استاندار زنجان:
اصلاح الگوی مصرف برای کنترل تنش آبی در همه بخشها ضروری است
زنجان (پانا) - استاندار زنجان با بیان اینکه تعامل با استانهای اردبیل و گیلان در استفاده از منابع آبی مشترک در دستور کار قرار دارد، گفت: برای کنترل تنشهای آبی احتمالی در آینده باید اصلاح الگوی مصرف در تمامی بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی مورد توجه قرار گیرد.

سیدمحسن صادقی در اولین نشست خبری با اصحاب رسانه استان زنجان در سال ۱۴۰۴ که شامگاه چهارشنبه برگزار شد، رسانهها را صدای بیصدایان توصیف کرد که حلقه اتصال مردم به مسئولین استان و پیگیر فعالیتهای ادارات و دستگاهها برای حل مشکلات مردم هستند.
صادقی با بیان اینکه رفتار حرفهای در حوزه رسانه بسیار اهمیت دارد، افزود: مرجعیت رسانه و اعتماد مردم به رسانه، نیازمند نکات خاصی است که باید رسانههای استان، علیالخصوص رسانههای تخصصی که مخاطب خاص خود را دارند به آن توجه داشته باشند.
وی ادامه داد: رسانه باید امانتدار باشد، بین وقایع و روایات تفکیک قائل شود و پدیدههای اجتماعی را آنگونه که هست صادقانه روایت کند.
صادقی با بیان اینکه رسانه باید از گرایش و گزینش تبیین روایات خودداری کند، اظهار کرد: البته در دولت چهاردهم زمینه برای ابراز آزاد عقاید رسانهای فراهم است اما برخی رسانهها باید انصاف را در تحلیلها و نقدهای خود رعایت کنند. هرچند ما از نقدها استقبال خواهیم کرد.
استاندار زنجان در ادامه با تاکید بر لزوم فرهنگسازی مدیریت منابع آب در استان، ضرورت اصلاح الگوی مصرف آب در تمامی بخشها از مصرف شرب گرفته تا بخش صنعت و کشاورزی را در کنترل تنشهای آبی امروز و آینده بسیار حائز اهمیت ارزیابی کرد و گفت: در حوزه کشاورزی و صنعت باید به سمت بهرهوری بیشتر حرکت کنیم. این در حالی است که با استانهای اردبیل و گیلان، استفاده از منابع آبی مشترک را در دستور کار قرار دادهایم.
صادقی ادامه داد: در این راستا سریعا باید پروژههای آبی استان را آماده بهرهبرداری و وارد چرخه مصرف کنیم. سد استراتژیک «مشمپا» را در حال ساخت داریم که فرآیند ساخت این سد از پیش از انقلاب تاکنون ادامه دارد و با توجه به افزایش هزینهها، نیاز به ۴.۵ هزار میلیارد تومان اعتبار دارد.
استاندار زنجان با بیان اینکه در حال حاضر، ۳۸۰ طرح نیمهتمام و ۲۷ پروژه ملی در سطح استان وجود دارد، گفت: میانگین پیشرفت آنها ۴۰ درصد است که برخی از این پروژهها بیش از ۲۰ سال در حال اجرا هستند.
وی ادامه داد: بسیاری از پروژهها بالای ۱۰ سال است که در حال پیگیری هستند و برخی از پروژهها نیز تا ۲۲ سال متوقف ماندهاند؛ پروژه راهآهن زنجان - قزوین یکی از این پروژههایی است که سالها بلاتکلیف بوده و امسال اعتباری برای آن پیشبینی نشده بود، اما با پیگیریهای صورت گرفته، منابع مالی جدیدی جذب شد و کلنگ آغاز عملیات اجرایی از فردا به زمین زده خواهد شد.
صادقی در ادامه از توافق با استان قزوین اعلام حمایت شرکت راهآهن و وزارت راه برای به نتیجه رسیدن این پروژه تا پایان مردادماه خبر داد و افزود: با توجه به محدودیتهای بودجه دولتی، بخش خصوصی وارد عمل شده و مذاکرات در تهران برای تسریع در اجرای پروژه در حال انجام است.
صادقی همچنین به فرآیندهای انتصاب مدیران استان اشاره کرد و با بیان اینکه فرآیند انتصابات پیچیده، زمانبر و مبتنی بر شاخصهایی مشخص است، افزود: تاکنون نیز بر اساس این شاخصها، تغییرات در سطوح مختلف مدیریتی انجام شده است.
وی ادامه داد: موضوع انتصابات پس از انتخابات یکی از چالشهای اصلی هر دولتی است و طبیعی است که با تغییر دولت و استقرار گفتمانی جدید، انتظار تغییر در ساختارهای مدیریتی از سوی مردم شکل میگیرد.
استاندار زنجان با بیان اینکه فرآیند انتصابات اما بهطور میانگین بین دو تا دو ماه و نیم زمان میبرد و شامل مراحل استعلام، مصاحبه، ارزیابی و تأیید از سوی وزارتخانهها است، گفت: نخستین شاخص، استفاده از نیروهای درونسازمانی و در مسیر ارتقای شغلی است. پاک دستی و پاکدامنی، مقبولیت سازمانی، انطباق با گفتمان دولت وفاق ملی و حمایت از دولت در انتخابات از دیگر معیارهای اصلی در این مسیر بودهاند.
صادقی افزود: تاکنون ۳۲ انتصاب در سطح استان انجام شده است که شامل تغییر چهار معاون، هفت فرماندار از هشت فرماندار، ۱۵ مدیرکل ستادی از ۲۰ مدیرکل، دو بخشدار از ۱۹ بخشدار و یک معاون فرماندار از ۱۴ معاون است.
وی ادامه داد: میانگین سنی مدیران منصوب زیر ۴۸ سال بوده و ۲۰ درصد آنان را زنان تشکیل میدهند. همچنین ۶۷ درصد دارای مدرک فوق لیسانس، ۳۱ درصد دکترا و حدود ۲۲ درصد کارشناسی هستند. میانگین سابقه کاری این مدیران نیز بین ۲۰ تا ۲۲ سال است که نشاندهنده رویکردی متوازن در انتخاب افراد با تجربه و جوانتر است.
استاندار زنجان با بیان اینکه هیچ فردی مصونیت چهار ساله ندارد، اظهار کرد: انتصابها بر اساس ارزیابی عملکرد صورت میگیرد؛ به جای تمرکز بر افراد، شاخصهای عملکردی دستگاهها باید بررسی شود و به همین خاطر اکثر مدیران ابتدا به صورت سرپرست منصوب میشوند و پس از طی مراحل قانونی، احکام رسمی صادر میشود. تلاش میکنیم با دقت اما بدون تعلل، مسیر انتصابات را پیش ببریم.
ارسال دیدگاه