روایت رسانههای آلمانی از فصل جدید مناسبات ایران و چین
تهران (پانا) - رسانههای آلمانی با اشاره به سند همکاری های جامع ایران و چین از گسترش مناسبات تهران و پکن با امضای این سند خبر دادند.
به گزارش ایرنا، در سال ١٣٩۴ جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین بیانیه مشترک جامع راهبردی دو کشور را صادر کرده و دو طرف برای انعقاد یک برنامه همکاری جامع توافق کردند. بعد از رایزنیها و مذاکرات روز ٧ فروردین ١۴٠٠ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و وانگ ایی عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین " برنامه همکاری جامع فیمابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین"را در تهران امضا کردند.
این سند ظرفیتها و چشمانداز همکاری دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی، فرهنگی و غیره را مورد بحث قرار داده است. در واکنش به این توافق تاریخی، رسانه های آلمانی آن را عامل گسترش مناسبات دو کشور دانستند. به نوشته خبرگزاری آلمان این توافق قرار است ۲۵ سال اعتبار داشته باشد و شامل همکاری در حوزه های سیاسی و اقتصادی است.
بر این اساس دولت های تهران و پکن می خواهند همکاری های خود را تعمیق بخشند. همانطور که سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در تلویزیون دولتی گفت ، بعد از ظهر شنبه وزرای خارجه هر دو کشور توافق نامه ۲۵ ساله در زمینه همکاری 'سیاسی ، استراتژیک و اقتصادی' را در تهران امضا کردند. این توافق نامه همگرایی روشنی بین دو رقیب بزرگ ایالات متحده است.
بر این اساس با سفر پنج سال پیش «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین به تهران سنگ بنای توافق نامه همکاری جامع گذاشته شده است. در آن زمان ، شی و همتای ایرانی اش حسن روحانی تصمیم گرفتند روابط دوجانبه را بین کشورهای خود تقویت کنند و از جمله توافق کردند که همکاری در زمینه حمل و نقل ، بنادر ، انرژی ، صنعت و خدمات را تقویت کنند.
اشپیگل: همکاری ایران و چین نزدیکتر می شود
نشریه اشپیگل نیز در این باره نوشت: تهران و پکن برای ۲۵ سال آینده پیمان 'سیاسی ، استراتژیک و اقتصادی' بستند. این توافق نامه شامل سرمایه گذاری چینی ها در بخش انرژی و زیرساخت های ایران است.
این نشریه آلمانی به نقل از روزنامه «ساوث چاینا مورنینگ پست» افزود: این قرارداد شامل سرمایه گذاری چین در بخش های انرژی ، حمل و نقل و زیرساخت های ایران است و آنگونه سخنگوی دولت ایران گفت تهران معتقد است که این توافق نامه می تواند به تعمیق روابط چین و ایران کمک کند.
برای چین ، توافق با تهران بخشی از طرح «یک کمربند ، یک جاده» است که با مسیرهای تجاری تاریخی جاده ابریشم پیوند دارد. چین در حال حاضر مهمترین شریک تجاری ایران است. قبل از خروج یک جانبه آمریکا از توافق هسته ای بین المللی با ایران در زمان رئیس جمهور وقت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ و تحریم های جدید علیه این کشور ، چین بزرگترین خریدار نفت ایران در جهان بود.
دی سایت: ایران توافق با چین را اعلام کرد
دی سایت دیگر نشریه آلمانی بود که از امضای این توافق خبر داد و نوشت: چین و ایران با این کار می خواهند همکاری های خود را گسترش دهند. پنج سال پیش با سفر رئیس جمهوری چین به ایران، دو کشور تصمیم گرفتند روابط دوجانبه خود را تقویت کنند. آنها در مورد همکاری نزدیکتر در تمام زمینه ها از جمله حمل و نقل ، بنادر ، انرژی ، صنعت و خدمات توافق کردند.
همچنین رهبر عالی ایران آیت الله علی خامنه ای ، همکاری با چین را در موقعیت کنونی 'درست و معقول' توصیف کرده است.
سفر وانگ یی وزیر خارجه چین به تهران چند روز پس از دیدار او با «سرگئی لاوروف» همتای روسی اش در شهر گویلین در جنوب چین انجام می گیرد. در حال حاضر روابط روسیه با ایالات متحده بسیار متشنج است. در اختلاف بر سر اظهارات جو بایدن ، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده ، کرملین در اقدامی بسیار نادر هفته گذشته سفیر خود در واشنگتن را برای مشاوره به مسکو فراخواند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ به دستور رییس جمهوری وقت دونالد ترامپ از توافق هسته ای بین المللی با ایران خارج شد. چین و روسیه که هنوز طرف قرارداد هستند، خروج آمریکا از توافق و تحریم های جدید علیه ایران را محکوم می کنند.
شبکه ان تی وی: تحکیم روابط دوجانبه ایران و چین
تارنمای شبکه ان تی وی آلمان در مطلبی نوشت: تهران و پکن در حال نزدیک شدن بیشتر هستند. آن دو توافق نامه را امضا کرده اند که از نظر اقتصادی ، سیاسی و نظامی بیشتر همکاری کنند. ایران به پروژه های میلیاردی در کشور خود امیدوار است. چین نیز از روابط قوی تر با این کشور نفت خیز سود قابل توجهی می برد.
این توافق باید زمینه را برای سرمایه گذاری های میلیارد دلاری چین فراهم کند و در مقابل ایران نفت خود را با قیمت مناسب تری به چین تحویل دهد. در عین حال همکاری در زمینه های نظامی نیز برنامه ریزی شده است. در همین حال حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از یک پروژه مهم استراتژیک برای رشد اقتصادی در ایران و همچنین ثبات و صلح در منطقه صحبت کرده است.
به نوشته این تارنما از آنجا که جو بایدن ، رئیس جمهور جدید آمریکا نمی خواهد تحریم ها را در کوتاه مدت لغو کند ، ایران بیشتر خود را به سمت چین و روسیه معطوف می کند. پس از توافق هسته ای وین در سال ۲۰۱۵ ، ایرانی ها امیدوار بودند که همکاری بیشتری با غرب داشته باشند.
تاگس شاو: ایران و چین برای همکاری توافق کردند
نشریه تاگس شاو متعلق به شبکه اول تلویزیون دولتی آلمان در خصوص توافق ۲۵ ساله بین ایران و چین نوشت: ایران و چین می خواهند طی این مدت از نظر استراتژیک همکاری نزدیک داشته باشند. وزرای خارجه توافق نامه ای را امضا کردند که نشانگر یک همگرایی مشخص بین دو رقیب بزرگ ایالات متحده است.
تاگس شاو به نقل از وانگ یی وزیر امور خارجه چین افزود: روابط ما با ایران تحت تأثیر شرایط فعلی نیست ، بلکه دائمی و استراتژیک است. به گفته وی برخلاف سایر کشورها ، ایران روابط خود با کشورهای دیگر را «با یک تماس تلفنی» تغییر نمی دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز این سند را طرحی برای تجارت ، اقتصاد و حمل و نقل همکاری «با تمرکز ویژه بر بخش خصوصی هر دو طرف» خواند. تهران بر این عقیده است که این توافقنامه می تواند به طور بسیار موثر به تعمیق روابط دو جانبه کمک کند.
ارسال دیدگاه