در شورای امنیت سازمان ملل متحد
آتش بس 30 روزه در سوریه تصویب شد
تهران (پانا) - قطعنامه آتش بس 30 روزه در سراسر سوریه به تصویب اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید.
به گزارش ایرنا، این قطعنامه که به پیشنهاد کویت، سوئد و فرانسه مطرح شد، پس از برگزاری یک دور نشست شورای امنیت در روز پنج شنبه و چندین نشست غیر علنی و کارشناسی برای برطرف کردن موارد اختلافی اعضای این شورا در روز جمعه، سرانجام در بعدازظهر شنبه به وقت محلی به تصویب رسید.
در این قطعنامه با تاکید بر تعهد قوی خود به حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی سوریه و اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد و با تکرار اندوه عمیق نسبت به تشدید وخامت شرایط انسانی در سوریه از جمله غوطه شرقی، ادلب، شمال حما، رقبان و رقه آمده است: کمک های انسان دوستانه فوری همچون دسترسی های پزشکی به شدت برای بیش از ۱۳.۱ میلیون مردم سوریه اعم از ۶.۱ میلیون انسان آواره در داخل کشور و ۲.۵ میلیون نفری که در مناطق صعب العبور زندگی می کنند شامل آوارگان فلسطینی و صدها هزار نفری که در مناطق محاصره شده به دام افتاده اند، ضروری شده است.
این قطعنامه می افزاید: افزایش سطح خشونت در بخش های مختلف کشور، به ویژه در استان ادلب و غوطه شرقی و همچنین در شهر دمشق از جمله شلیک به ساختمان های دیپلماتیک و حملات علیه غیرنظامیان، اشخاص غیرنظامی و امکانات پزشکی که تعداد زیادی از مردم را بی خانمان کرده است،پذیرفتنی نیست.
شورای امنیت در این قطعنامه مجددا تعهدات قانونی همه طرف های درگیر به حقوق بین المللی بشردوستانه و قوانین بین المللی حقوق بشر و همچنین همه تصمیمات شورای امنیت را یادآوری می کند به ویژه برای متوقف ساختن تمام حملات علیه غیرنظامیان و اشخاص غیر نظامی، از جمله کسانی که در حملات به مدارس و اماکن پزشکی گرفتار شده اند.
در این قطعنامه با ابراز نگرانی برای مناطقی که از دست گروه های تروریستی همچون داعش بازپس گرفته شده و به بقایای مواد انفجاری جنگی آلوده است یادآور می شود این شرایط برای ارسال خدمات انسان دوستانه به خصوص در رقه مشکل ساز شده است.
در این قطعنامه وضعیت انسانی ویرانگر در سوریه را همچنان تهدیدی برای صلح و امنیت در منطقه دانسته و تاکید شده است: کشورهای عضو تحت ماده ۲۵ منشور ملل متحد مجبور به پذیرش و اجرای تصمیمات شورا هستند.
قطعنامه آتش بس در سوریه درخواست کرده است بدون هیچ تاخیری به خصومت ها در سراسر سوریه برای یک دوره اولیه از ۳۰ روز متوالی برای تحویل کمک های بشردوستانه و ارائه خدمات پزشکی به بیماران و زخمی ها مطابق با قوانین بین المللی، پایان دهند.
در این قطعنامه تصریح شده است که پایان دادن به خصومت ها شامل عملیات نظامی علیه داعش، القاعده و جبهه النصره (ANF) و سایر گروه های دیگر، تعهدات و اشخاص مرتبط با القاعده یا داعش و سایر گروه های تروریستی که توسط شورای امنیت تعیین شده اند؛ نمی شود.
این قطعنامه می افزاید: از همه طرف ها خواستار احترام و اجرای تعهدات خود به موافقت نامه های مربوط به آتش بس، از جمله اجرای کامل قطعنامه ۲۲۶۸ هستیم و همچنین از تمام دولت های عضو می خواهیم از نفوذ خود در طرفین برای اطمینان از اجرای پایان دادن به خصومت، تحقق تعهدات موجود و حمایت از تلاش ها برای ایجاد شرایط برای آتش بس بادوام و پایدار استفاده کرده و بر نیاز به تضمین های مربوطه از این کشورها تاکید کنند.
شورای امنیت در قطعنامه خود تصریح کرده است: از تمام کشورهای عضو خواستار هماهنگی تلاش ها برای نظارت بر پایان دادن به خصومت ها، با استفاده از ترتیبات موجود هستیم. علاوه بر این خواستاریم بلافاصله پس از شروع خاتمه دادن به خصومت ها، هر هفته برای دسترسی امن، بدون محدودیت و پایدار برای هر یک از اعضای سازمان ملل متحد و شرکای انسان دوستانه آن از جمله وسایل پزشکی و جراحی، به همه مناطق درخواست شده اجازه داده شود.
قطعنامه شورای امنیت تاکید می کند: درخواست خود را به ویژه به مقامات سوریه یادآوری می کند به موجب قوانین بین المللی شامل حقوق بین الملل حقوق بشر و همچنین قوانین بین المللی بشردوستانه از جمله حمایت از غیرنظامیان و همچنین اطمینان از احترام و حفاظت از تمام پرسنل پزشکی و کارکنان انسان دوستانه که به طور انحصاری در زمینه وظایف پزشکی، وسایل حمل و نقل آنها و تجهیزات، بیمارستان ها و سایر امکانات پزشکی مشغول به کار هستند، و به طور کامل و بلافاصله تمام مقررات مربوط به همه قطعنامه های شورای امنیت مربوطه را اجرا می کند؛ همه طرف ها بلافاصله به تعهدات خود عمل کنند.
در این قطعنامه بر حفاظت از جان امدادگران و کسانی که به حمل و نقل کمک ها اقدام می کنند، تاکید و خواستار حفاظت از اماکن درمانی، مدارس و سایر امکانات غیرنظامی و همچنین خودداری از استقرار نظامی در مناطق پرجمعیت برای جلوگیری از حملات به مردم غیرنظامی شده است.
در این قطعنامه با توجه به پنج درخواست هماهنگ کننده امدادهای اورژانسی در تاریخ ۱۱ ژانویه ۲۰۱۸، خواستار فراهم کردن دسترسی های بشردوستانه در سوریه شده اند.
قطعنامه شورای امنیت از همه طرف های درگیر می خواهد تا بلافاصله محاصره مناطق پرجمعیت را همچون غوطه شرقی، یرموک، فوعه و کفریا لغو کنند و خواستار آن شده است که همه طرف ها ارائه کمک های بشردوستانه از جمله کمک های پزشکی، مواد غذایی و دارو به غیرنظامیان را فراهم سازند.
همچنین این قطعنامه می خواهد که به شهروندانی که مایل به خروج از این مناطق هستند، اجازه داده شود و تاکید می کند استفاده از غیرنظامیان بی گناه به عنوان یک روش مبارزه، طبق قوانین بین المللی بشردوستانه ممنوع است.
اعضای شورای امنیت از دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته اند تا پس از ۱۵ روز از تصویب این قطعنامه، گزارش از چگونگی اجرای این قطعنامه و چگونگی برخورد طرف های سوری با آن ارائه دهد.
ارسال دیدگاه