سعید لیلاز*
عبور از بحران اقتصادی
آقای دژپسند، وزیر اقتصاد گفتهاند که نرخ تورم خردادماه نسبت به اردیبهشت امسال 8/0 درصد بوده که این کاهش بسیار چشمگیری است. نرخ تورم نقطه به نقطه در 12 ماه منتهی به اردیبهشت حدودا 5/52 درصد بوده است. یعنی متوسط نرخ تورم ماهانه در یک سال گذشته بیش از چهار درصد بوده است. در مهر سال 97، فقط در یک ماه نرخ تورم به 1/7 درصد رسیده بود. بنابراین 8/0 درصد خرداد امسال، پایینترین نرخ تورم در طول یک سال گذشته بوده است.
این دستاورد مهم و بزرگی است و اگر موفق به ادامه آن بشویم، نرخ تورم به دور و بر ۱۰ درصد خواهد رسید. به نظر میرسد آثار بار روانی تورم خالی شده است و سیاستهای پولی بانک مرکزی هم انضباط و انسجام بیشتری نسبت به گذشته دارد. در مجموع کنترل بیشتری روی روند قیمتها و نقدینگی در کشور دیده میشود. اقتصاد ایران از بحران بزرگی که در یک سال گذشته با آن روبهرو شد، خود را بازیافت کرده است. من در گذشته هم گفته بودم که نرخ تورم خرداد، تیر و مرداد بسیار پایین و حتی منفی خواهد بود. بسیار خوشحالم که این تحلیل درست از آب درآمد.
برای اولینبار در طول ۲۰ ماه گذشته، نرخ تورم مواد غذایی در خردادماه امسال منفی بود. سقف سنتی تورم، فروردین، اردیبهشت و خرداد است و به طور معمول در تیر و مرداد تورم کم میشود. اینکه این دفعه از خرداد شروع شده، نشان میدهد که ما داریم از بحران عبور میکنیم. هم اقتصاد ایران خودش را پیدا کرده و هم به نظر میرسد که تحت شوک وحشتناک چهار برابر شدن قیمت ارز، میزان واردات کاهش چشمگیر و صادرات افزایش قابل توجه پیدا کرده است. به نظر میرسد که داریم تراز جدیدی در ساختار اقتصادی ایران پیدا میکنیم.
اگر دولت موفق شود، سیاستهای انضباطی پولی و مالی را که اصلش دست دولت و نقطه محوری آن هم شبکه بانکی ناکارآمد ایران است، بر کشور اعمال کند، قطعا موفق خواهیم شد که نرخ تورم را تا پایان سال به مقدار قابل توجهی کاهش بدهیم. اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه خردادماه دو درصد کمتر از تورم نقطه به نقطه اردیبهشت بوده است، نویددهنده این است که اگر این روند ادامه پیدا کند، ما میتوانیم موفق شویم نرخ تورم متوسط سال ۹۸ را به حدود ۳۰ تا ۳۲ درصد کاهش بدهیم و نرخ تورم نقطه به نقطه را حتی به کمتر از آن برسانیم. خود اینکه دولت بتواند تورم را کنترل کند، به تنهایی یک دستاورد بزرگ است. چون بیشتر علمای اقتصادی به اشتباه تصور میکنند که آثار منفی تورم فقط در حوزه اقتصادی متبلور میشود. من معتقدم تاثیر اصلی تورم خود را در حوزههای اجتماعی و سیاسی نشان میدهد. آن هم در قالب شیوع یک حالت عصبیت و التهاب در جامعه که ممکن است منجر به بروز ناآرامیهای اجتماعی شود. بنابراین کاهش نرخ تورم نوید بسیار بسیار خوبی است که هم ساختار اقتصادی و هم ساختار اجتماعی، سیاسی ایران دوران ثبات بیشتر و وضعیت مطلوبتری را تجربه کند و ما بتوانیم موثرتر در برابر موج تحریمها مقاومت کنیم.
اقتصاددان*
منبع: روزنامه اعتماد
ارسال دیدگاه