در گفتوگو با پانا:
روایت کارگردان مسابقه تلویزیونی «سهضرب» از تولید تا پخش
تهران (پانا) - کارگردان و تهیه کننده مسابقه تلویزیونی «سهضرب» به تولید و پخش این اثر اشاره کرد و توضیحاتی را در حوزه های مختلف تلویزیونی ارائه داد.
داوود غفاریآذر در گفتوگو با پانا از روند تولید نخستین مسابقه تلویزیونی استعدادیابی والیبال کشور گفت.
«سـهضـرب» تا شکوفایی و قهرمانی
مسابقه تلویزیونی «سهضرب»، نخستین مسابقه تلویزیونی استعدادیابی والیبال کشور است که در ۳۲ قسمت ۶۰دقیقهای از اواخر دیماه از سیمای استانی آذربایجان غربی پخش خواهد شد. مراحل مختلف تمرین و ضبط تلویزیونی این برنامه با هفت دوربین و بهصورت کاملاً حرفهای از تابستان امسال در ورزشگاه شهدای مرزبانی ارومیه آغاز شد و با توجه به موضوع آن که از علاقهمندیهای ویژه مردم این خطه بهعنوان پایتخت والیبال کشورمان است، در ضبط افتتاحیه این مسابقه تلویزیونی سردار احمدی، فرمانده مرزبانی و بیرامی، مدیرکل ورزش و جوانان استان، همچنین، پیشکسوتان والیبال استان و شهرستان ارومیه نیز حضور داشتند.
از همین رو به سراغ داوود غفاریآذر، تهیهکننده و کارگردان آن رفتهایم تا با چگونگی تولید و مراحل برگزاری این مسابقه هیجانانگیز آشنا شویم.
داوود غفاریآذر که تهیه و کارگردانی مسابقه «سهضرب» را بر عهده دارد، متولد سال ۱۳۵۶ است. غفاریآذر ازجمله هنرمندانی است که در عرصههای مختلف برنامهسازی فعالیت دارد و تاکنون برنامههای مختلفی را در قالب کلیپ و فیلمهای کوتاه و نیمهبلند و ... تهیه و روانه آنتن کرده است. وی تهیهکنندگی کلیپ و فیلمهای کوتاه و نیمهبلندی همچون «ماهی»، «پلاک»، «آسمان آبی»، «پنبه سیاه»، «هفترنگ»، «تولد»، «خواهر» و تلهفیلمهایی ازجمله «آنسوی آرزوها»، «باغ آینه» و «تو میمانی» را بر عهده داشته است.
وی در حوزه ساخت سریال نیز بسیار فعال است و سریالهایی ازجمله «بابا برقی»، «باریشاق»، «نقلونبات»، «دریا»، «هنرستان» و دو مجموعه ۲۶ قسمتی «جاده یکطرفه» و ۲۶ قسمتی «ما و ما» به سفارش معاونت سیمای سازمان بخش دیگری از فعالیتهای غفاریآذر به شمار میآید. علاوه بر این وی تهیهکننده، کارگردان و نویسنده بیش از هزار قسمت از برنامههای زنده و ضبطی سیاسی و اجتماعی شبکه استانی آذربایجان غربی و دارنده جایزه بهترین تهیهکننده فیلمهای داستانی در سال ۱۳۸۳ در کشور و برنده جایزه استانی بهترین نماهنگ دفاع مقدس در سال ۱۳۸۱ اردبیل است.
شور و هیجانی که «سهضرب» بر پا کرد
غفاریآذر قصد دارد که مسابقه «سهضرب» را در سه مرحله تولید و تقدیم مخاطبان کند. مرحله اول این مسابقه فقط مربوط میشود به شرکتکنندگانی از شهرستان ارومیه، «پایتخت والیبال کشور»، در مرحله دوم شرکتکنندگانی از سایر شهرستانهای استان و حتی روستاهای کوچک نیز حضور خواهند داشت. در نهایت، مرحله سوم و نهایی استانی این مسابقه با حضور تیمها و نفرات برگزیده مرحله اول و دوم برگزار خواهد شد.
