طراح و کارگردان نمایش «وصله» در گفتگو با «پانا» مطرح کرد:

رستمی: باید از ظرفیت افراد معلول در تئاتر بهره گرفت

تهران (پانا) - طراح و کارگردان نمایش «وصله» از شهر ارومیه، که این اثر نمایشی به جشنواره فجر راه یافته است، با اشاره به اهمیت حمایت از هنرمندان دارای معلولیت، تأکید کرد که هنر تئاتر می‌تواند نقشی مؤثر در کاهش دغدغه‌های جامعه و انتقال پیام‌های اجتماعی داشته باشد.

کد مطلب: ۱۵۳۶۵۵۸
لینک کوتاه کپی شد
رستمی: باید از ظرفیت افراد معلول در تئاتر بهره گرفت

یاسر رستمی، طراح و کارگردان نمایش «وصله» از شهر ارومیه، در گفت‌وگو با پانا با اشاره به فعالیت ۲۶ ساله خود در عرصه تئاتر گفت: «در مدت فعالیتم در عرصه تئاتر، حدود ۳۷ اثر نمایشی را به روی صحنه برده‌ام که آخرین آن، نمایش «وصله» است و خوشبختانه به جشنواره فجر راه یافته است.»

اهمیت جشنواره‌ها در شناسایی استعدادها

رستمی با تأکید بر نقش جشنواره‌ها در شناسایی و معرفی استعدادهای هنری، اظهار داشت: «برگزاری چنین جشنواره‌هایی برای شناسایی استعدادها بسیار مؤثر است. این دومین سالی است که در جشنواره فجر شرکت می‌کنیم. همان‌طور که می‌دانید، کارگردانان و بازیگران یک سال تلاش می‌کنند تا به این مرحله برسند و بتوانند خود را نشان دهند. این تلاش‌ها برای افراد دارای معلولیت نیز صادق است. آن‌ها زحمت می‌کشند و خود را به جشنواره فجر می‌رسانند تا دیده شوند و شناخته شوند. این شناخت می‌تواند زمینه‌ساز حضور آن‌ها در سریال‌ها، فیلم‌های سینمایی و کوتاه باشد.»

درخواست برای بهبود روند برگزاری جشنواره

رستمی با اشاره به ضرورت تغییر نگرش نسبت به هنرمندان دارای معلولیت، تصریح کرد: «برای بهبود کیفیت برگزاری جشنواره‌ها باید نگرش‌ها تغییر کند. نباید افراد دارای معلولیت را جداگانه در نظر گرفت و با آن‌ها با ترحم برخورد کرد. این افراد با استعداد هستند و پس از گذراندن تمرین‌های شبانه‌روزی و ارائه بهترین عملکرد خود، به جشنواره‌ها راه پیدا می‌کنند. ترحم جایی در این روند ندارد.»

تقدیر از حمایت‌های سازمان بهزیستی

این هنرمند با تقدیر از سازمان بهزیستی و خانم دکتر افسانه فخری، افزود: «من دو سال است که در جشنواره‌های افراد دارای معلولیت شرکت می‌کنم. به همت خانم دکتر فخری، این روند ادامه دارد. البته در دوران کرونا جشنواره‌ها لغو شدند، اما خوشبختانه دوباره احیا شدند. انتظار من از بهزیستی این است که تنها به برگزاری جشنواره‌ها بسنده نکند، بلکه هنرمندان را پس از جشنواره نیز حمایت کرده و آن‌ها را برای ادامه فعالیت‌هایشان ترغیب کند.»

اهمیت رسانه و تبلیغات

رستمی نقش رسانه‌ها را در معرفی هنرمندان دارای معلولیت بسیار پررنگ دانسته و خاطرنشان کرد: «تبلیغات و رسانه‌ها می‌توانند در روند برگزاری جشنواره‌ها بسیار مؤثر باشند. افراد دارای معلولیت دلشان به این خوش است که در فضای مجازی، خبرگزاری‌ها و سایت‌ها نامشان دیده شود و در مورد آثارشان بحث و بررسی صورت گیرد. این دیده شدن، انگیزه بزرگی برای آن‌ها ایجاد می‌کند.»

پیشنهاد بهره‌گیری از زبان اشاره در هنر نمایش

رستمی با اشاره به کار با افراد ناشنوا، اظهار داشت: «من با افراد ناشنوا کار کرده‌ام و با زبان اشاره نمایش اجرا کرده‌ایم. این تجربه نشان داد که زبان اشاره می‌تواند برای بیننده بسیار جذاب باشد و توجه او را به خود جلب کند. ساخت تله‌فیلم‌هایی با استفاده از زبان اشاره و ارائه زیرنویس می‌تواند گامی نوین در بهره‌گیری از ظرفیت هنرمندان دارای معلولیت باشد.»

تأثیر تئاتر بر جامعه

وی در مورد نقش هنر تئاتر در جامعه گفت: «تئاتر صحنه انسان‌سازی است و دغدغه‌های جامعه را بازتاب می‌دهد. همان‌طور که می‌گویند، اگر می‌خواهید شخصیت یک ملت را بشناسید، به تئاترش نگاه کنید. متن‌های انتخابی برای اجرا، دغدغه‌های جامعه را بیان می‌کنند و می‌توانند تأثیری مستقیم بر کاهش مشکلات اجتماعی داشته باشند.»

رستمی در پایان سخنان خود با تقدیر از دکتر افسانه فخری، مسئول امور هنری معلولان سازمان بهزیستی کشور، و برگزارکنندگان جشنواره فجر، تأکید کرد: «خانم دکتر فخری با تلاش‌های بسیار، غیرممکن را ممکن کردند و جشنواره فجر را دوباره احیا نمودند. ایشان به ما آموختند که با تلاش مداوم می‌توان حتی درهای بسته را گشود. امیدوارم این روند ادامه پیدا کند و هنرمندان دارای معلولیت همچون هنرمندان عادی در جشنواره‌ها مورد توجه قرار گیرند.»

گفتنی است نمایش «وصله»، به نویسندگی «داوود» اکبری و کارگردانی «یاسر رستمی»، روز یکشنبه ۷ بهمن ماه ۱۴۰۳، از ساعت ۱۸:۰۰ در نخستین روز از اجراهای بخش به علاوه فجر چهل‌وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، در «تالار محراب» تهران به مدت ۲۵ دقیقه به روی صحنه خواهد رفت.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار