علیرضا مقدسی*
سبک و سیره اجتماعی سردار دلها
سبک زندگی، موضوع تازهای نیست و همواره در زندگی همه انسانها نیز وجود داشته و مقولهای فراگیر است که هر انسانی خواسته یا ناخواسته بدان پایبند است.
سبک زندگی هم جنبه فردی و هم جنبه اجتماعی دارد. سبک زندگی اجتماعی تابع وجه اجتماعی است و از الگوها شکل میگیرد. یکی از این الگوها شهید سلیمانی است. مقام معظم رهبری درباره شهید سلیمانی میفرمایند: «به حاج قاسم به چشم یک فرد نگاه نکنیم؛ به چشم یک مکتب، یک راه و یک مدرسه درسآموز نگاه کنیم.» اما سوال این است که مهمترین ویژگیهای اجتماعی سبک و سیره سلیمانی کداماند؟ در پاسخ میتوان موارد زیر را مطرح کرد:
۱- مردم مداری
در برخورد با مردم بسیار صبور و مهربان بود. شهید سلیمانی عمیقاً بر این باور بود که مردم ولی نعمت ما هستند و این انقلاب و نظام حاصل تلاش آنان و متعلق به آنان است. پیوسته بر این امر تأکید میکرد که ما مدیون و وامدار این مردم عزیز هستیم و خدمت به آنان را باید یک افتخار بزرگ بدانیم. شهید سلیمانی عاشق مردمش بود به همین لحاظ مردم هم عاشق او بودند. ایشان پدر مهربان یتیمان و ملجأ دردمندان و پناهگاه محرومان بودند. در حوادث گوناگون در میان مردم حضور مییافت و به یاری آنها میشتافت. همچنین از نمونههای بارز، همیاری ایشان در حوادثی مانند سیل و زلزله است. خاطره شیرین حضور او در میان سیلزدگان در بهار سال ۱۳۹۸ هیچگاه فراموش نمیشود. همچنین او یک روز از زندگی خود در ماه را نذر یک جانباز ۷۰درصد کرده بود و به نجف آباد اصفهان میرفت و تمام کارهای جانباز، از حمام بردن تا شستن لباس و نظافت وی را انجام میداد. وقتی در سوریه بود و خبر شهادت آن جانباز را دادند، یک نفر را مأمور کرد که به نجفآباد برود تا هم در مراسم شرکت کند و هم کاری روی زمین نماند.
۲- مهرورزی
یکی از ویژگیهای بارز شهید سلیمانی محبت و مهرورزی است. در واقع ویژگی مهم رهبران اجتماعی آن است که نسبت به همه آحاد جامعه مهرورزی را تمام و کمال اجرا کنند و حقیقتاً شهید سلیمانی واجد این ویژگی بودند. به تازگی ویدئوهایی از شهید قاسم سلیمانی منتشر شده است که به وضوح مهرورزی و محبت ایشان را به مردم و جامعهای که در آن زندگی میکنند و نسبت به همه کسانی که در منطقه زندگی میکنند، در آن فیلمها میتوان دید. از این رو میتوان گفت شهید سلیمانی، با مردم با محبت و مهرورزی رفتار میکرد. نمونه اعلای این مهرورزی را میتوان در برخورد وی با فرزندان شهدا و خانوادههای ایثارگران دوره دفاع مقدس دید. افزون بر این، درباره برخورد با فرزندان این مرز و بوم که به مبحثی مانند پوشش کماعتنا هستند، برخوردی پدرانه و دلسوزانه داشت که به نظر آموزنده است.
۳- خانوادهداری
انبوه مسئولیتها و دغدغهها و حساسیتهای کاری، هیچگاه باعث نشد که او از توجه به خانواده و وقتگذاری برای آنان در حدی که برایش مقدور بود، فروگذار نماید. شهید سلیمانی عمیقاً به نهاد خانواده خویش عشق میورزید. تکریم و احترام او به والدین زبانزد خاص و عام بود و رابطه عاطفیاش با همسر و فرزندان، کانون خانوادگیشان را گرم و پرحرارت کرده بود. شهید سلیمانی توجه به بستگان را هیچگاه فراموش نکرد. این که انسان در اوج داشتن مسئولیتی این چنین خطیر که ذهن و وقت و توانش را مصروف خود میکند، مراقب این نکته باشد که به خواستههای عاطفی خانواده، بستگان و خویشاوندان و دوستان و آشنایان توجه کند، حقیقتاً ستودنی است.
۴- جوانگرایی
شهید سلیمانی ضمن این که تکریمکننده گروههای سنی متفاوت از جمله میانسالان و سالمندان بود و آنان را بسیار مورد احترام قرار میداد اما علاقه خاصی به جوانان داشت. او جوانان را ارزشمندترین و پربهاترین سرمایه کشور میدانست و ارتباط عمیقی با بسیاری از آنان برقرار کرده بود. از دیدن جوانان پرشور میهن به وجد میآمد و برای پیشرفت آنان از هیچ تلاشی فروگذار نمیکرد. به همین دلیل، شهید سلیمانی در مجالهای مختلف جوانان را به خودسازی و دوری از تعلقات پست دنیوی فرخوانده است. شهیدسلیمانی با اشاره به موضوع شهادت و اخلاص شهدای مدافع حرم و ستایش اعمال آنها گفت: «جوانان نباید به دنبال تعلقات پست دنیوی باشند». همچنین «در مقابل تهاجم، عناصر خودی میتوانند بایستند. عناصر مومن خودی را، هرجا که هستند، گرامی بدارید.»
۵- تاثیرگذاری اجتماعی
رفتار او بر همه اقشار تاثیرگذار بود. یک روز میخواستند با او عکس یادگاری بگیرند. از خودرو پیاده شد. یک گروه دیگر برای دومین بار برای عکس گرفتن از خودرو پیادهاش کردند. دفعۀ سوم یک خانم جوان خواست با حجاب نامناسب با ایشان عکس بگیرد. پیاده شد و با او هم عکس گرفت. آن خانم گفت باور نمیکردم با من عکس بگیرد. از امروز سعی میکنم حجابم را درست کنم. این چنین سردار دلها مردمی و مردمدار بود و مردم هم به او ارادت داشتند.
*فعال سیاسی
منبع: خراسان
ارسال دیدگاه