داوود غفاریآذر در گفتوگو با پانا درباره چگونگی شکلگیری اولیه طرح ساخت «سهضرب» گفت: «ارومیه قطب و پایتخت والیبال کشور است و پیشکسوتان ملیپوش و استادان و مربیان بسیار زیادی در حوزه والیبال در این شهر زندگی میکنند. همین الان حداقل ۱۵ ملیپوش در ردههای مختلف گروههای ملی از این شهر انتخاب شدهاند. حداقل ۳۵ آموزشگاه فعال والیبال در ارومیه مشغول است و در مجموع ظرفیت بسیاری زیادی در این رشته وجود دارد. بهطور کلی یدالله کارگرپیشه، مرحوم رحیم فارسی، محمود محب، عزیز پرتوی، ابراهیم وطنپرست، ساسان خداپرست، برادران سیدعباسی نامآوران گذشته والیبال ایران و سعید معروف، میلاد عبادیپور، بردیا سعادت و دیگر چهرههای معروف والیبال کشور در سالهای اخیر، پرورشیافته مربیان والیبال این شهر هستند.»
وی افزود: «از همین رو با عنایت به اینکه شهر ارومیه بهعنوان پایتخت والیبال ایران شناخته میشود با تأکید مدیرکل صداوسیمای مرکز، طرح اولیه مسابقه تلویزیونی اختصاصی برای رشته محبوب والیبال نوشته شد. درنهایت هم در پی برگزاری نشستهای متعدد و تشکیل اتاق فکر با حضور کارشناسان و متخصصان رسانه و هیئت والیبال استان، نخستین مسابقه تلویزیونی تخصصی والیبال در ایران و پایتخت والیبال کشورمان آماده اجرا شد. از همان ابتدا و شروع کار هم با واکنش مثبت استادان، پیشکسوتان و علاقهمندان به این رشته روبهرو شدیم. »
نوبخت سیدعباسی، عزیز پرتوی و ساسان خداپرست از پیشکسوتان والیبال ارومیه همگی به اتفاق از این اقدام صداوسیما در حمایت از والیبال و توجه به استعدادهای این رشته قدردانی کردند و گفتند: از رسانه استانی درخواست میکنیم که این طرح استعدادیابی در سایر شهرستانهای استان هم اجرا شود تا استعدادهایی که در شهرستانها وجود دارند و دیده نمیشوند هم فرصت ظهور و شکوفایی پیدا کنند.
این کارگردان در خصوص مراحل ساخت این اثر هم گفت: «بهمنظور تولید این مسابقه تلویزیونی از ابتدای سال ۱۴۰۳ غربالگری از علاقهمندان این رشته را آغاز کردیم. استعدادهای حاضر در این مسابقه از مراحل مختلفی عبور کردند. راهیافتگان به این مرحله از مسابقه، جزو بهترینهای این رشته در رده سنی نوجوانان محسوب میشوند. این مسابقه بهمثابه یک مسابقه واقعی والیبال است که هادی سیدعلی جانلو، گزارشگر مسابقات لیگ برتر والیبال، گزارشگری آن را بر عهده دارد.»
غفاریآذر همچنین گفت: «مرحله اول این برنامه در ۳۲ قسمت ۶۰ دقیقهای تولید میشود و حدود ۴۰ نفر در پشتصحنه تولید این طرح همکاری دارند. براساس نظرات کمیته فنی برنامه که متشکل از مربیان دارای کارت بینالمللی مربیگری است، نوجوانان رده سنی ۱۳ و ۱۴ و ۱۵سال شهر ارومیه بعد از پر کردن پرسشنامه و برگه ثبتنام اینترنتی که حدود ۷۰۰ نفر میشد در غربالگری اولیه «سهضرب» شرکت کردند. غربالگری اولیه شامل هفت آزمون آمادگی جسمانی و مهارتی در پنج ایستگاه بود که با مشارکت ۱۲ نفر از مربیان و داوران هیئت والیبال ارومیه برگزار شد که در نهایت ۶۴ نفر برتر به مرحله ضبط برنامه راه پیدا کردند.»
حداکثر سه ضربه مجاز
غفاریآذر در ادامه با بیان اینکه مسابقه «سهضرب» از اواخر دیماه از شبکه استانی آذربایجان غربی پخش میشود، درباره علت انتخاب عنوان «سهضرب» برای آن گفت: «تعداد ضربه زدن به توپ در والیبال حداکثر سه ضربه است و همین امر وجه تسمیه انتخاب نام «سهضرب» بوده است.»
این برنامهساز موفق صداوسیمای آذربایجان غربی ضمن بیان اینکه مخاطب اصلی «سهضرب» نوجوانان و خانوادهها هستند، درخصوص ضرورت ساخت اینگونه برنامهها گفت: «تولید برنامههایی همچون «سهضرب» اهمیت بسیاری دارد؛ اول اینکه موضوع ورزش و تشویق به آن، باعث میشود تا نوجوانان و جوانان ما، بهویژه نوجوانان که در دوران خاص و پر شور و هیجانی به سر میبرند، مجهز به سپر مطمئن و مقاومی همچون ورزش باشند و در مقابل انواع مسائل و مشکلات اجتماعی همچون اعتیاد، مقاوم و ایمن شوند؛ از سویی اینگونه برنامهها، فرصتی است برای شناسایی، بروز و شکوفایی استعدادهای نهفته جامعه بهویژه استعدادهای نوجوانان که میتوانند آیندهسازان و افتخارآفرینان کشورمان در عرصههای مختلف باشند.»
غفاریآذر ادامه داد: «مسابقه «سهضرب» علاوهبر اینکه شاد و سرگرمکننده است، احساس میکنم در پرشور کردن و گرمتر کردن تنور والیبالدوستی مردم ارومیه و استان و حتی کشور بسیار مؤثر است. درواقع والیبال در رگهای شهر ارومیه جریان دارد و یکی از ظرفیتها و توانمندیهای این خطه به شمار میآید.»
پرسش بعدی درباره آرایه (دکور) برنامه بود. وی درباره آرایه (دکور) نیز گفت: «ساخت آرایه این برنامه در ورزشگاه شهدای مرزبانی استان به مدت دو ماه به طول انجامید و حدود ۶۰۰ مترمربع وسعت دارد. با توجه به موضوع این برنامه یعنی والیبال که از افتخارات و علاقهمندیهای ویژه مردم این خطه به شمار میآید، عوامل این برنامه علاوهبر برخورداری از حمایتها و دلگرمیهای مدیرکل صداوسیمای مرکز در مسیر پر پیچوخم تولید، از حمایت و همکاری خوب سازمانها و نهادهای مختلف ازجمله استانداری، ادارهکل ورزش و جوانان، فرماندهی مرزبانی استان، شهرداری ارومیه، هیئت والیبال استان و مؤسسه خیریه امید نیز برخوردار بودند.»
در تولید «سهضرب» که داوود غفاریآذر، تهیهکنندگی و کارگردانی آن را بر عهده دارد، افراد متعددی همکاری داشتهاند که از آن جمله میتوان به مدیر تولید آن علی شکورزاده، سوئیچرش آرمین ایرانپور و مدیر تصویربرداریاش بیژن رحمتی اشاره کرد. مدیر صدابرداری این اثر امیر قاسمی، طراح صحنه نیز کریم میرزایی و گرافیست و تدوینگر هم رضا طاحونی است. علاوه بر این، دستیار اول کارگردان آن الهام حیدریان، برنامهریزش مبین صفری و منشی صحنهاش هم زهرا مولوی است. مجریان «سهضرب» هم علی طاعیحق و مرتضی سلیمی هستند. در ضمن گزارشگر و نویسنده گفتار متن هادی سیدعلی جانلو، آهنگساز برنامه شایان فاطمی و تصویربرداران نیز وحید معجنی، محمد شیخی، احسان باقری و یوسف ندیمپور هستند. همچنین محمد مظاهری، نیما محمدزاده و علی راد به عنوان دستیاران صدا و تصویر و فرزین آرماننیا و زینب عباسزاده هم به عنوان مسئول تدارکات سایر عوامل مسابقه «سهضرب» را همراهی کردهاند.
