مسئول بخش جوندگان در موسسه تحقیقات گیاه پزشکی ایران :
جغد و مار، محافظان نادیده کشاورزی در برابر آفات
تهران (پانا)- مسئول بخش جوندگان در بخش جانورشناسی ، به اهمیت نقش حیوانات در کشاورزی پرداخته و از جغدها و مارها به عنوان دشمنان طبیعی جوندگان و حافظان محصولات کشاورزی یاد کرد.

حسین جعفری در ابتدای صحبتهایش با اشاره به خسارتهای جوندگان یا همان موشها به محصولات کشاورزی گفت: «این جوندگان به عنوان آفات اصلی در مزارع عمل کرده و آسیبهای زیادی به کشاورزان وارد میکنند. اما جغدها به عنوان شکارچیان طبیعی این جوندگان، در کنترل جمعیت آنها نقش بسیار مهمی دارند.»
وی افزود: «حضور جغد در یک منطقه، به طور طبیعی باعث کاهش جمعیت جوندگان میشود و این پرنده میتواند آسیبهای وارده به محصولات کشاورزی را کاهش دهد.»
این مسئول بخش جانورشناسی همچنین به پرندگان دیگری مانند کلاغها اشاره کرد که در برخی مناطق به ویژه مازندران، خسارتهای زیادی به دانههای روغنی و محصولات کشاورزی وارد میکنند. «در این مناطق، کلاغها و برخی دیگر از پرندگان به طور جدی به کشاورزی آسیب میزنند.»
جعفری با بیان این که حضور مارها نیز در مزارع کشاورزی مفید است، تأکید کرد: «مارها دشمنان طبیعی جوندگان هستند و با شکار آنها، از افزایش جمعیت آفات جلوگیری میکنند. در مناطقی که مار حضور داشته باشد، جوندگان کمتر دیده میشوند.»
وی به نگرانیهایی اشاره کرد که برخی کشاورزان بدون آگاهی از فواید این حیوانات مفید، آنها را میکشند. «متاسفانه، بسیاری از مردم به دلیل بیاطلاعی از فواید این موجودات، آنها را از بین میبرند که این کار به محیط زیست و کشاورزی آسیب میزند.»
جعفری در ادامه توضیح داد که تاکنون در برخی از مناطق، روشهای علمی و منطقی برای مدیریت آفات کشاورزی اجرا میشد اما در حال حاضر بیشتر به شکل هنر درآمده است. «در گذشته، برخی کشاورزان برای مبارزه با آفات از جغدها و مارها استفاده میکردند، ولی امروزه این روشها کمتر رواج دارد.»
در نهایت، جعفری بر لزوم افزایش آگاهی عمومی درباره نقش حیوانات مفید در کشاورزی و اهمیت حفاظت از آنها تأکید کرد و گفت: «برای حفاظت از این موجودات مفید و حفظ تعادل در اکوسیستم کشاورزی، باید آگاهی بیشتری در بین مردم ایجاد شود.»
خبرنگار پانا : عارفه اسماعیلی
ارسال دیدگاه