عذرخواهی وزیر ارشاد از هنرمندان تا اعتراض به وضعیت فیلمهای تولیدی
هر چقدر کتابخانه بسازیم باز هم باید کتابخوان داشته باشیم/ آموزشوپرورش به افزایش میل مطالعه دانشآموزان کمک کند/ فعالیتهای فرهنگی باید به جریانهای مردمی واگذار شود
تهران (پانا) - «محمدمهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که مهمان برنامه «نگاه یک» در شبکه یک سیما بود از حواشی به وجود آمده درباره مدیران و انتصابهای فارابی توضیح داد و عنوان کرد که مشکل فرهنگ در جامعه ما کمبود بودجه نیست. همچنین نسبت به ساخت ۸۰ تا ۹۰ درصدی فیلمها در شمال تهران اعتراض کرد.
«محمدمهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که مهمان برنامه «نگاه یک» در شبکه یک سیما بود، درباره نگاه دولت سیزدهم به مقوله فرهنگ عنوان کرد که، در چهار دهه اخیر شاهد نگاه های مختلفی به مقوله فرهنگ بوده ایم. شعار دولت فعلی گفتمان است و تلاشش بر این است که همه امورات را در همه حوزه ها به مردم بازگرداند. این به معنی سلب اختیار از دولت نیست بلکه دولت باید تسهیل گر باشد و اگر شعار بخواهد اجرا شود مردم باید همه کاره باشند.
فعالیت های فرهنگی باید به جریان های مردمی واگذار شود
وزیر ارشاد افزود: فعالیت های فرهنگی باید به جریان های مردمی واگذار شود و این نقطه کانونی دولت جدید است. حرکت دولت مردمی بر پایه اتکای حضور مردم است. در دولت قبلی با پدیده بی اعتمادی مردم به دولت مواجه بودیم و ماجرای آبان ۹۸ در این پارادایم قابل تحلیل است. با اشاره به ماجرای بنزین در مدت اخیر باید گفت در دولت جدید اعتماد مردم به دولت برگشت و مردم اصلا اعتراضی نکردند. حالا با این فضا ما می توانیم کار را به دست مردم بسپاریم.
اسماعیلی در ادامه بیان داشت: برنامه اصلی وزارت خانه فرهنگ و ارشاد اسلامی احیای مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت است. حوزه سیاست گذاری اصلی در مدیریت فرهنگی دولت بر عهده وزارت ارشاد است.
اتفاق نظر وزرا درباره موضوعات مختلف
وی ادامه داد: دولت هم مثل مجلس کمیسیون هایی دارد. در وزارت ارشاد یک نظارت بر فرهنگ داریم. امتیازی که دولت آقای رئیسی دارد این است که وزرای مختلف درباره موضوع های مختلف اشتراک نظر داریم و برای مثال وزیر صمت نسبت به مسائل فرهنگی با ما اتفاق نظر دارد و زبان ارتباطی مان خیلی فعال است، ما همه یک مجموعه هستیم. من درباره همه مصوبات دولت رای می دهم. در مدیریت فرهنگی علیرغم ساختارهای مختلف، وزارت ارشاد باید نظارت بر عملکرد و هزینه کرد فرهنگی داشته باشد.
وزیر ارشاد اسلامی افزود: اگر فرهنگ را پایه اصلی تحولات جامعه بدانیم و انقلاب مان را انقلاب فرهنگی بدانیم و بپذیریم مخالفت هایی که خارج از کشور می شود بیشتر در بعد فرهنگی است نه سیاسی، حتما باید حوزه فرهنگی مان را تقویت کنیم. حتی این را هم می دانم که شبکه های اجتماعی بیشتر تمرکزشان روی نظام خانواده است.
اسماعیلی گفت: امروزه ما در حوزه سیاست گذاری دچار مشکل هستیم و بر همین اساس چرخه معیوب می شود. ما در دولت جدید تلاشمان این است که مغز متفکر کار را باز تعریف کنیم ولو اگر بودجه کمی داشته باشیم هم کار درستی صورت می گیرد.
