«ایران»، عامل ایجاد شکاف در کاخ سفید
تهران (پانا) - در روزهای اخیر تشدید اختلافات بین ایران و آمریکا، شکاف در کاخ سفید را نمایان ساخته است؛ اختلافاتی بین «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور با وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی خود که پیشتر به دلیل شرایط عادی به بیرون درز نکرده بود.
به گزارش ایرنا، اختلافات در تیم ترامپ مدتی است که به سوژه رسانه های آمریکایی تبدیل شده به طوری که روزنامه های «نیویورک تایمز» و «واشنگتن پست» هر روز ابعاد جدیدی از این اختلافات را انعکاس می دهند. بخش قابل توجهی از این اختلاف نظرها پس از تشدید تنش ها بین تهران و واشنگتن خود را نشان داده که به ابزارهای متفاوت آنها در مواجهه با ایران برمی گردد.
رسانه های مذکور در بیان برخی اختلاف نظرها بین ترامپ با «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی تاکید می کنند که بولتون و پمپئو در پی افزایش تنش های نظامی با جمهوری اسلامی هستند اما ترامپ دیدگاهی متفاوت دارد. از نگاه این رسانه ها و همچنین تحلیلگران سیاسی، در صورت تداوم چنین روندی در کاخ سفید احتمال کنار گذاشتن این افراد دور از ذهن نیست.
همان اتفاقی که اواخر اسفندماه ۱۳۹۶ برای «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه وقت آمریکا افتاد و او بدون اینکه از حکم برکناری خود اطلاعی داشته باشد، از توئیت ترامپ متوجه آن شد. پیش از اخراج تیلرسون نیز اختلاف نظرهای آن دو در مسائل مختلف به تدریج خود را نمایان ساخت در حالی که آنها این اختلافات را انکار می کردند.
در نهایت کار به جایی رسید که ترامپ و تیلرسون یکدیگر را با سخیف ترین واژه ها مورد خطاب قرار دادند. «احمق» خواندن ترامپ از سوی وزیر امور خارجه وقت او در یک نشست مهم و امنیتی در خصوص مسایل راهبردی این کشور یکی از این موارد بود که ترامپ را به واکنش واداشت تا تیلرسون را به چالش آزمون استعدادسنجی دعوت کند.
گویی این رخداد بار دیگر در حال تکرار شدن است و باوجود اختلاف نظر آشکار بین ترامپ با اطرافیان خود بخصوص افرادی چون پمپئو و بولتون، همه طرف ها سعی در پنهان کردن آن دارند. اما ترامپ به تازگی اختلاف نظر خود با اعضای تیم خود را طبیعی دانسته و به دو روزنامه مخالف خود حمله کرده است.
وی در توئیت خود واشنگتن پست و نیویورک تایمز را «جعلی» خواند و نوشت که «رسانه جعلی واشنگتن پست و حتی رسانه جعلی تر نیویورک تایمز اخباری می نویسند مبنی بر اینکه در خصوص سیاست قوی من در خاورمیانه، یک دعوای داخلی وجود دارد. هیچ دعوای داخلی وجود ندارد. دیدگاه های متفاوتی بیان می شود و من تصمیم نهایی و قاطع را می گیرم. این یک فرآیند بسیار ساده است.»
پس از آن که گمانه زنی ها در مورد اثرگذاری چشمگیر اطرافیان ترامپ بر وی از جمله شخص بولتون افزایش یافته، رئیس جمهوری کاخ سفید سعی بر مستقل نشان دادن خود دارد. همانند سخنانی که وی به تازگی در جریان کنفرانس خبری کاخ سفید بیان کرده و گفته که « بولتون عقاید محکمی دارد اما من غیر از بولتون (افراد و مشاوران دیگری) هم دارم و در حقیقت من سعی می کنم خوی جنگ طلبانه اش را متعادل کنم».
در ایران اما نگاهی بسیار بدبینانه به افرادی چون بولتون وجود دارد؛ دیدگاهی که بی ارتباط با مواضع تند و ستیزه جویانه مشاور ارشد ترامپ نیست. به همین دلیل در «تیم ب» مدنظر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان، نام بولتون نیز به چشم می خورد.
ظریف که روز جمعه در سفر آسیایی به سر می برد، در صفحه توئیتر خود نوشت «وقتی تیم ب یک حرف می زند و دونالد ترامپ حرف دیگری، کاملاً آشکار است که این چه کسی که نمی داند چه می کند.»؛ موضوعی که ظریف پیشتر نیز آن را در گفت وگو با شبکه «فاکس نیوز» حامی ترامپ بیان کرده بود.
«مجید تختروانچی» نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد نیز نگاهی مشابه دارد و اخیرا اظهار کرده است «من باور می کنم که رییس جمهوری آمریکا جنگ نمی خواهد اما این به معنی این نیست که کسانی که به او نزدیکند هم با او هم نظرند.»
بنابراین در روزهای اخیر این پارادوکس در سیاست خارجی آمریکا مشهود بوده است به طوری که ترامپ از هر فرصتی برای مذاکره با تهران سود می جوید و به موازات آن، شکاف بین او و برخی اعضای تیمش آشکارتر می شود. او چند روز پیش تاکید کرده بود که کاخ سفید شماره تماس با ترامپ را در اختیار سفارت سوئیس گذاشته تا ایران در صورت تمایل بتواند با رییس جمهوری آمریکا تماس بگیرد. پیش از آن هم او در جمع خبرنگاران تاکید کرده بود: دوست دارم ایرانی ها با من تماس بگیرند و امیدوارم که ین اتفاق بیافتد.
این قبیل جهت گیری ها از سوی ترامپ آن هم پس از تهدیدات مکرر علیه ایران بی تردید به مذاق برخی از اعضای تیم او که برای رویارویی نظامی ایران و آمریکا لحظه شماری می کردند، خوش نیامده است. افرادی چون بولتون که پیش از ورود به کاخ سفید و حتی بعد از آن، ارتباط تنگاتنگی با گروهک منافقین دارد، نمی تواند با تصمیم ترامپ برای مذاکره کنار بیاید. از این روست که کارشناسان بر این باورند که کاخ سفید در مواجهه با ایران دچار سردرگمی شده است.
ارسال دیدگاه