مقام ارشد دولت اوباما: بازگشت به برجام از اولویتهای دیپلماتیک رئیسجمهوری آینده آمریکا است
تهران (پانا) - رابرت مالی، رئیس گروه بینالمللی بحران، مشاور ارشد باراک اوباما و عضو تیم مذاکره کننده آمریکا در پرونده هستهای ایران، در گفتوگو با روزنامه فرانسوی لوپوئن با تاکید بر اینکه ایران در جهان منزوی نیست، بازگشت به برجام را از جمله اولویتهای دیپلماتیک رئیسجمهوری آینده آمریکا برشمرد.
به گزارش ایرنا، روزنامه فرانسوی لوپوئن نوشت: با اعلام پیروزی جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، او به همراه کامالا هریس، معاونش در حال ترسیم و تعیین خط مشی سیاستهای خود هستند. در حوزه سیاست خارجی، از جمله اولویتهای بایدن بازگشت به تعهدات بینالمللی از جمله پیمان اقلیمی پاریس و توافق هسته ایران (برجام) است که دونالد ترامپ، پیشتر از آنها خارج شده بود.
این نشریه فرانسوی افزود: اگرچه بازگشت به پیمان اقلیمی پاریس با اجماع بیشتر و آسانتری صورت گیرد؛ اما بازگشت به برجام به دلیل پیامدهای ژئوپلیتیک آن بر خاورمیانه و همچنین عدم تمایل متحدان ایالات متحده در منطقه از جمله اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای احیای برجام، این امر با حساسیت و چالشهای بیشتری مواجه خواهد شد.
در این رابطه، «رابرت مالی/ Robert Malley » رئیس گروه بینالمللی بحران، مشاور ارشد باراک اوباما و عضو تیم مذاکرهکننده آمریکا در پرونده هستهای ایران، در گفتوگو با روزنامه فرانسوی «لوپوئن» به تشریح اولویتهای دیپلماتیک رئیسجمهوری آینده آمریکا در خاورمیانه میپردازد.
وی ابتدا در پاسخ به این سوال که وزیر امور خارجه دولت بایدن چه کسی خواهد بود؛ بیان داشت: هنوز نمیتوان در این باره سخن گفت اما گمانه زنیها بر این است که تونی بلینکن / Tony Blinken قطعاً یکی از افرادی است که در پست مهمی در دولت رئیس جمهور منتخب ایالات متحده قرار خواهد گفت. به هر حال دوباره شاهد یک سیاست خارجی حاکم در زمان دولت اوباما خواهیم بود. اعضای کابینه اوباما رویه واحد ثابتی به خصوص در عرصه دیپلماسی نداشتند و اختلاف نظرهایی در این زمینه وجود داشت؛ اینکه بیشتر مشاوران بایدن، صاحبان منصبان پیشین در دوره اوباما بودند؛ اهداف آتی دولت بایدن را برای ما فاش نخواهد کرد.
وی افزود: پیش بینی سیاست خارجی جو بایدن نیز آسان نیست. برای مثال در خاورمیانه، او مخالف جنگ اول خلیج فارس ولی موافق دومین جنگ بود. او طرفدار جنگ در بالکان اما مخالف مداخله در لیبی بود. آنچه می توانم بگویم این است که او دستی بر ماشه ندارد و بلافاصله از گزینه نظامی طرفداری نخواهد کرد. بایدن فردی کاملا واقع بین و عمل گرا است و از همان جایی شروع می کند که ترامپ به پایان رسانده است؛ از این نظر، سیاست او بیشتر شبیه سیاست دوره دوم اوباما خواهد بود.
مشاور ارشد اوباما تاکید کرد: بایدن اعلام کرده که به توافق هسته ای ایران (برجام) دوباره ملحق خواهد شد. همانطور که تونی بلینکن و همچنین دیگر دموکرات ها قبلاً گفته اند، جو بایدن قصد دارد به توافق هسته ای ایران (JCPOA) بپیوندد به شرط اینکه ایران به این توافق پایبند باشد. البته تهران نیز اعلام کرده اگر آمریکا به برجام متعهد باشد، آن هم پایبند خواهد بود؛ در واقع هر دو طرف ذینفع هستند؛ جمهوری اسلامی به دنبال آرامش و ثبات در بازار اقتصاد خود است و دولت بایدن نمی خواهد با ایران بحران دیگری ایجاد شود. بنظر می رسد هر دو طرف در این مسیر همسو هستند.
وی تصریح کرد: البته در احیای برجام موانعی نیز وجود دارد؛ نخست آنکه ایران خواهان جبران خسارت مالی است زیرا از مزایای اقتصادی برجام منتفع نشده است؛ دوم آنکه رویکردهای مختلفی برای توالی بازگشت آمریکا و ایران در توافق هسته ای وجود دارد و آن ها باید با یکدیگر مصالحه کنند. افزون بر آن، دولت ترامپ دیواری از تحریم ها علیه ایران ساخته است و به رغم شکست در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، همچنان به وضع تحریم های ضد ایرانی ادامه می دهد. مسلماً رئیس جمهور آینده ایالات متحده می تواند آن ها را لغو کند، اما این اقدامات، بازگشت آمریکا به برجام را از نظر سیاسی دشوار می کند.
رابرت مالی خاطرنشان کرد: نهایت آنکه ایرانی ها دیگر به دولت ایالات متحده اعتمادی ندارند و می دانند تعهدات یک رئیس جمهوری توسط رئیس جمهوری بعدی به آسانی نقض می شوند. به رغم تمام این مشکلات، به نظر می رسد هر دو طرف به احیای برجام تمایل دارند.
عضو تیم مذاکره کننده ای آمریکا در پرونده هسته ای ایران در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا انزوای ایران در جهان پایان خواهد یافت؛ بیان داشت: اول از همه، ایران منزوی نیست. این کشور روابط خوبی با اروپا، روسیه و چین دارد. قطعا سیاست فشار حداکثری علیه ایران پایان خواهد یافت. اگرچه بعید است روابط دو کشور به حالت عادی بازگردد، اما دستکم این روابط متشنج و پرتلاطم نخواهد بود.
ارسال دیدگاه