دریاچهای که معجزه کویر شد
لوت گردشگران را غافلگیر کرد
تهران (پانا) - پدید آمدن دریاچهای در مجاور گرمترین نقطه جهان این روزها گردشگران را غافلگیر کرده به طوریکه این پدیده به یکی از اصلیترین مکانهای گردشگری کرمان تبدیل شده است.
بهگزارش مهر، کویر لوت چند سال قبل بهعنوان نخستین اثر طبیعی ایران ثبت جهانی شد اما عملا بعد از ثبت جهانی این اثر از سوی مسئولان برای معرفی مناسب و جذب گردشگر در قد و قواره یک اثر جهانی اتفاق خاصی روی نداده است و همچنان این جاذبههای کویر است که باعث میشود مردم و گردشگران بهسمت کویر بروند اما دریغ از برنامه مناسب و ایجاد جاذبه رفاهی مناسب، تنها اتفاقی که در این مناطق روی داده است ایجاد مراکز بومگردی است که در اینخصوص هم مردم محلی مهمترین نقش را دارند.
این روزها فصل گردشگری در لوت آغاز شده است و گرمترین نقطه زمین که دمای ۷۲ درجه سانتیگراد را ثبت کرده است با کلوتها، نبکاها، بلندترین تپههای شنی جهان، آسمان پر ستاره و البته رودخانه دائمی شور دلبری میکند.
تورهای گردشگری یکی پس از دیگری وارد کویر شهداد میشوند اما در میان همه کاستیهای این اثر ثبت جهانی و مشکلاتی که بهجهت تخریب جاده نهبندان - شهداد ایجاد شده و اخلال در ورود گردشگر از سوی خراسان جنوبی و رضوی و بخش شمالی سیستان و بلوچستان به این منطقه، کویر آنقدر غیر قابل پیشبینی و زیباست که ورود گردشگران به لوت متوقف نشده است.
ایجاد دریاچهای چند هکتاری در میانه کلوتها نفس را در سینه هر بینندهای بند میآورد.
کافی است ۵۰ کیلومتر از سمت شهر تاریخی شهداد به سمت کلوتها حرکت کنید در میانه راه در کویری که بهجز رودخانه شور هیچ آبی در آن یافت نمیشد در آغوش کویر دریاچهای مواج ایجاد شده است که در میانه آن کلوتها سر از خاک بیرون آوردهاند.
ایجاد تورهای گردشگری برای بازدید از دریاچه
حالا در شهر کرمان شاهد راهاندازی تورهای گردشگری با عنوان تفریح در کرانه دریاچه جوان هستیم.
نام «جوان» از سوی مردم بر روی این دریاچه نوظهور گذاشته شده و زیبایی کویر رو دو چندان کرده است.
سکوت میراث فرهنگی
اما آنچه که بسیار عجیب است سکوت کامل میراث فرهنگی کرمان در زمینه پدیده آمدن این دریاچه زیباست که میتواند در جذب گردشگر به استان کرمان تاثیر قابلتوجه بگذارد.
دریاچهای که با وجود تبخیر در طول تابستان اما خشک نشده و با آغاز فصل بارندگی امکان گستردهتر شدن آن بیشتر نیز شده است.
دریاچه جوان پدیده عصر جدید گردشگری ایران است
حجت سادات یکی از فعالان گردشگری در استان کرمان است که میگوید: پس از سیلابهای ابتدایی سالجاری و تخریب حدود ۴۰ کیلومتر از جاده شهداد - نهبندان اتفاقی عجیب در قلب کویر افتاده و در فاصله ۵۰ تا ۶۰ کیلومتری شهر شهداد یک دریاچه در میانه کلوتها ایجاد شده است.
او افزود: عامل اصلی ایجاد این دریاچه طغیان رودخانه شور بوده و نکته اصلی این است که جریان رودخانه شور هیچگاه قطع نمیشود و پس از جاری شدن از ارتفاعات خراسان جنوبی این رودخانه در انتهای کویر در جنوب لوت در استان کرمان آرام میگیرد.
او افزود: حجم آب دریاچه بسیار زیاد است اما درصد بالایی نمک در این آبها وجود دارد و تنها میتواند جنبه گردشگری داشته باشد.
سادات افزود: حجم زیاد آبهای باران در گودترین بخش کلوت جمع شده و برخی نام معجزه کویر به آن دادهاند و برخی به آن دریاچه جوان و یا معجزه کویر میگویند.
حجم زیاد آبهای باران در گودترین بخش کلوت جمع شده و برخی نام معجزه کویر به آن دادهاند و برخی به آن دریاچه جوان و یا معجزه کویر میگویند
این فعال گردشگری گفت: این دریاچه به حدی بزرگ است که موجب ایجاد موج میشود و پرندگان مهاجر را نیز به خود جذب کرده و وسعت قابل توجهی را به خود اختصاص داده است.
او بیان کرد: این دریاچه یکی از زیباترین پدیدههای عصر جدید در استان کرمان و حتی گردشگری ایران و جهان محسوب میشود که باید به گردشگران جهان معرفی شود.
محمد جهانشاهی، یکی از فعالان گردشگری در استان کرمان است که میگوید: کویر لوت از بینظیرترین مناطق گردشگری محسوب میشود که نمونه آن در جهان یافت نمیشود و دقیقا همین مساله نیز موجب شده کویر لوت ثبت جهانی شود.
او افزود: عملا شاهد وجود پدیدههای بینظیری در کویر لوت هستیم که شامل کلوتهای شهداد، نبکاها، بلندترین تپههای شنی، رودخانه شور، گرمترین نقطه زمین، رودخانه شور و صدها دره و پدیدههای منحصر به فرد از جمله این پدیدهها باشند.
گردشگری در کرمان تقویت شود
جهانشاهی با اشاره به اینکه میتوان صنعت گردشگری را در کرمان بهعنوان مهمترین عامل ارزآوری و توسعه اقتصادی در نظر گرفت که کویر لوت در این زمینه نقش قابلتوجهی دارد.
او با اشاره به ثبت جهانی هفت اثر در استان کرمان بیان کرد: کویر لوت همیشه جاذبههای زیبا و جدیدی را پیشروی گردشگران قرار میدهد و میتوان از آن بهعنوان یک پتانسیل جدی استفاده کرد.
او گفت: کویر لوت سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان را فرا میگیرد اما ۷۰ درصد زیباییها و جاذبههای گردشگری کویر در این منطقه قرار گرفته است.
این دریاچه موجب ایجاد مناطق باتلاقی بسیار خطرناک نیز شده و به گردشگران توصیه میشود به هیچ عنوان بدون آگاهی و بیپروا در کرانههای دور این دریاچه حضور نیابند و از شنا کردن در این دریاچه بهشدت پرهیز کنند.
یکی از گردشگران و کویرنوردان به نام حسین ابراهیمی میگوید: رودخانه شور پس از طی کردن مسیر طولانی در کویر شور فرو میرود بطوریکه در برخی از مناطق کویر با وجود اینکه بهنظر میرسد فقط کویر وجود دارد در عمق نیممتری با دریاچهای باتلاقی و زیرزمینی مواجه میشوید که در صورت نا آشنایی با این مکان امکان دارد خودروهای گردشگران در آن گرفتار شود.
او گفت: همین اشباع شدن زمین در گودترین نقطه زمین موجب شده آبهای ناشی از بارندگی در زمین فرو نروند در سطح زمین باقی بمانند که در صورت بارندگی در سالجاری امکان گسترش و تقویت این دریاچه نوظهور بیشتر شود.
هر چند دریاچه جازموریان در جنوب کرمان بهدلیل سدسازی و استفاده نابهجا از منابع آبی در بالا دست و خشکسالی از بین رفته است اما حالا دریاچهای جدید در شمالی استان کرمان ایجاد شده که حداقل در بخش گردشگری میتواند تاثیر گذار باشد.
ارسال دیدگاه