موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد چه گفتند؟

تهران (پانا) - نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دومین روز از بررسی صلاحیت کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم، به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی پرداختند.

کد مطلب: ۱۴۹۵۱۵۹
لینک کوتاه کپی شد
موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد چه گفتند؟

در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، بررسی صلاحیت و برنامه‌های عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در دستور کار قرار گرفت و موافقان و مخالفان وی نظرات و دیدگاه‌های خود را بیان کردند.

موافقان وزیر پیشنهادی امور اقتتصادی و دارایی، توجه وی به رشد اقتصادی، اجرای برنامه هفتم توسعه، تامین اقتصادی کلان، تقویت ارزش پول ملی، توانمندسازی بخش خصوصی، سرمایه گذاری مولد در جهت رشد ملی را از جمله دلایل موافقت خود با همتی برشمردند.

همچنین مطابقت برنامه‌های وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی با اسناد بالادستی و جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی در جهت ایمن‌سازی در برابر شوک‌های ارزی از دیگر مواردی است که نمایندگان موافق همتی به آنها اشاره و موافقت خود را با وی اعلام کردند.

همتی از تجربه بالا برای اداره وزارت امور اقتصادی و دارایی برخوردار است

سیدشمس الدین حسینی نیز در موافقت با برنامه‌های عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی اقتصاد و امور دارایی، گفت: از ریاست مجلس شورای اسلامی به دلیل تنظیم بررسی برنامه های وزرای پیشنهادی تشکر می کنم و خوشبختانه توانستیم برنامه های وزیر پیشنهادی اقتصاد و امور دارایی در کمیسیون تخصصی به نمایندگی از شما آن را بررسی کنیم و من امیدوار هستم که مجلس محترم به کمیسیون تخصصی عنایت لازم را داشته باشند.

وی افزود: ما درخصوص مدرک تحصیلی وزیر پیشنهادی استعلام لازم را اخذ نمودیم که لیسانس، فوق لیسانس و دکتری وی در جمهوری اسلامی یعنی در دانشگاه تهران با رتبه ممتاز اخذ شده که این برای ما بسیار مغتنم است و این موضوع باید گفته شود که احترام کامل به تمام کسانی که در دانشگاه های خارج از کشور هم تحصیل کرده اند را خواهیم داشت اما معتقدیم افرادی که در دانشکده های اقتصاد ایران درس خوانده اند ساز و کار اقتصاد ایران را بهتر می شناسند.

رئیس کمیسیون اقتصادی گفت: جناب آقای همتی در طول این 40 سال اخیر انقلاب اسلامی مسئولیت های زیادی داشته اند و حتی در دولت اصلاحات هم که در مقطعی پستی نداشتند اما در جای دیگری مسئولیتی برعهده گرفته اند، مثلا یک مقطع در ستاد فرمان امام (ره) مدیرعامل بانک بودند، قطعا خط سیاسی خاص خود را دارد اما آدم حرفه ای است یعنی کسی که رئیس کل بانک مرکزی بوده و سال های متمادی مدیرعامل بانک بوده و همچنین رئیس بیمه مرکزی بوده و حتی صدا و سیما هم بوده است و نمی شود این موضوعات را نادیده گرفت و این سوابق را کنار گذاشت.

وی افزود: ما این سوابق را استعلام گرفته ایم و از سوابق لازم برخوردارند بنابراین خواهش می کنم که در رسیدگی به برنامه ها و عملکرد وزیر پیشنهادی دقت لازم را داشته باشیم. سوابق رزمندگی ایشان را نیز استعلام کردیم که حدود 19 ماه در جبهه بوده اند و به این جمع بندی رسیدیم که آقای عبدالناصر همتی از تخصص و تجربه لازم برخوردار هستند. یکی از دلایلی که باعث شده که این وضعیت را داشته باشیم این بوده که به تجارب و سوابق بی توجهی کرده ایم بنابراین باید به تجربه و کارنامه ایشان توجه کرد.

حسینی ادامه داد: وزارتخانه جای آزمایش و خطا نیست و ما نمی توانیم افراد بی تجربه را در وزارتخانه های حساس بگماریم و حتما باید از تجربه درس بگیریم و حتما باید در بسیاری از موارد آزموده را نیازماییم. از سال 76 تا سال 99 کل رشد اقتصادی ما 2.7 درصد بوده است و رشد نقدینگی ما به طور متوسط بالای 25 درصد بوده است. خروج از برجام ربطی به رئیس بانک مرکزی نداشته است. من دفاع از برجام نمی کنم اما برجام ربطی به رئیس کل بانک مرکزی نداشته است.

رئیس کمیسیون اقتصادی اضافه کرد: در آن ایام به خاطر سیاست های غلطی که گرفته شد روابط با کشورهای همسایه بسیار پایین بود و خروج از برجام هم اتفاق افتاد که نتیجه اش در اقتصاد مطلوب نبود و خیلی از راهکارهایی که برای فروش نفت گرفته شده بود نتیجه اش این شد که درآمدهای ارزی بسیار کاهش پیدا کرد، یکی از نکات مثبت در آن ایام این بود که ذخایر ارزی کشور کم نشد و می توانستند با سیاست های غلط مثل ارز فروشی باعث کاهش ذخایر ارزی شوند.

وی ادامه داد: آقای همتی زمانی که رئیس بانک مرکزی بودند به گفته برخی از دوستان مدیریت شان در رأس این بانک بسیار محکم و استوار بود. نمی شود واقعیت ها را کنار گذاشت من نمی خواهم بگویم آقای همتی اشتباه نداشته است اما نمی شود با تحلیل های گوناگون عملکرد ایشان را زیر سوال برد. این وزارتخانه نیازمند یک مدیر با تجربه است. مدیری که آزمایش شده باشد، من نمی خواهم بگویم در کشور تحت الرجال است، اگر قوانین ما قوانین کاملی بود چرا باید برویم اختیار ویژه بگیریم.

حسینی تصریح کرد: بر اساس همان اختیار ویژه 4، 5 بانک که دچار مشکلاتی شدند ادغام شدند که دولت در آن مقطع موافق این کار نبود و رفتند اجازه گرفتند، چرا من این ها را می گویم چون در آن مقطع ناظر شورای پول و اعتبار بودم. بانک آینده به غلط تشکیل شد و مشکلاتی در خصوص برخی از بانک ها وجود داشت که نمی شود آن ها را پشت تریبون گفت در بانک آینده تخلفاتی صورت گرفت، امروز اگر در کمیسیون اقتصادی به آقای همتی رأی اعتماد دادیم با او شرط کردیم که باید احکام برنامه توسعه را اجرایی کند.

وی افزود: در دوره های مختلف رؤسای بانک های مرکزی با سهامداران بانک های متخلف برخورد کردند و برای همه آن ها احضاریه آمد که اینجا باید قانون اصلاح شود تا برای رؤسای بانک های مرکزی که با متخلفان برخورد می کنند احضاریه نیاید. از سازمان بازرسی پرسیدم که حتی برای آقای صالح آبادی که انسان متدینی هم است نامه ترک فعل آمده است و نمی شود که الان ایشان را از سفارتخانه برگرداند باید قوانین اصلاح شود. همین نامه هم برای آقای همتی آمده است. آقای همتی تحصیلات مرتبط و تخصصی دارد و در شرایط سخت هم مسئولیت می پذیرد از ایشان تعهد می گیریم که بر احکام قانون برنامه مسر باشد.

