یک عزل جنجالی از نوع آفریقایی!
تهران (پانا) - عزل رکس تیلرسون از مقام وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا شوک خبری دیگری بود که ترامپ روز گذشته به دنیا وارد کرد. این مساله بازتاب فراوانی در سطح بین المللی و افکار عمومی داشته است.
به گزارش خبرآنلاین، یک روز از برکناری رکس تیلرسون وزیرخارجه آمریکا می گذرد و رسانه های خبری همچنان به بازتاب های یک عزل غیر معقول و غیر حرفه ای می تازد. وزیری که پس از فتح کرسی وزارت خارجه زمزمه ها و شایعات حول برکناری اون می چرخید و او به جد همه را تکذیب می کرد، در عین ناباوری با یک تلفن کوتاه و یک توئیت صبگاهی صندلی وزارت را به پمپئو بخشید. مردی که دیده بان حقوق بشر در مورد او گفت: «پمپئو حامی شکنجه و خشونت».
عزل وزیر خارجه آمریکا زمانی صورت گرفت که رایزنی ها درباره مذاکره با کره شمالی به نقطه قوت خود رسیده بود و تنها مخالف کاخ سفید رکس تیلرسون بود که پیش از این برای خروج آمریکا از برجام هم مخالفت کرده بود و خواستار تغییر برجام بود نه خروج از آن. همچنین کمتر از دو هفته قبل از این برکناری مفتضحانه محتویات ایمیل سفیر امارات در واشنگتن افشا شد مبنی بر اینکه امارات، ترامپ را برای برکناری تیلرسون تحت فشار قرار داده است.
این برکناری تنها در رسانه های خبری رسمی و میان سیاستمداران واکنش نداشته است، در میان جوانان به شوخی و طنز بدل شده است و در میان کاربران فعال سیاسی در فضای مجازی به تاسف خوردن و نقد کردن، تا جایی که دامنه آن حتی به کشور خودمان هم رسید و کاربران ایرانی توئیتر عزل تیلرسون را با عزل متکی در دولت احمدی نژاد که در آفریقا اتفاق افتاد مقایسه کرده اند. فرق میان این عزل ها این است که تیلرسون پس از قهوه صبحگاهی با یک توئیت ساده یک شوک خبری داد، اما احمدی نژاد وسط یک کنفرانس در شاخ آفریقا! با این تفاوت که این بار ترامپ در آفریقا بود نه وزیر خارجه اش!
اما سیاستمدارن با تاسف این مساله را بررسی می کنند و معتقدند که دموکراسی آمریکایی از بین رفته است! در میان تحلیلگران ایرانی هم این مساله مطرح شده است که آیا برجام در خطر است؟ به همین ترتیب هرکدام از کشورها تحلیل های خود را در عزل تیلرسون دارند، چرا که روسیه هم در واکنش به این مساله گفته است: آیا می خواهید در عزل تیلرسون روسیه را مقصر بدانید؟برخی گمانه زنی ها وجود دارد مبنی بر اینکه انتقاد تیلرسون از روسیه ممکن است با اخراج وی همزمانی داشته باشد چراکه ترامپ از چنین انتقادهایی از روسیه امتناع کرده است.
اما در این میان سکوت اعراب خصوصا عربستان سعودی و امارات قابل توجه است و همه این دلایل سبب شده است که برخی تحلیلگران روز گذشته پرونده هایی همچون روسیه، ائتلاف عربی، کره شمالی و برجام را علت برکناری وزیرخارجه آمریکا عنوان کنند.
با این حال دونالد ترامپ تکلیف این گمانه زنی ها را یکسره کرد و دلیل اصلی برکناری را مساله برجام عنوان کرد.
گزارشی از بازتاب این برکناری را از نظر می گذرانید:
به گزارش خبرآنلاین، نماینده روسیه در اتحادیه اروپا اعلام کرد روسیه هیچ دلیلی برای باور اینکه مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا رویکرد ملایمتری در پیش خواهد گرفت ندارد. در همین حال ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم در اینباره گفت:«آیا می خواهند روسیه را در عزل تیلرسون هم مقصر بدانند؟» وی در ادامه گفت: «شاید هم اکنون می خواهند روسیه را در این موضوع نیز مقصر نشان دهند؟»
در همنی رابطه روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: عدم خشنودی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا از رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه اخراج شده دولت واشنگتن امری شناخته شده است و جانشین شدن مایک پامپئو، رئیس سیا در سمت وزیر امور خارجه از پاییز گذشته میلادی بر زبانها افتاده بود.
برکناری نابهنگام تیلرسون چند ساعت پس از بازگشتش از سفر آفریقا و در آستانه مذاکرات ترامپ و رهبر کره شمالی کارشناسان سیاست خارجی را شگفت زده کرده است.
برخی منتقدان این مساله را مطرح کردند که اقداماتی عجیب و غریب در سیاست خارجی آمریکا رخ میدهد و سایرین به این مساله اشاره کردند که تیلرسونی که مدیر نفتی بدون سابقه قبلی سیاسی بوده است در وزارت خارجه آمریکا فردی به شدت نامحبوب بود.
منتقدان همچنین به این گمانه زنی پرداختند که مایک پامپئو یکی از اعضای سابق کنگره از کانزاس که به شدت مورد قبول ترامپ است میتواند فرد موثرتری باشد.
خبر مربوط به اخراج تیلرسون در توئیت ترامپ منتشر شد و این اخراج این نگرانی را در پی دارد که اوضاع کنونی در وزارت خارجه آمریکا که پیشتر با خروج یا ترک از سمت دیپلماتهای آن همراه بود، بدتر هم میشود.
یان برمر، رئیس گروه اوراسیا که یک مرکز مشورتی است در پیامی توئیتری نوشت: تیلرسون فرد منفور دیپلماتهای وزارت خارجه آمریکا اما در سیاست خارجی حساس از کار برکنار شد. پمپئو اما در مورد ایران و کره شمالی بسیار عجیب رفتار خواهد کرد. روزهای چالش برانگیزی برای سیاره زمین وجود دارد.
با وجود خبر منتشر شده درباره برکناری تیلرسون و راههایی در مواجهه با این وضعیت بسیاری از محافظهکارها بر این باورند که حضور پمپئو در سمت وزیر امور خارجه آمریکا یک فرصت مغتنم است.
جردن ساچپل، یکی از گزارشگران امنیت ملی در مرکز بازبینی محافظهکار در توئیتر خود نوشت: اخراج تیلرسون راه را برای محافظهکاران بیشتری برای ورود به دولت آمریکا باز میکند.
در همین حال مدافعان حقوق بشر که هرگز شیفته تیلرسون نبودند نسبت به حضور پمپئو در سمت وزارت خارجه هشدار دادند.
آنها همچنین نسبت به روی کار آمدن جینا هاسپل به عنوان رئیس جدید سیا هشدار دادند چراکه وی در بازجویی از مظنونان تروریستی در سالهای پس از حملات ۱۱ سپتامبر نقش فعالی داشت.
اتحادیه آزادی مدنی آمریکا هاسپل را شخصیت اصلی در یکی از فصلهای "غیرقانونی و خجالتآور" تاریخ مدرن آمریکا نامیده است.
وینسنت وارن، مدیر اجرایی مرکز حقوق قانون اساسی در بیانیهای اعلام کرد: جینا هاسپل را برای تحت پیگرد قرار داد نه آنکه به وی ارتقای سمت دهند.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل پس از اخراج تیلرسون به دستور ترامپ پیامی مشوقانه در توئیت خود منتشر کرد.
هنوز واکنشی درباره اخراج تیلرسون از سوی کشورهای آسیایی منتشر نشده است.
در اروپا نیز به اقدام دولت ترامپ واکنشهای گستردهای شد به طوری که انریکه لتا، نخست وزیر پیشین ایتالیا در توئیت خود در ارتباط با اخراج تیلرسون نوشت: این مساله باعث خنده بسیار میشود. برای من ترامپ بیش از گذشته ترسناک شده است.
مایکل راس، معاون وزیر امور خارجه آلمان نیز در توئیتر خود نوشت: اخراج رکس تیلرسون کمکی نمیکند.
این اخراج چند ساعت پس از آن صورت گرفت که تیلرسون بیانیهای را درمورد مسمومیت جاسوس سابق روس در انگلیس با عامل اعصاب منتشر کرد.
تیلرسون حین پرواز از نیجریه به کیپ ورد پیش از بازگشت به آمریکا به خبرنگاران گفته بود من واقعا نگران روسیه هستم. ما سال گذشته را تلاش بسیاری برای همکاری با یکدیگر کردیم تا مشکلات را حل کنیم اما پس از گذشت یکسال به آنچه که میخواستیم دست پیدا نکردیم.
به گزارش خبرآنلاین، گمانه زنی ها حاکی از آن است که پس از تیلرسون شایعه برکناری نام یک مقام دیگر شنیده می شود، روزنامه ایندیپندنت دراین باره گفته است که ترامپ در پی برکناری دیوید شولکین وزیر کهنه سربازان آمریکایی است. ترامپ در نظر دارد که ریک پری را جایگزین او کند. اما چندی پیش برخی از مطبوعات آمریکایی از برکناری بانوان کاخ سفید خبر دادند که گویا پس از رسوایی جنسی ترامپ ملانیا یا به اختیار خود یا به اجبار ترامپ کاخ سفید را ترک خواهد کرد ، نفر دیگر ایوانکا ترامپ و همسرش جرالد کوشنر هستند که نامشان در فهرست اخراجی ها قرار گرفته است.
ارسال دیدگاه