عبور از بحران سالمندی در کشور با افزایش جوانی جمعیت
همدان (پانا) - کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی در گفتوگو با خبرنگار پانا، به تشریح برنامههای مرتبط با جوانی جمعیت و چالشهای آن در ایران پرداخت.
طیبه گلوسی عنوان کرد: «اهمیت موضوع جمعیت از سال ۱۳۹۰ به دلیل کاهش آمار تولدها و باروری در خانوادههای ایرانی افزایش یافته است. سیاستهای کلی جمعیت از سال ۱۳۹۳ توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده و قانون جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۰ تصویب شده که وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی را موظف به اجرای ۴۳ ماده از ۷۳ ماده قانونی این قانون کرده است. »
وی به برنامههای مختلفی که در معاونت بهداشت در حال اجراست اشاره کرده و گفت: «از جمله این برنامههای مختلف مشاورههای فرزندآوری برای زنان ۱۰ تا ۵۴ ساله، آموزشهای پیشگیری از ناباروری و برگزاری کارگاهها و جلسات آموزشی برای عموم مردم میباشد. »
وی همچنین به اهمیت آموزشهای مربوط به فرزندآوری در کلاسهای مشاوره هنگام ازدواج اشاره کرده و تأکید کرد: «فاصله بین ازدواج و تولد اولین فرزند باید کاهش یابد تا از ناباروری جلوگیری شود. »
طیبه گلوسی همچنین به خدمات گستردهای که در زمینه بهداشت و درمان ارائه میشود از جمله شناسایی زوجین نابارور و ارجاع آنها به مراکز درمان ناباروری، اشاره کرد. وی افزود: «تأثیر مثبت آموزشها بر نگرش مردم نسبت به فرزندآوری، به ویژه اموزشهایی برای خانوادههای تک فرزند که مؤثر بوده است؛ هرچند که هنوز به دلیل مسائل فرهنگی و اقتصادی، افزایش تعداد تولدها به طور کامل محقق نشده است. »
وی در ادامه به اهمیت همکاری و نقش سایر ارگانها در حل بحران جمعیت و جوانی جمعیت در ایران اشاره کرده و تأکید کرد: «سازمانهایی مانند شهرداریها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در زمینه فرهنگسازی و ارائه تسهیلات به خانوادهها فعال باشند. مشکلات اقتصادی به عنوان مانع اصلی فرزندآوری مطرح میشود، اما در واقع فرهنگ و نگرشهای اجتماعی تأثیر بیشتری دارند. »
گلوسی به اینکه خانوادههایی با سطح رفاه بالاتر معمولاً فرزندان کمتری دارند و این نشاندهنده تأثیر فرهنگ بر فرزندآوری است، اشاره کرده و و گفت: «به جوانان و نوجوانان توصیه میکنم که به ازدواج بهموقع و فرزندآوری توجه کنند و بر اهمیت فرهنگسازی برای نجات کشور از بحران جمعیت تأکید داشته باشند. »
وی همچنین به عواقب منفی سالمندی جمعیت اشاره کرده و بیان کرد: «اگر ایران به این بحران دچار شود، عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت. ایران با سرعت زیادی به سالمندی جمعیت نزدیک میشود و ما از همه خواستار همکاری برای عبور از این بحران و حفظ سلامت کشور هستیم. »
خبرنگار پانا: شیما ویسمرادی
ارسال دیدگاه