نتیجه حضور همتی در وزارت اقتصاد بدبینی مردم نسبت به امور اقتصادی است

حسین صمصامی مزرعه آخوند، نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، افزود: رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با نمایندگان شورای اسلامی ۱۲ ویژگی برای وزیر نام بردند که کارآمدی یکی از مهم‌ترین آن‌ها بود. بررسی عملکرد همتی در زمان تصدی ریاست بانک مرکزی نشان می‌دهد که نه تنها نمره قابل قبولی نمی‌گیرند بلکه مدیریت ناکارآمد وی زمینه ساز بروز بحران‌های متعدد در جامعه شده است.

وی افزود: همتی از دریافت اختیارات ویژه از سران قوا جهت ساماندهی بازار ارز و اصلاحات بانکی خبر دادند. این اختیارات خاص و ویژه در سال ۹۸ و ۹۹ تمدید شد اما ماحصل این اختیارات ویژه چه شد؟ آیا شرایط کشور با این مجوز خارج از روال قانونی بهتر شد؟

این نماینده مجلس اعلام کرد: در سال ۱۳۹۳ مبلغ ۹ هزار میلیارد تومان بدهی بانک آینده به بانک مرکزی بود. تعیین تکلیف بانک آینده در دوران همتی در دستور کار قرار گرفت. در برخی سال‌ها بیش از ۵ واحد درصد تورم کل مربوط به عملکرد این بانک بود. اما این استخوان لای زخم باقی ماند و موضوع به تغییر هیات مدیره تقلیل داده شده.

وی تاکید کرد: زمانی که قرار است با فساد مقابله شود، زبان‌ها الکن، قلم‌ها نا نویسا می‌شود. همتی در این چالش مهم همان مسیر نادرست مدیران قبلی را ادامه داد. اکنون که کشور به وزیر مقتدر، تحول‌گرا در حوزه اقتصاد نیاز دارد چگونه می‌توان به وی اعتماد کرد. نتیجه این میراث، طبق آمار فعلی بدهی ۱۹۰ میلیارد تومانی و زیان انباشه ۳۶۰ همت یعنی معادل عملکرد ۲ برابر بودجه عمرانی است که این نشان دهنده وضعیت بانک آینده در زمان مدیریت همتی است.

صمصامی تصریح کرد: بانک سپه قبل ادغام که هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهکار شد و در نتیجه سوء تدبیر هم اکنون ۲۵۰ همت به بانک مرکزی بدهکار است. ریشه مشکلات به شیوه نادرست ادغام برمی‌گردد. شیوه درست این است که اگر غده سرطانی کشف شود باید تلاش حداکثری برای جداسازی آن از بافت‌های سالم صورت بگیرد.

وی گفت: همتی در برنامه اعلامی حفظ و ارتقا ارزش پول ملی را به عنوان هدف خود اعلام کرده اند. در زمان تصدی وی در بانک مرکزی جلوی دوربین به مردم قول دادند که ارزش پول ملی را تقویت کنند. معنای تقویت ارزش پول ملی الان کاملا مشخص است. نرخ ارز در دوره وی از ۹ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان رسید.

این نماینده مجلس افزود: اکنون با عدم حسن شهرت، حضور وی در راس وزارت اقتصاد نتیجه‌اش بدبینی مردم و فعالان واقعی اقتصاد نسبت به امور اقتصادی است.

صمصامی افزود: در زمان وی رشد نقدینگی از ۲۶ درصد به ۳۷ درصد و نقدینگی از ۱۵۰۰ همت به بیش از ۳۳۸۰همت رسیده است. همتی در ماجرای چای دبش دولت مظلوم رئیسی را متهم می‌کرد در حالیکه بر اساس گزارش رسمی، خودش جزو متهمان چای دبش است و در آن زمان ترک فعل کرده است.

وی گفت: پیشنهاد شوک افزایش قیمت بنزین نیز حاصل کار همتی بود. او در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب اسلامی پیشنهاد افزایش قیمت بنزین به ۵ هزار تومان را داد و از تبعات اندک اجتماعی سخن گفت. تاثیر این سیاست بر بی ثباتی اقتصادی دیده نشد و بعد از اجرای این سیاست و شروع شدن اعتراض که منجر به کشته شدن ده ها نفر از مردم در سال ۱۳۹۸ شد، بازگشت آرامش به جامعه با ورود شخص رهبری اتفاق افتاد. در این شرایط نرخ ارز نیز افزایش یافت.

مخالف وزیر پیشنهادی وزیر اقتصادی تاکید کرد: همتی اعلام کرد مخالف سیاست افزایش قیمت بنزین بوده است، در حالی که افزایش قیمت پیشنهاد شخص خودشان بود.

صمصامی افزود: دامنه وقایع آبان ۹۸ و کاهش سرمایه اجتماعی تا جایی پیش رفت که امریکا به خود جرات داد بعد از ۵۰ روز دست به ترور ناجوانمردانه سردار دل‌ها بزند.

وی گفت: آقای رئیس و نمایندگان عزیز، گفت آزموده را آزمودن خطا است. هشدار می‌دهم حجت بر ما نمایندگان تمام است و چنانچه در انتخاب فرد اصلح کوتاهی کنیم در ایجاد نابسامانی‌های اینده مسئول خواهیم بود و باید پاسخگو باشیم.

همتی در عمل اعتقادی به حفظ ارزش پول ملی ندارد

در ادامه، محسن زنگنه به عنوان نماینده دیگر مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد به سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: همتی در عمل اعتقادی به حفظ ارزش پول ملی ندارد. وزیر اقتصاد فرمانده اقتصادی است و باید ثبات در تفکرات داشته باشد. 

این نماینده مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد با بیان اینکه ما در برابر خداوند و مردم مسئول هستیم، ادامه‌ داد: امروز باید به آنچه رسیده‌ایم عمل کنیم.

وی خاطرنشان‌کرد: همتی اعتقادی به‌ نظام بندی نظام بانکی ندارند.

زنگنه با بیان اینکه به مقام معظم رهبری قول داده ایم تا به دولت پزشکیان کمک کنیم تا بهترین انتخاب را داشته باشد، گفت: مجیزگویی خطایی است که سه سال پیش انجام دادیم و اکنون نباید مجیزگو باشیم.

این نماینده مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد ادامه‌داد: ما اقتصادی ها نباید احساسی عمل کنیم و نباید فقط به مدارک و مدارج افراد توجه داشته باشیم.

زنگنه با بیان اینکه برای بررسی برنامه وزیر اقتصاد چهار شاخص در نظر گرفتم، خاطرنشان کرد: عملکرد گذشته، تفکرات اقتصادی، تناقضات و برنامه های آینده این چهار شاخص هستند.

وی با طرح این سوال که آیا تورم شاخص هست یا نه، گفت: آقای همتی تورم در سال ۹۶ را ۹ درصد و در سال ۹۷، ۲۰ درصد اعلام کرد در حالی که در پایان دولت تورم ۴۶ درصدی تحویل دادند.

فسادستیزی در وزارت اقتصاد، اراده می‌خواهد که همتی ندارد

در ادامه دیگر نماینده مخالف وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم برای وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: فسادستیزی در وزارت اقتصاد، اراده می‌خواهد که همتی ندارد

فاطمه محمد بیگی در جلسه بررسی برنامه‌های وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم برای وزارت امور اقتصادی و د ارایی افزود: همتی در سال 95 یکی از اهداف خود را برخورد با نجومی بگیران مطرح کرد، اما زمانی که بر مسند نشست چنین کاری را انجام نداد.

وی ادامه داد: بر این اساس نجومی بگیران ابقا شدند و خبری از برخورد با مفسدان نبود.

این نماینده مخالف گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد خاطرنشان کرد: این نکته نشان می‌دهد که همتی در روحیه فساد ستیزی مشکل دارد و این می‌تواند برای وزارت امور اقتصاد و دارایی مشکل آفرین باشد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار