علی باباجانی در گفتوگو با پانا؛
خانواده اولین و تاثیرگذارترین کانون و مرکز یادگیری کودکان است
ترویج فرهنگ کتابخوانی را باید از خانه شروع کرد
تهران (پانا) - یک نویسنده کتاب کودک و نوجوان میگوید خانواده اولین و تاثیرگذارترین کانون و مرکز یادگیری کودکان است و مهمترین نکتهای که میتواند در آینده کودکان نقش داشته باشد، رفتار والدین است زیرا نوع نگاه و رفتار والدین به کتاب در روش تربیتی کودکان موثر است.
علی باباجانی نویسنده شناخته شده کودک و نوجوان در گفتوگو با پانا درباره وضعیت کتاب و کتابخوانی در جامعه امروز گفت: «به نظر من وضعیت امروز جامعه در حوزه کتاب و کتابخوانی خوب است به شرطی که مدیران فرهنگی در ترویج کتابخوانی اهتمام بیشتری داشته باشند. هر چند فضای مجازی چتر خود را بر همه گسترانده است؛ اما هنوز ناشرانی را میبینیم که در این عرصه خوب کار میکنند، این نشان میدهد که اگر طالب کتاب نباشد، ناشر کتاب هم کم فروغ است، البته که شرایط ایده آل نیست اما میتوان با حرکتهای فرهنگی و اقدامات متولیان فرهنگی، وضعیت را هر روز بهتر از دیروز کرد.»
وی به اهمیت نقش خانواده در کتابخوان شدن فرزندش اشاره کرد و گفت: «خانواده اولین و تاثیرگذارترین کانون و مرکز یادگیری کودکان است. کودکان به حرفهای والدین توجه ندارند، هر چند تاثیرگذار باشد اما مهمترین چیزی که می تواند نقش داشته باشد، رفتار والدین است. نوع نگاه و رفتار والدین به کتاب در روش تربیتی کودکان موثر است.»
این نویسنده کودک و نوجوان اضافه کرد: «اگر پدر و مادری علاقه مند به کتاب باشند، این به صورت یک سنت و روش زندگی در ضمیر کودکان نقش می بندد و می تواند با الگوگیری از والدین کتاب را جدی بگیرد؛ اما اگرآنها به کتاب بی تفاوت باشند، کودک هم رغبتی به مطالعه نشان نمی دهد. پس لازم است که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی، از خانه شروع کرد و والدین و تاثیرگذران کودک خود عامل به مطالعه باشند.»
باباجانی درباره تغییر نسلی که هر روز بیش از دیروز شاهدش هستیم گفت: «تجربه زیستی ما با تجربه زیستی کودکان امروز متفاوت است. در گذشته هم چنین تفاوتهایی وجود داشت. مثلاً دهه شصتی ها از دهه پنجاه و چهل از نظر سواد بالاتر بودند، با این حال کانون و محوریت خانواده حرف اول را میزد و خانواده پر رنگتر بود.»
وی اضافه کرد: «در گذشته معروف به نسل سوم و چهارم بودند اما دهه هشتادی ها که حالا به سن جوانی رسیده اند، فضای دهه های قبل را تجربه نکرده اند و بیشترین زندگی آنها در فضای مجازی بوده است، این امر می تواند هم آسیب زا باشد و هم پیشرونده باشد.»
باباجانی ادامه داد: «آسیب زا از این جهت که ممکن است فاصله با خانواده بیشتر شود و این نسل که معروف به نسل زد هستند خانواده را به عنوان مرجع زندگی خود قبول ندارند. اما از طرفی از نظر هوش و یادگیری بسیار توانمند هستند و فضای مجازی اطلاعاتی را به آنها داده است که نسلهای قبل باید به زور این اطلاعات را می گرفتند. از این رو اگر واقعیت را قبول کنیم و این نسل را بپذیریم، از نظر کارایی می توانند یاریگر باشند و سرعت زندگی و پیشرفت با کمک آنها بهتر و بیشتر شود.»
ارسال دیدگاه