حنظله جعفری‌زاده*

ورزش موجب تکامل جسمانی، روانی و اجتماعی می‌شود

کرمان (پانا) - ورزش موجب تکامل جسمانی، روانی و اجتماعی می‌شود.

کد مطلب: ۱۵۱۰۵۶۶
لینک کوتاه کپی شد
ورزش موجب تکامل جسمانی، روانی و اجتماعی می‌شود

هر یک از ما هر روزه در اجتماع و محیط کار و خانواده، افراد بسیاری را می‌بینیم که به لحاظ جسمانی سالم و فاقد هرگونه ناهنجاری بدنی یا بیماری هستند. اما به راستی آیا هر فردی که چهار ستون بدنش سالم و عاری از بیماری باشد را می‌توان فردی سالم دانست؟

سازمان بهداشت جهانی (WHO) سلامت عمومی را چنین تعریف کرده است: «حالت سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه فقط فقدان بیماری یا ناتوانی؛»

با در نظر گرفتن این تعریف،‌ این مطلب مورد تاکید قرار می‌گیرد که سلامت هم شامل پیشگیری از ناهنجاری و بیماری و هم توجه به ارتقای سلامت است که البته این امر کمتر مورد توجه قرار گرفته می‌شود.

سلامت عمومی را می‌توان در ۳ بعد جسمانی، اجتماعی و روانی مورد تاکید قرار داد.

سلامت جسمانی

یکی از ابعاد سلامت عمومی، سلامت جسمانی است که سلامت در کارکردهای بدن و حالت بهینه‌ عملکرد هر یاخته یا اندام بدن در هماهنگی کامل با بقیه اعضا است.

سلامت جسمانی، تلاش فرد بر افزایش آگاهی خود از رفتارهای تغذیه سالم و انجام تمرین‌های بدنی و همچنین وارسی نشانه‌های ابتدایی بیماری‌ها و محافظت از خود در مقابل خطرات می‌باشد.

عدم استفاده صحیح از نیروی جسمی موجب می‌شود که جسم فرد، زودتر فرسوده شود و ظاهرش نامناسب و موجب دردهای جسمانی گردد و فرد را از شادی و نشاط طبیعی دور نگه دارد.

سلامت اجتماعی

سلامت اجتماعی هر فرد به این مربوط می‌شود که او چگونه با سایر افراد جامعه ارتباط برقرار می‌کند یا کنار می‌آید، دیگران چگونه با او برخورد می‌کنند یا واکنش نشان می‌دهند و تعامل او با نهادهای اجتماعی و رویه‌ها و اخلاق جمعی چگونه است. می‌توان آن را بر حسب میزان تطابق و هماهنگی فرد با جامعه و برحسب حمایت اجتماعی و نحوه‌ ایفای نقش‌های معمولش در جامعه تعریف کرد.

در شرایط سلامت اجتماعی، فرد در نتیجه حمایت اجتماعی که دریافت می‌کند، بهتر بر استرس و بیماری‌هایی که او را تهدید می‌کند غلبه می‌یابد. برخورداری از مهارت‌های اجتماعی و کیفیت ایفای نقش‌های اجتماعی در اینجا اهمیت می‌یابد. بنابراین سلامت اجتماعی بر نحوه ارتباطات، مناسبات و کنش متقابل میان افراد خانواده باهم و با نهادها و سازمان‌های اجتماعی و بهینه بودن آن‌ها دلالت دارد.

سلامت روانی

 سلامت روانی به عنوان یکی از ملاک‌های تعیین‌کننده سلامت عمومی افراد در نظر گرفته می‌شود که مفهوم آن عبارت است از احساس خوب بودن و اطمینان از کارآمدی خود، اتکای به خود، ظرفیت رقابت سالم، تعلق بین نسلی و خودشکوفایی توانایی‌های بالقوه فکری، هیجانی و در نهایت رسیدن به عزت نفس؛

یک راهکار ارزشمند برای ارتقای سلامت عمومی، ورزش کردن است. هر تجربه حرکتی یا تغییر جسمانی، یک تغییر یا تجربه روانی را به دنبال دارد.

ورزش از جمله روش‌های مهم تکامل جسمانی، روانی و اجتماعی محسوب می‌گردد؛ زیرا شرکت در فعالیت‌های ورزشی، افراد را از نظر فضایی و مکانی به هم نزدیک می‌کند. راه‌ها و فرصت‌های بسیاری را برای ماهر شدن در اجتماع فراهم می‌آورد و به طور کلی یک جریان آموزشی در ابعاد فرهنگی و اجتماعی برای فرد ایجاد می‌کند.

ورزش در سلامت و آمادگی‌جسمانی، تعادل و ثبات هیجانی، رشد اعتماد به نفس، تصویر بدنی و اجتماعی مثبت، تامین نیازهای دوستی، رقابت سالم، جلب توجه، تقویت گروهی و امنیت تاثیر دارد.

*دانشجوی دکتری رشته تربیت‌بدنی و علوم ورزشی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار