خارجی قرار گرفته و فعالیت میکنند ولی به هرحال افراد صادقی نیز وجود دارند که با دلایلی همچون وطنپرستی با این لوایح مخالفند که افراد قابل احترامی هستند ولی آن گروه دیگر را معتقدم که عمدتا به خاطر منافع خود و مواردی همچون پولشویی است که با این لوایح مخالفت میکنند.»
این نماینده اصلاحطلب مردم تهران در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در تشریح چرایی مخالفت تند رسانههای اصولگرا با اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان، میگوید: «راستش دلیل مخالفت رسانههای اصولگرا را نمیدانم، شاید آنان معنی پولشویی را به درستی درک نکردهاند! باید به آنان گفت که پولشویی فقط بحث تروریسم را شامل نمیشود. مبحث قاچاق و قاچاقفروشی را در نظر بگیرید، این موارد نیز شامل پولشویی میشود. ما شنیده بودیم که برخی قاچاقچیان ۳۰ میلیارد تومان پول را در بانکهای ما میگذارند. اگر قوانین در ارتباط با FATF وجود داشته باشد این افراد دیگر نمیتوانند چنین کنند. در کشورهای پیشرفته جهان اگر شما بخواهید مبلغی حدودا بیشتر از ۱۰ هزار دلار را در بانکها بگذارید، باید منبع تامین این پول را مشخص و شفاف کنید.»
او تاکید میکند: «در کشوری که در منطقهای حساس بین شرق و غرب قرار گرفته و قاچاقچیان بینالمللی در آن مانور میدهند مگر میتوانیم مسئله پولشویی را انکار کنیم و بگوییم وجود ندارد؟ قطعا پولشویی در کشور وجود دارد و یک عده هم که ممکن است تعدادشان زیاد نباشد، منافعی در این زمینه دارند که در صورت شفاف شدن ضرر خواهند کرد بنابراین اقدام به مخالفت با لوایح در ارتباط با FATF میکنند و عدهای ساده لوح نیز ممکن است در این مسیر فریب بخورند.»
با تمام این تفاسیر لوایح در ارتباط با FATF بعد از «دو سال اتلاف وقت» همچنان بلاتکلیف و درگیر کشوقوس بین مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام و تفاسیر آنان از قانون است. لوایحی که دولت و مجلس نبود آن را «خودتحریمی» توصیف میکنند و اصولگرایان برای رد آنان در شورای نگهبان فریاد شوق سر میدهند. حال باید دید سرنوشت جدال پاستور و بهارستان با «مراکز وابسته به قدرت» و «افراد دخیل در پولشویی» چه خواهد شد ولی برای حسن ختام مرور جملهای از سیدمحمد صدر، دیپلمات سابق و عضو فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام بد نباشد: «اگر لوایح FATF تصویب نشود ما اینقدر مشکلات خواهیم داشت که دیگر زیرساختی باقی نمیماند که بخواهد لو برود.» ( اینجا بخوانید )
ارسال دیدگاه