فریدون نجفی:
ادای نادرست لهجه یا گویش دهن کجی به فرهنگ مردم محسوب میشود
آخرین خبر از سلامتی آرمان امیدی
تهران(پانا) - فریدون نجفی کارگردان فیلم سینمایی "خاتی" با حضور در برنامه "پلان" از رسانه تصویری "آن" گفت:معتقد بودم یا باید با گویش کاملا اصیل کار کنیم یا نه. زیرا حالت بینابین آن خود نوعی دهن کجی به آن اقلیم و فرهنگ مردمش است.
فریدون نجفی با حضور در برنامه «پلان» از رسانه تصویری آن درباره شکل گیری ایده ساخت فیلم خود «خاتی» که در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، بیان کرد: من یک هفته قبل از کار بازیگران را به محل فیلمبرداری بردم تا آن ها با محیط انس بگیرند و کمی لحن خود را به آنجا نزدیک کنند. من معمولا کارهایم را در اقلیم زاگرس میسازم. به این دلیل که کارهای قبلی من فضایی کودک و نوجوان داشت اینجا تصمیم داشتم درام جدی تری را پیش ببرم. به هر حال چون انتظار تهیه کننده از حضور بازیگران ستاره در فیلم هم هست، باید این انتظار را به جا میآوردم. بخشی از کار نیز در زمان گرم تابستان در آن منطقه ساخته شد و در طبیعت تحمل آن، شرایط سختی را ایجاد می کرد.
وی درباره عدم استفاده از لهجه در این فیلم عنوان کرد: واقعیت این است که از نظر مردم نگاری اگر بخواهیم به فرهنگ مردم وفادار باشیم باید از گویش و زبانشان و از زیرنویس و ترجمه استفاده کنیم و اینطور بخشی از مخاطبان را از دست میدادیم و ارتباط آن ها با اثر کم میشد. بنابراین سعی کردیم در عین استفاده از زبان فارسی رسمی از لحن شهری نیز فاصله بگیریم. من معتقد بودم یا باید با گویش کاملا اصیل کار کنیم یا نه. زیرا حالت بینابین آن خود نوعی دهن کجی به آن اقلیم و فرهنگ مردمش است.
محمد کمالی پور تهیه کننده فیلم سینمایی «خاتی» نیز با اشاره به دغدغه خود در پیگیری سینمای اجتماعی عنوان کرد: من از فیلم "محیا" با آقای خواجویی وارد سینما شدم و از ابتدا به ساخت این جنس فیلمها گرایش داشتم. با احترام به کمدیها و فیلمسازان این حوزه که خودم نیز اثر کمدی هم تهیه میکنم، اساسا به فیلم های اجتماعی همیشه توجه داشتهام. من عاشق ریسک کردن در کارم هستم. وقتی با آقای فریدون نجفی دست و قول همکاری دادیم، پایش ایستادیم. متاسفانه برآوردهای تولید فیلم ثانیهای تغییر می کند و از یک جایی به بعد بی مهریهایی هم دیدیم اما برایم این چالش ها هم جذاب بود و همین که حالا واکنشهای مثبتی نسبت به فیلم دریافت میکنم برایم کافی است.
نجفی درباره فضای فیلم خود گفت: این فیلم فضای ناتورالیستی دارد و درباره رابطه انسان با طبیعت است. به نظرم ابتدا باید برای مخاطب قصه تعریف کنیم و منی که با فرهنگ آن منطقه زندگی کرده ام و زیرلایههایش را میشناسم میدانستم این قصه را چگونه باید تعریف کنم. طبیعت نیز به موازات قصه در متن و بطن کار حضور دارد و برای من که کارهایم عمدتا در طبیعت میگذرد این فیلم کار سختی نبود. از ابتدا نیز با اعتماد به نفس پیش رفتیم و این خروجی را پیش بینی میکردیم.
کمالی پور درباره شرایط تولید در استان چهار محال و بختیاری عنوان کرد: ما اسکلتی را در آن منطقه دریافت کردیم و به نوعی ۳۰ واحد را برای سکونت عوامل و بازیگران بر آن تجهیز کردیم. در منطقهای به نام دهدز و ایذه شرایط سختی برای سکونت حاکم بود.
وی در ادامه بیان کرد: امیدوارم با حضور رائد فریدزاده توجه و حمایت از سینمای مستقل و اجتماعی پررنگ تر شود و ذائقه های مخاطبان سینما را از این دوره به بعد کمی تغییر دهیم. این فیلمها پشت درهای اکران باقی نمانند. من هنوز فیلم "هفت بهار نارنج" را بعد از دو سال نتوانستهام اکران کنم ، فیلمی با بازی استاد علی نصیریان که با وجود جوایز متعدد هنوز اکران نشده است. امیدوارم مدیران و سینماداران سانسهای مناسبی را برای اکران این فیلمها در نظر بگیرند. به هر حال فیلم «خاتی» با بودجهای حدود ۳۰ میلیارد ساخته شده و اصلا فیلم گرانی به نسبت بسیاری از فیلمها نبوده است.
آریا عظیمی نژاد آهنگساز کار نیز بیان کرد: من جزو نسلی هستم که در نوجوانی فیلم های آقای کیارستمی، مخملباف و... را میدیدم و همیشه با خود می گفتم میشود من یک روزی وارد این فضا شوم؟ اما حالا از خودم میپرسم واقعا چه خوراکی به مخاطبان نوجوان خود ارائه میکنیم؟! گاهی نمایش بدبختیها سفارشی ضمنی است که فیلمسازان از جشنوارههای خارجی میگیرند.
وی در پاسخ به این که آیا به دلیل تم بختیاری این کار را پدیرفته است یا نه، عنوان کرد: دغدغه من تلفیق موسیقی نواحی با موسیقی فیلم است. کما اینکه تم فیلم «خاتی» بختیاری بود و این انگیزه من را برای ساخت موسیقی فیلم بیشتر میکرد. من به یکباره با دیدن فیلم به این کار پیوستم و موسیقیاش را طراحی کردم.
عظیمی نژاد درباره وضعیت آرمان امیدی خواننده بختیاری گفت: آرمان امیدی تصادف کرده است اما حالا تهران است و از وضعیت هشیاری ۵ خود بهبود یافته و حدود ۱۱ درصد هشیاری دارد. امیدوارم سلامتی اش جوری به دست بیاید که تبعات سختی برای او به دنبال نداشته باشد.
مرور اخبار و حواشی روز پنجم جشنواره با حضور مصطفی قاسمیان، نقد و بررسی ۴ اثر اکران شده در این روز با حضور فاطمه ترکاشوند، گفت و گو با مسعود نجفی مدیر روابط عمومی جشنواره، رضا ثامری و میثم رازفر بازیگران فیلمهای روز پنجم جشنواره و علی اکبر ثقفی تهیهکننده فیلم «دست تنها» با اجرای میثم فکری و میثم کریمی از دیگر بخش های ویژه برنامه پلان بود.
این برنامه با پرداختن به جشنواره چهل و سوم فیلم فجر در ایام برگزاری این رویداد هر شب از ساعت ۲۲ از درگاه های رسانه تصویری «آن»، روبیکا، آپارات و فیلم نت به صورت زنده پخش میشود.
ارسال دیدگاه