جشنوارهها، فرصتی برای طرحهای نو
در بخش دیگری از این گفتوگو، غفاریآذر، تهیهکننده و کارگردان مسابقه «سهضرب» درباره تأثیر برگزاری جشنوارههای مختلف داخلی بهویژه برای برنامهسازان استانی که شاید در گستره کشوری کمتر شناخته شده باشند و در پاسخ به اینکه آیا از روند فعلی برگزاری جشنوارهها راضی هستید یا خیر گفت: «جشنوارهها درواقع پلههای رشد و جرقههایی برای بروز طرحهای نو هستند و ضمن اینکه ظرفیتی ارزشمند برای آشنایی بیشتر برنامهسازان با یکدیگرند، باعث بالارفتن استانداردهای کیفی تولید هم میشوند؛ افزونبراین، جشنوارهها در بالابردن انگیزه افراد در مشاغل مختلف برنامهسازی نیز نقش مهمی دارند.»
وی افزود: «در مجموع نگاه مثبتی به فضای رقابتی برگزاری جشنوارههای مختلف دارم؛ هرچند که از نبود روندی ثابت و مشخص برای برخی از جشنوارهها و گاه برخی اعمال سلیقههای غیراصولی و حرفهای نیز گلایهمند هستم.
او همچنین گفت: «تاجاییکه بنده اطلاع دارم روند ثابت و مشخصی در برگزاری جشنوارههای استانی در سازمان وجود ندارد. در اوایل استخدام بنده در دهه ۸۰ برگزاری سالانه جشنوارهها را شاهد بودیم که فضای رقابتی خوبی ایجاد کرده بود. البته آن موقع هم اعمال سلیقههایی را خارج از فضای هنری شاهد بودیم که باعث دلزدگی هنرمندان میشد، ولی برگزاری جشنوارهها تأثیرات مثبتی داشت. به نظرم برگزاری حتی دوسالانه جشنواره در بین مراکز استانها و نگارش اساسنامه دقیق و تحقیقشده و متناسب با فضای کار و مأموریت استانها میتواند بسیار مفید، ارزشمند و اثرگذار باشد.»
وی همچنین، درباره مهمترین مشکل برنامهسازان استانی توضیح داد: «به نظر من یکی از مهمترین مسائل و مشکلاتی که در این حوزه مطرح است، نبود تخصیص بودجه متناسب با طرح و مهمتر از آن عدم وجود سازوکار مشخص و بهروز در جذب پشتیبان (اسپانسر) برای طرحهاست. اگر شیوهنامه جذب پشتیبان را ببینید، اصلاً کاربردی نیست و بههیچوجه قابل عملیاتی شدن نیست. به نظرم برای این موضوع نیازمند طراحی شیوهنامههای بهروز و نگاه گستردهتر و متناسب با فضای کار در استانها هستیم.»
این تهیهکننده تلویزیون در خاتمه درباره ساخت برنامه بعدیاش گفت: «با توجه به اعتماد و حسن نظر مدیرکل مرکز و با توجه به فضای خوبی که در استان پس از بازدید مدیران استانی از روند تولید مسابقه «سهضرب» ایجاد شده، در صورت تأمین بودجه لازم قصد داریم فصل دوم این مسابقه را با حضور شرکتکنندگانی از سایر شهرستانهای استان در دو بخش شمال و جنوب استان تولید کنیم.»
بهسراغ استعدادهای سایر مناطق هم میرویم
در طول تولید مسابقه تلویزیونی «سهضرب»، ناصر حجازیفر، مدیرکل صداوسیمای آذربایجان غربی به همراه معاونان حوزههای پیام و مدیران رسانه استانی با حضور در ورزشگاه مرزبانی استان از پشتصحنه و مراحل تولید این مسابقه که نخستین مسابقه استعدادیابی والیبال در کشور به شمار میآید، بازدید و از تلاش عوامل مسابقه «سهضرب» قدردانی کرد.
وی همچنین در پاسخ به درخواست تعدادی از پیشکسوتان والیبال مبنیبر ادامه تولید این مجموعه با حضور شرکتکنندگانی از سایر شهرستانهای استان نیز افزود: «قطعاً در مرحله دوم تولید این مسابقه تلویزیونی به سراغ استعدادهای سایر شهرهای استان و همچنین روستاها خواهیم رفت تا سراسر استان با توجه به سند تحول رسانه ملی با شعار «عدالتگستری» و «هویتمحوری» از این فضا بهرهمند شوند.»
ارسال دیدگاه