۲۰ فیلم متناسب با ایثار و شهادت در جشنواره فیلم فجر سال آینده داریم
وی افزود: روز گذشته از پشت صحنه یک فیلم سینمایی بازدید کردم و به این فکر کردم که در این چند سال چند فیلم درباره شهدا ساخته شده؟ تعدادی سریال ساخته شده اما زیاد نبوده و من مشکل حوزه فرهنگ را اولا بودجه نمی بینم و معتقدم بودجه به اندازه کافی وجود دارد. قرار نیست همه پول ها دست وزارت ارشاد باشد. اگر با برنامه ریزی پیش رویم سال آینده در جشنواره فیلم فجر ۲۰ فیلم متناسب با ایثار و شهادت داریم و در جشنواره فیلم فجر سال آینده می توان اینها را ارزیابی کرد.
اسماعیلی درباره توزیع امکانات در حوزه های فرهنگی ادامه داد: ۸۰ تا ۹۰ درصد فیلم های سینمایی مان در تهران و شمال تهران ساخته می شود. آیا ظرفیت های دیگری نداریم؟ بسیاری از مشکلات ما زیر ساختی است. طی همین دو ماه و سفرهایی که به استان های مختلف داشتیم، به بخش های فرهنگی شان از نظر مالی کمک کردیم. در استان اردبیل بیش از ۳۰۰ میلیارد کمک برای فرهنگ شهر گرفتیم همینطور است برای دامغان و سمنان و ... که همگی برای تکمیل ساختارهای فرهنگی شهرهای مختلف ایران شد.
وی ادامه داد: سیاست اصلی این دولت، تکمیل زیر ساخت های فرهنگی است. تولید فرهنگی بر زیر ساخت، گره خورده است. همان ابتدای کار در وزارت ارشاد گفتم می خواهم بخش مناطق محروم در وزارت ارشاد را راه اندازی کنم. از جمله آموزش های فرهنگی در شهرهای مختلف و ما این روزها در حال تکمیل زیر ساخت هایمان هستیم که مهم ترین کار آن کار تولید است.
مهم ترین کار دولت مردمی، واگذاری کارها به مردم است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره کارهای اجرایی در بخش مناطق محروم نیز بیان داشت: مهم ترین کار دولت مردمی، واگذاری کارها به مردم است. ما ۲۶ هزار مسجد داریم و در ستاد مناطق محروم بار اصلی مان را بر دوش مساجد گذاشتیم. برای مثال من فیلم محمد رسول الله را دهه ۶۰ روی دیوار مسجد دیدم و یادم هست که در مسجد تئاتر اجرا می کردیم.
وی درباره تخصیص بودجه به حوزه سینما و موسیقی نیز گفت: سینما هزینه بر تر از سایر حوزه ها است اما باید به همه حوزه ها به یک اندازه توجه کرد. در همین مدت دو جلسه با خوش نویسان و هنرمندان تجسمی گذاشتم و در آنها به نتیجه های خوبی رسیدیم. من در قبال مردم متعهدم چون معلوم نیست دوره خدمت هر فردی در هر پست و سمتی تا چه زمانی ادامه داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره مصرف محصولات فرهنگی در سبد خانوار و پایین بودن میزان مطالعه اظهار داشت: هر چقدر کتابخانه بسازیم باز هم موضوع مهم این است که کتابخوان داشته باشیم. فرهنگ کتابخوانی مورد نیاز ماست. خوشبختانه همه ۲۶ هزار کانون مساجد ما در سطح کشور کتابخانه دارند. میل به مطالعه و پژوهش در دانشآموزان باید بیشتر شود و در این رابطه وزارت آموزش و پرورش به عنوان عضو اصلی ما در شورای فرهنگ عمومی باید کمک کند.
اسماعیلی با بیان این که میتوانیم در یک برنامه یک و نیم ساله صنعت نشر را به خودکفایی برسانیم اظهار داشت: در حوزه کاغذ ما ۹۰ درصد واردات داریم. در حالی که با راهاندازی و بازگشایی چهار پنج کارخانه میتوانیم ۸۵ درصد کاغذ را در داخل تولید کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی درباره قاچاق کتاب گفت: اطلاع دارم که کتابهای پرفروش اطراف میدان انقلاب تکثیر میشوند و از این مسیر ناشر و نویسنده ضرر می کنند. در این راستا قانون جدیدی را برای حمایت از نویسندگان و ناشران داریم آماده میکنیم تا در قالب لایحه تکمیل کرده و به مجلس ارائه بدهیم.
