فاطمه ذوالقدر*
لزوم حضور زنان در هیات رئیسه مجلس
از زمان آغازبهکار مجلس دهم، نمایندگان زن همواره کاندیداهایی برای انتخابات هیات رئیسه مجلس داشتهاند و در دو سال گذشته چه از سوی فراکسیون زنان و چه افزادی که حامی حضور زنان در هیات رئیسه هستند، اقدامات و رایزنیهای قابل قبولی در راستای راهیابی حداقل یک زن به هیات رئیسه صورت گرفته است، اما زنان در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی در اقلیت بودهاند و آرای آنان در مقایسه با آرای مردان بسیار کم بوده است.
در مجلس کنونی تنها ۱۷ نماینده زن حضور دارد که این تعداد حدود ۶درصد از کل نمایندگان را تشکیل میدهند و بر این اساس زنان تعداد رأی کافی را برای حضوری قابل ملاحظه در مجلس نداشتهاند و انتخابات هیات رئیسه هم از این قاعده مستثنی نیست، البته این امر به معنای مخالفت سایر نمایندگان با حضور زنان در هیات رئیسه نیست.
در ادوار مختلف مجلس همواره مردانی بودهاند که در راستای احقاق حقوق زنان گام برداشتهاند. در مجلس دهم هم بسیاری از نمایندگان مرد درباره حضور زنان در هیات رئیسه ابراز رضایت کرده و در این راستا تلاشهای قابل قبولی هم انجام دادهاند. در فراکسیون امید سعی شده است که یک نماینده زن و یک نماینده اهل تسنن در هیات رئیسه مجلس حضور داشته باشند و نمایندگان این فراکسیون بیتردید یک زن و نماینده اقلیت هم برای حضور در این هیات رئیسه معرفی خواهند کرد. دیدگاه غالب در فراکسیون امید دیدگاهی است که از زنان و نقش آنان در تصمیمگیریها حمایت میکند. ضمن اینکه جوانگرایی هم از دیگر اولویتهای فراکسیون امید است. رأیآوری زنان برای حضور در هیات رئیسه به بسیاری از امور بستگی دارد که این مساله را دشورا میکند. با اینکه فراکسیون امید بیشترین تعداد نماینده را در بین سایر فراکسیونها دارد، اما نباید فراموش کرد برای حضور زنان در هیات رئیسه باید در بین فراکسیون مستقلین و ولایی هم موافقانی با این مساله وجود داشته باشند، چراکه در این انتخابات برای گزینش نمایندگان به منظور رسیدن به کرسی هیات رئیسه هر نماینده باید حداقل رأی مدنظر را با توجه به تعداد آرای مأخوذه کسب کند. این میزان در هر صورت بیش از تعداد نمایندگان یک فراکسیون است. بنابراین برای بالفعل شدن حضور زنان در هیات رئیسه باید تعامل و توافقی بین فراکسیونها صورت گیرد.
رسیدن به نتیجه نهایی برای انتخاب یک زن در هیات رئیسه هنوز در مراحل رایزنی است. در اینخصوص جلسات متعددی برگزار شده و در سمتوسوی تعاملات بیشتر فراکسیونها اقدامات امیدوارکنندهای انجام شده است. فعلا در مرحله رسیدن به تعامل هستیم و نتیجه نهایی در هفته بعد روشن خواهد شد. در حال حاضر کمیتهای برای تعامل فراکسیون امید با دیگر فراکسیونها بهویژه فراکسیون مستقلین تشکیل شده و در حال رایزنی برای تصمیمات مختلف در خصوص موضوعات گوناگون هستند.
بررسی اینکه آیا فراکسیون امید لیست جداگانهای خواهد داد یا در نتیجه تعامل با فراکسیونهای دیگر به یک لیست مشترک میرسند که مورد قبول طرفین باشد. بدون شک فراکسیون امید برای حضور یک زن و یک نماینده اقلیت در هیات رئیسه مصمم است و در تعاملات خود سعی زیادی در قانعکردن نمایندگانی خواهد کرد که در انتخاب لیست فراکسیونها تصمیمگیر هستند. زنان حق دارند که یک نماینده در هیات رئیسه داشته باشند. نباید به این مسأله از بعد سیاسی نگاه کرد. باید اینگونه نگاه کرد که نیمی از جامعه را زنان تشکیل میدهند و جا دارد حداقل یک زن در هیات رئیسه مجلس وجود داشته باشد. حضور نماینده زنان در هیات رئیسه مجلس و شرکت کردنش در جلسات هیات رئیسه تاثیر زیادی در احقاق مطالباتی خواهد داشت که از جانب فراکسیون زنان عنوان شده است. بدون شک حضور یک نماینده زن در هیات رئیسه علاوه بر جلوگیری از تضییع حقوق زنان و چشمپوشی از مطالبات آنان، در رسیدن آنان به جایگاه قابل قبولی در مجلس نقش قابل توجهی ایفا خواهد کرد. حضوز یک زن در هیات رئیسه موجب آگاهی بیشتر زنان در بررسی لوایح و طرحها میشود و تعامل بیشتر ۱۷ نماینده زن حاضر در مجلس دهم با سایر بخشهای مجلس را موجب خواهد شد. علاوه بر این در راستای حل کردن مشکلات و معضلات جامعه زنان و انعکاس بیشتر این معضلات به هیات رئیسه هم تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت.
منبع:آرمان
* نماینده مجلس
ارسال دیدگاه