حسن هانیزاده*
انتخابات عراق و موازنههای سیاسی
پنجمین انتخابات پارلمانی عراق در فضایی آکنده از دیدگاههای مختلف جریانهای سیاسی در عراق به پایان رسید و شمارش آرا آغــاز شد. تاکنون جریان سائرون به رهبری مقتدیصدر توانسته اکثریت کرسیهای پارلمان آینده عراق را کسب کند.
برخی از جریانهای مردمی مانند الفتح به رهبری هادی العامری و دولت قانون به رهبری نوری المالکی و جریان دولت حقوق به رهبری عمار حکیم تاکنون نتوانستهاند کرسیهای بالاتری در مقایسه با پارلمان گذشته به دست بیاورند و در نتیجه به نظر میرسد که معادلات سیاسی در حوزه پارلمان عـراق در حال دگرگونی است و دستهای پشتپرده تلاش دارند تا روند انتخابات را به نفع طیفهای سکولار و جریانهای سیاسی غیرهمسو با مرجعیت را مهندسی کنند و رقم بزنند. لذا نتایج اولیه انتخابات نشان میدهد که درحقیقت مردم عراق و رایدهندگان از چهرههای سنتی و شخصیتهایی که در طول هجده سال گذشته در چرخه قدرت بودند، به شدت خسته و خواهان تغییر هستند.
اما تغییراتی که در پارلمان آینده عراق به وجود آمده طبیعتا نشان میدهد که دستهای قدرتمند منطقهای و فرامنطقهای در هدایت رایدهندگان و مهندسی افکار عمومی نقش تاثیرگذاری به عهده داشتهاند فلذا این حضور مشکوک برخی از شخصیتهای ضددینی و سکولار در این انتخابات و عوامل حزب بعث که در این انتخابات مشارکت داشتند؛ مانند خالد سلطان هاشم که فرزند وزیر دفاع سابق رژیم صدام و یکی از چهرههای منفور عراق است در این انتخابات شرکت کرده و یک ائتلافی کاملا در مقابل جریانهای شیعه تشکیل داده. فلذا تایید صلاحیت برخی چهرههای رده دوم حزب بعث نشان میدهد که پارلمان عراق در حال حرکت به سمتوسوی تقابل با مرجعیت و جریانهای شیعه و عشایر فرات میانه به عراق حرکت میکند و به همین دلیل به نظر میرسد که پارلمان آینده عراق، یک پارلمان نسبتا با چهرههای جدید اما پرچالش و حاشیهنشینی جریانهای نزدیک به ایران و خروج چهرههای سنتی از چرخه قدرت در عراق حرکت خواهد کرد که این نشان میدهد در حقیقت برای قدرتهای فرامنطقهای پارلمان عراق بسیار سرنوشتساز است و پس از پایان کار پارلمان آینده عراق قطعا برآیند انتخاب هم یک دولت کاملا سکولار و در تقابل با حشدالشعبی و جریانهای مردمی خواهد بود.
از طرفی در عراق اکثریت مردم نشان دادند که ضد رژیم صهیونیست هستند اما اخیرا کنفرانسی در اربیل برگزار شد که در آن چهرههای منفور و سران عشایر غرب شمال عراق شرکت داشتند. این کنفرانس تحت عنوان رابطه با اسرائیل در اربیل اقلیم کردستان برگزار شد اما دادگاههای عادی عراق به دلیل شکایت برخی از جریانهای سیاسی افرادی که در شکلگیری این کنفرانس تاثیرگذار بودند را به دادگاه فراخوانده و نشان میدهد که این کنفرانس خیلی موثر نبوده زیرا نگاه اکثریت مردم عراق بهویژه عشایر شیعه ایران در تقابل با آمریکا و رژیم صهیونیستی است و به همین دلیل به نظر میرسد که این کنفرانسها با هدایت آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی رژیمهای مرتجع عرب هرازگاهی تشکیل میشود اما تاثیر فراوانی در روند نگاه مردم عراق نسبت به اسرائیل ایجاد نخواهد کرد.
*تحلیلگر مسائل بینالملل
منبع: آرمان ملی
ارسال دیدگاه