دلایل حمله آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه از زبان ظریف

مهم‌ترین خواسته ما حفظ برجام نیست بلکه حفظ منافع ملی‌مان است

تهران (پانا) - وزیر امور خارجه کشورمان حمایت از تروریست‌ها و افراط‌گرایان را هدف حمله نظامی آمریکا و متحدانش به سوریه دانست.

کد مطلب: ۸۱۳۷۰۰
لینک کوتاه کپی شد
دلایل حمله آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه از زبان ظریف

به گزارش روزنامه ایران، محمد جواد ظریف با اشاره به حمله نظامی آمریکا، انگلستان و فرانسه به سوریه، این مهم را در راستای حمایت از افراط‌گرایان تفسیر و اظهار کرد: «باید به زمان انجام این گونه حملات دقت کرد. هم حمله گذشته امریکا و هم حمله اخیر این کشور که با مشارکت فرانسه و انگلیس انجام شده، دقیقاً در زمانی صورت گرفته که ارتش سوریه در آستانه پیروزی‌های بزرگ و تعیین کننده میدانی قرار داشته است. قبلاً هم گفته‌ام این گونه اقدامات را تنها می‌توان به عنوان پیامی به تروریست‌ها و افراط‌ گرایان برای حمایت دانست.»

وی ادامه داد: «یکی از ابعاد این حمله که مغفول مانده و به آن توجهی نشده، این بوده است. سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در لاهه به عنوان یک سازمان خلع سلاحی مؤثر در خلع سلاح شیمیایی در جهان قصد اعزام تیم حقیقت‌یاب به سوریه را داشته است. این تیم در آستانه ورود به سوریه برای انجام تحقیقات میدانی درخصوص حادثه دوما بوده‌اند ولی قبل از اینکه این تیم وارد بشود و کار خود را آغاز کند، این حملات صورت می‌گیرد.»

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان این حمله نظامی را بی‌توجهی آمریکا و متحدانش به جامعه بین‌الملل دانست و یادآور شد: «یعنی سه کشور امریکا، انگلیس و فرانسه نه تنها نسبت به سازمان ملل متحد و شورای امنیت بی‌توجهی نشان داده‌اند بلکه عملاً با این کارشان ضربه بزرگی به اعتبار و جایگاه حرفه‌ای سازمان منع سلاح‌های شیمیایی وارد کرده‌اند که باید پاسخگوی آن باشند. ما به عنوان قربانی کاربرد سلاح‌های شیمیایی با هرگونه کاربرد این گونه سلاح‌ها توسط هر کسی و در هر جایی و به هر بهانه‌ای مخالفیم و در عین حال قویاً معتقدیم که چنین ادعاهایی که از طریق ساز و کارهای حقوقی و فنی بین‌المللی به اثبات نرسیده باشد، نباید بهانه‌ای برای اقدامات یکجانبه تجاوزکارانه به کشورها باشد.»

ظریف در ادامه در خصوص اختلاف نظر ایجاد شده مابین تهران و آنکارا در مورد حمله نظامی رخ داده واشنگتن، لندن و پاریس به دمشق، بیان کرد: «نه ما و نه ترکیه ادعایی نداریم که در همه موضوعات مرتبط با سوریه اشتراک نظر کامل پیدا کرده‌ایم. ما در روند آستانه حول حداقل‌های اشتراکات در مورد سوریه مذاکرات و همکاری‌ها را ادامه می‌دهیم و در همین سطح حداقلی نیز دستاوردهای بزرگی در ارتباط با استقرار آتش‌بس در بسیاری از مناطق سوریه داشته‌ایم و در همین مسیر، به این مذاکرات و همکاری‌ها ادامه خواهیم داد.»

وی با تاکید بر وجود خطر بازگشت تروریسم و داعش به سوریه، خاطرنشان کرد: «ما معتقدیم اقدامات یکجانبه و تجاوزکارانه به خاک سوریه به دلایل و اتهامات اثبات نشده در بلندمدت به نفع هیچ یک از طرف‌های مرتبط با سوریه بویژه همسایگان آن نیست. هر سیاست و اقدامی که صورت می‌گیرد، باید در مسیر کاهش تنش و درگیری در سوریه باشد. هر اقدامی برخلاف این رویکرد، خطر بازگشت تروریسم را به سوریه افزایش می‌دهد.»

مهمترین خواسته ما حفظ برجام نیست

ظریف در ادامه در خصوص موضوعات مرتبط با برجام، یادآور شد: «اولاً مهم‌ترین خواسته ما حفظ برجام نیست بلکه حفظ منافع ملی‌مان است. منافع ملی ما شامل حفظ عزت و اقتدار ملی، بهبود وضعیت اقتصادی ایران، توسعه و آبادانی آن، تأمین معیشت مردم و رونق بخشی فعالیت‌ها در حوزه تولید و توسعه اشتغال و حمایت از کالای ایرانی است. وزارت امور خارجه در این زمینه بسیار فعال است. ما در همه شرایط برای پیگیری اهدافمان، نیازمند برقراری روابط خوب با همسایگان هستیم.»

این مقام مسئول افزود: «تمرکز ما در دولت دوازدهم طی ماه‌های گذشته بر توسعه روابط با همسایگان بوده است. برخی از موارد آن اعلام شده و برخی کمتر اعلام می‌شود. دو نوع دیپلماسی وجود دارد؛ یک نوع دیپلماسی، دیپلماسی فعالی است که نتایجش بروز پیدا می‌کند و دیگری «نمایش دیپلماسی» است.»

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه به تفاوت‌های دیپلماسی فعال با دیپلماسی تبلیغاتی پرداخت و گفت: «دیپلماسی فعال، دیپلماسی تبلیغاتی نیست بلکه دیپلماسی‌ای است که بتواند منافع ملی ما را دنبال کند و نتیجه بخش باشد. من هیچگاه به دیپلماسی پر سرو صدا و نمایشی اعتقاد نداشته ام، حتی در زمان مذاکرات هسته‌ای هم اعتقادی به دیپلماسی نمایشی نداشتم هنوز هم این اعتقاد را ندارم. معتقدم دیپلماسی فعال به معنی نمایش دیپلماسی نیست.»

تا کنون سفری برای سفر نداشته‌ام

ظریف ادامه داد: «نمایش دیپلماسی یعنی اینکه یک دیپلمات سفر برود فقط برای اینکه سفر کرده باشد. من تاکنون سفر برای سفر نداشته ام. برای همین هم الان در سفر آفریقا و امریکای جنوبی نمایندگان ۸۰ شرکت بزرگ را با خود همراه می‌برم و برای سفر به چهار کشور در کمتر از ۶ روز، ۴۰ ساعت در آسمان هستم. سابقاً چهار روز به یک کشور می‌رفتند واعلام می‌کردند در این سفر ملاقات‌های گسترده‌ای با مقامات انجام می‌شود. من تا حالا سفر بیش از یک روز و نیم به یک کشور نداشتم. اصلاً نمی‌خواهم کار نمایشی بکنم چون ممکن است دیگران برای خود آینده‌های بزرگتری ببینند اما من هیچ آینده‌ای برای خود بجز انجام وظیفه کنونی‌ام نمی‌بینم.»

این مقام مسئول با تاکید دوباره بر لزوم فعال بودن دیپلماسی، خاطرنشان کرد: «اگر به من بگویند همین مسئولیت را هم رها کن براحتی می‌روم. بنابراین من به دیپلماسی فعال معتقدم نه به نمایش دیپلماسی. در چارچوب پیگیری دیپلماسی فعال و نه نمایشی است که وزارت امور خارجه رایزنی‌های گسترده‌ای را با بسیاری از کشورها درباره برجام به جریان انداخته است. در همین رابطه هم طی چند هفته آینده آقای دکترعراقچی سفرهای متعددی به اروپا خواهد داشت.»

وی در خاتمه متذکر شد: «نتیجه این دیپلماسی آن است که حتی در مجامعی که دوستان ما هم حضور ندارند از برجام حمایت و بر اجرای آن تأکید می‌شود. وقتی نماینده امریکا که به‌زعم خود ابرقدرت دنیاست، در جلسه‌ای باوجود نظر رئیس جمهوری این کشور بر ضرورت اجرای برجام - آنهم ضرورت داشتن حسن نیت- تأکید می‌کند، نشان می‌دهد که ما بسیار موفق بوده‌ایم. دیپلماسی نباید تک ساحتی باشد و یک هدف را دنبال کند. هدف، تأمین منافع ملی است و ما این کار را دنبال خواهیم کرد و اطمینان داریم امریکا چه در برجام بماند و چه از آن خارج شود می‌توانیم از روند بهبود وضعیت اقتصادی‌مان حمایت کنیم؛ البته این کار در برخی شرایط دشوارتر می‌شود.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار