رفت و برگشت سیمرغ بلورین فیلم کوتاه در ۴۳ دوره جشنواره فجر
تهران (پانا) - فیلم کوتاه از نخستین سالهای برگزاری جشنواره فیلم فجر حضور پررنگی در این رویداد ملی داشته است. بهطوری که با نگاهی به فهرست اسامی کارگردانان فیلمهای کوتاه از همان دورههای اولیه این جشنواره به سینماگرانی برمیخوریم که امروز فیلمهای بلند آنها مدرسه فیلمسازی برای علاقهمندان به حوزه فیلمسازی است.
هر چند به گفته برخی کارشناسان حوزه فیلم کوتاه، این نوع سینما علاقهمندان خود را دارد و لزوما ساخت فیلم کوتاه تمرینی برای ورود به سینمای بلند محسوب نمیشود؛ با این حال جشنواره فیلم فجر به عنوان ویترین سینمای سالانه ایران میتواند فرصت مناسبی برای معرفی بیشتر این نوع سینما به علاقهمندان باشد. از این رو در دورههای نخستین جشنواره، هم پای فیلمهای بلند، به برگزیده فیلمهای کوتاه نیز لوح زرین اهدا میشد. زمانی که هنوز سیمرغ بلورین به عنوان جایزه جشنواره فیلم فجر طراحی و معرفی نشده بود. در دوره اول، بخش فیلم کوتاه برگزیدهای نداشت. حضور فیلم کوتاه تا دوره هشتم ادامه داشت و از دوره نهم بود که فیلمهای کودک و نوجوان، فیلم کوتاه و مستند از جشنواره فیلم فجر جدا شدند و قرار شد که هر کدام در جشنوارهای مستقل نمایش داده شوند.
*در دوره بیستودوم جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۲ شهرام مکری برای فیلم کوتاه «طوفان سنجاقک» سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه را دریافت کرد.
*در دوره بیستوچهارم جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۴ نقی نعمتی برای فیلم کوتاه «با او» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در دوره بیستوپنجم جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۵، حمید بهرامی برای فیلم کوتاه «وزن بودن» سیمرغ بلورین و ناصر ناصرپور برای فیلم کوتاه «ویزیت» دیپلم افتخار دریافت کردند.
*در دوره بیستوششم جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۶ هیأت داوران فیلم کوتاه به داریوش غریبپور برای فیلم کوتاه «بومرنگ» سیمرغ بلورین اهدا کردند.
*در بیستوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۷ فریدون نجفی برای فیلم کوتاه «خانه فاطمه کجاست؟» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در دوره بیست و هشتم در سال ۱۳۸۸ جشنواره فیلم فجر، فرشید اخلاقیپور برای فیلم کوتاه «تالار عروسی بوفکور» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در دوره سیوپنجم فیلم فجر در سال ۱۳۹۵ پس از هفت سال که فیلم کوتاه دیگر جایی در جشنواره فیلم فجر نداشت؛ به بخش رقابتی جشنواره فیلم فجر بازگشت و سیمرغ بهترین فیلم کوتاه به کاوه مظاهری برای فیلم کوتاه «روتوش» سیمرغ نمادین اهدا شد.
*در سیوششمین جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۶ بهمن و بهرام ارک برای فیلم کوتاه «حیوان» سیمرغ بلورین دریافت کردند.
*در سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۷ محمد کارت برای فیلم کوتاه «بچهخور» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در سیوهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸، سعید نجاتی برای فیلم کوتاه «دابُر» موفق به کسب سیمرغ بلورین شد.
*در سیونهمین جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۹ مریم اسمیخانی برای فیلم کوتاه «وضعیت اورژانسی» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۴۰۰، رضا نجاتی برای فیلم کوتاه «ارفاق» برای دومین بار سیمرغ بلورین این جشنواره را دریافت کرد.
*در چهلویکمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۴۰۱ محمد ثریا برای فیلم کوتاه «برنو» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
*در چهلودومین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۴۰۲ محمد علیزاده فرد در ۳۶ سالگیاش برای فیلم کوتاه «شریف» سیمرغ بلورین دریافت کرد.
امسال در چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر، شرط برگزیده شدن در جشنواره فیلم کوتاه تهران یا جشن خانه سینما برداشته شد تا فیلمهای کوتاه بتوانند به صورت مستقل در این رویداد ملی شرکت کنند. به دنبال این تصمیمگیری، امسال ۴۴ فیلم کوتاه به این بخش راه یافتند و برای دریافت سیمرغ این دوره از جشنواره با یکدیگر به رقابت میپردازند.
هر چند در دورههایی که فیلم کوتاه از جشنواره فیلم فجر حذف شد، برگزارکنندگان جشنواره معتقد بودند که با این کار به جایگاه فیلم کوتاه در ایران احترام بیشتری میگذارند. به هر حال برگزاری یک جشنواره معتبر با استانداردهایی نزدیک به اشلهای جهانی تنوع و حضور انواع گونههای سینمایی را میطلبد. حتی در بسیاری از جشنوارههای معتبر جهانی فیلمهای سینمایی بلند و کوتاه با یکدیگر به رقابت میپردازند و این از سوی فیلمسازان امری پذیرفته شده است. هر سال با برطرف شدن مشکلات و مسائل پیرامون حضور فیلم کوتاه، امکان نمایش مناسب یا حذف سیمرغ فیلم کوتاه و مستند به نظر میرسد زمان آن رسیده باشد که جایگاه ثابتی برای این آثار سینمایی در جشنواره (چه بخش ملی و چه بخش جهانی) محفوظ باشد.
ارسال دیدگاه