۵۰۰ میلیارد تومان برای حمایت از هنرمندان در بسته حمایتی
وی درباره تکثیر و چاپ غیر قانونی برخی کتاب ها گفت: کار بعدی ما این است که زیر ساخت های کتاب خانه ها را تکمیل کنیم و دنبال این موضوع هستیم و از طریق دستگاه های قضایی آن را پیگیری می کنیم.
اسماعیلی همچنین با اشاره به حمایت وزارت ارشاد از هنرمندان نیز گفت: برنامه ای برای حمایت از سینماگران و هنرمندان داریم که یکی از آنها ارائه تسهیلات دو یا سه درصدی در صندوق هنر است.
۵۰۰ میلیارد برای این افراد در نظر گرفتیم. ما زمینه فعالیت های عادی سازی کشور را در دوران کرونا انجام دادیم و معتقدیم باید با کرونا کنار آمده و با آن زندگی کنیم. بر همین اساس امروزه بالای ۹۰ میلیون واکسن تزریق شده است و از مردم می خواهیم که در این مشارکت دولت را کمک کنند.
ایجاد فضای مناسب برای برگزاری کنسرت در شهرهای مختلف
وی افزود: بیشترین بسته فرهنگی متعلق به موسیقی است. ما فضایی ایجاد کردیم تا هنرمندان موسیقی کنسرت هایشان را در شهرهای مختلف برگزار کنند. ثبت نام این کنسرت ها آغاز شده و از اوایل آذر ماه به طور جدی شروع می شود. از طرفی نمایش فیلم ها در سینماها هم شروع شده است و این نشان دهنده رغبت مردم به سمت این فضا است.
اسماعیلی در ادامه عنوان داشت: برنامه روشنی برای هزینه های بالای کتاب دانشگاهی نداریم اما قصد داریم نمایشگاه هایی برگزار کنیم که در آنها این کتاب ها با تخفیف های خوبی به فروش می رسند. در هفته کتاب نیز بنا داریم نمایشگاه های حضوری و مجازی برای مردم کشورمان داشته باشیم.
وی درباره حواشی بوجود آمده درباره مدیران و انتصاب های فارابی گفت: در هیئت امنای فارابی ۹ نفر عضو داریم و حضور سه نفر از آنها را برای دوره فعلی تمدید کردیم و سه نفر از اهالی فرهنگ و هنر به آنها اضافه شدند. رییس سازمان برنامه و بودجه ما در خبرگزاری جمهوری اسلامی و بنیاد رودکی بوده اند. یک سوم این افراد را از قبلی ها و برخی دیگر را از میان شخصیت های فرهنگی انتخاب کردیم.
از هنرمندان تئاتری عذرخواهی می کنم که متضرر شدند
اسماعیلی درباره کم توجهی به تئاتر و دلیل آن نیز بیان داشت: از همه این عزیزان عذرخواهی می کنم که در دوره کرونا بیشترین ضرر را دیده اند و کمتر مورد توجه مردم قرار گرفتند. آنقدر به این افراد کم توجهی شده که نمی توانم حرفی بزنم. اما می توان به برخی فضاها توسعه مکانی داد.
وضعیت سینما واقعا اشکال دارد
وی با یادآوری برنامههایش درباره سینما گفت: آیا وضعیت سینما ما قابل قبول است؟ آیا مشکل دارد یا ندارد؟ من نمیتوانم حرفهایی بزنم که همه از من تعریف کنند. وضعیت سینما واقعا اشکال دارد. من مواجه هستم با انبوهی از فیلم هایی که در نوبت اکران هستند. من خودم را موظف میدانم که این فیلمها را تماشا کنم و میبینم که بعضیهایشان اشکالاتی دارد. من حاضر نیستم فیلمی را با خانواده ام ببینم؛ چطور میتوانم اجازه بدهم که مردم ما این فیلم ببینند. خود اهالی سینما باید کمک کنند این وضعیت را تغییر دهیم. قطعا حوزه مدیریتی ما از آثاری که به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی ما توجه دارند حمایت میکند. من خودم را سرباز این مردم و نظام می دانم. تا روزی که در خدمت مردم هستم در پایبندی جدی به صیانت از فرهنگ ایرانی و اسلامی تاکید خواهم کرد.
ارسال دیدگاه