گل‌عنبری، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با پانا تشریح کرد؛

چشم‌انداز جنگ اوکراین

‌آنچه بیشتر محتمل است، فرسایشی‌تر شدن جنگ برای روسیه است و این همان چیزی است که آمریکا می‌خواهد/ دیدار شی با پوتین چه تاثیری بر پایان جنگ خواهد داشت؟

تهران (پانا) - یک کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه بیش از یک سال از جنگ اوکراین می‌گذرد گفت هنوز هیچ دورنمایی برای پایان این جنگ وجود ندارد.

کد مطلب: ۱۳۵۷۴۲۳
لینک کوتاه کپی شد
چشم‌انداز جنگ اوکراین

پرویز پیکری /.. صابر گل‌عنبری در گفت‌وگو با پانا اظهار کرد: «روسیه عمده‌ترین هدف جنگ علیه اوکراین را دفع خطر ناتو و گسترش این سازمان در پیرامون خود و جلوگیری از عضویت اوکراین در این پیمان اعلام کرد. اما بعد از جنگ آن‌چه عملا تا به امروز اتفاق افتاده است، نقطه مقابل این هدف روسیه بوده است؛ به گونه‌ای که اوکراین ‌عملا‌ عضو ناتو شده است؛ هر چند اسما و رسما عضو ناتو نیست.»

وی ادامه داد: «یعنی اگر هم اوکراین قبلا عضو ناتو شده بود، همین مقدار کمک را دریافت می‌کرد که امروز دریافت می‌کند. احتمالا گفته شود که اگر اوکراین رسما عضو ناتو بود، ماده ۵ این پیمان فعال می‌شد که می‌گوید حمله نظامی علیه یک یا چند کشور عضو حمله به همه کشورها تلقی می‌شود. اما واقعیت این است که اولا روشن نیست در آن زمان این ماده به شکل اقدام نظامی همه اعضا علیه روسیه فعال می‌شد و ثانیا فعال شدن این ماده به جنگ جهانی تمام عیاری منجر می‌شد که صرف نظر از برنده و بازنده نهایی چنین جنگی، ولو برنده نهایی آن هم آمریکا و اروپا می‌بودند، اما صرف وقوع جنگی به این گستردگی به نفع آن‌ها نبود.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: «‌ولی حالا آمریکا و اروپا بدون این که شراره جنگ به سرزمین‌شان برسد، عملا با کمک‌های بی دریغ و فزاینده خود به اوکراین، جنگ را برای روسیه در سرزمین ثالثی به جنگ فرسایشی همه جانبه تبدیل کرده‌اند. فردا روزی هم که جنگ پایان یابد، آن عضویت رسمی و اسمی اوکراین در ناتو نیز اتفاق می‌افتد.»

گل‌عنبری در ادامه گفت: «بیش از یک سال از جنگ اوکراین می‌گذرد اما هنوز هیچ دورنمایی برای پایان آن وجود ندارد؛ از یک طرف، روسیه که به دنبال جنگی گذرا در حد یک عملیات بود، اگر به اهدافش رسیده بود که جنگ این اندازه طول نمی‌کشید و این باتلاق شکل نمی‌گرفت. از طرف دیگر، در سایه چنین وضعی، غرب تمام عزم خود را جزم کرده است که این جنگ فرسایشی تا زمین‌گیری کامل روسیه در اوکراین ادامه یابد ‌یا روسیه کاملا عقب‌نشینی کند و از اوکراین خارج شود که این هم به معنای باختی تمام عیار خواهد بود و پوتین به آن تن نمی‌دهد.»

وی تاکید کرد: «‌به هر حال، آنچه بیشتر محتمل است، فرسایشی‌تر شدن جنگ برای روسیه است و این همان چیزی است که آمریکا می‌خواهد و نوع برخورد آن با سفر رئیس‌جمهور چین در دوشنبه آینده موید این مدعاست. این‌گونه پیداست که شی جین پینگ نگران از تبعات تداوم این جنگ و همچنین باخت کامل روسیه نظر به تاثیر منفی آن بر نزاع چین و آمریکا است و از این رو، تلاش می‌کند با ارائه طرح صلحی پوتین را با آتش‌بسی متقاعد کند که زمینه ساز روندی دیپلماتیک برای پایان جنگ شود؛ اما واشنگتن از هم اکنون با چنین آتش‌بسی مخالفت کرده است و آن را تنفسی برای کرملین می‌پندارد.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: «در کنار آن نیز اقدام دیوان کیفری لاهه در صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین هر چند امکان اجرایی نداشته باشد، اما او را از مقام رهبر یک قدرت جهانی به شخصی تحت تعقیب تنزل داده است و این مساله برای رئیس‌جمهور روسیه بسیار دشوار و ناخوشایند است و او در سایه چنین وضعی، بیشتر به سمت تصمیمات حساب نشده به امید کسب موقعیتی برتر در جنگ برای واداشتن غرب به عقب‌نشینی سوق پیدا می‌کند. خلاصه روسیه زمانی اوکراین را از دست داد که جنگ نرم را در آن به نفع غرب از سال ۲۰۱۴ باخت و از آن زمان عملا این کشور تحت حمایت ناتو درآمد.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار