چگونه با فراموشی مقابله کنیم؟

تهران (پانا) - چند بار پیش آمده است که محل قرار دادن سوئیچ خودرو، کلید خانه یا تلفن همراه‌تان را فراموش کرده‌اید و به دردسر افتاده‌اید؟ یا بعد از خرید، یادتان آمده که کالای مورد نیازتان را فراموش کرده‌اید بخرید؟ این لحظات برای همه ما پیش می‌آید؛ مخصوصا زمانی‌که بسیار پرمشغله‌ایم.

کد مطلب: ۱۳۰۶۱۶۷
لینک کوتاه کپی شد
چگونه  با فراموشی مقابله کنیم؟

به گزارش جامعه ۲۴، اگرچه فراموشی پدیده‌ای کاملا عادی است اما داشتن حافظه ضعیف کلافه‌کننده است. البته ژنتیک، نقش مهمی در کم‌حافظه بودن افراد دارد، با اینحال بررسی‌های علمی نشان داده که رژیم غذایی و سبک زندگی سالم می‌تواند حافظه را تقویت کند.

ما انسان‌ها می‌توانیم برخی از چیز‌ها را در ذهن‌مان حفظ کنیم، اما برخی چیز‌های دیگر به‌سرعت از حافظه‌مان پاک می‌شوند. بررسی‌ها نشان داده بدون توجه به سن‌مان معمولا می‌توانیم تا چهار موضوع مختلف را در حافظه کوتاه‌مدت خود نگهداریم. البته بنابر برخی از تحقیقات دیگر، میانگین به خاطر سپردن چند موضوع مختلف در حافظه کوتاه‌مدت ۵ تا ۹ موضوع مختلف است.

چگونگی عملکرد حافظه انسان

مغز به ما کمک می‌کند تا موضوعات مختلف را به حافظه بسپاریم. در مغز بخشی به نام هیپوکامپ وجود دارد که مسئول سازماندهی، ذخیره و به یاد آوردن خاطرات‌مان از حافظه کوتاه‌مدت و بلندمدت است.

هیپوکامپ بخشی از دستگاه لیمبیک مغز است و به احساسات‌مان مرتبط است و در دو طرف مغزمان قرار دارد. اما این بخش از مغز به مرور زمان و با افزایش سن، آسیب می‌بیند و باعث می‌شود که برخی چیز‌ها را دیرتر به خاطر بیاوریم یا حتی برای همیشه آن‌ها را فراموش کنیم.

علت ضعف حافظه

همانطور که گفته شد، هرچه سن‌مان بالاتر رود، حافظه‌مان هم ضعیف‌تر می‌شود. اما این وضعیت تنها بخش کوچکی از علت ضعیف شدن حافظه است و عوامل دیگری که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم هم در این قضیه دخیل هستند:

اضطراب

اضطراب و شرایط بد ذهنی روی حافظه تاثیر مستقیم می‌گذارد. فرد مضطرب ممکن است دچار اشکال در تمرکز شده و به‌شدت مستاصل باشد و این وضعیت حافظه او را ضعیف می‌کند.

نگرانی

نگرانی ممکن است خفیف یا شدید باشد. در این حالت فرد نگران آنقدر غرق در افکار و احساسات منفی خود است که نمی‌تواند چیزی را به خاطر بسپارد.

اشکال در خواب

کمبود خواب هم می‌تواند موجب خستگی و کسالت فرد شود. این وضعیت، تمرکز و به یاد آوردن چیز‌های مختلف را برای او سخت می‌کند.

توجه: خوشبختانه سه عامل فوق که موجب تحلیل حافظه می‌شوند، درمان شدنی هستند اما اگر ضعف حافظه‌تان شدید و پیش‌رونده است، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

روش‌های تقویت حافظه

اگر حافظه‌تان به‌خوبی گذشته نیست، نگران نباشید، روش‌های مختلفی برای تقویت آن وجود دارد و مجبور نیستید با این شرایط زندگی کنید.

مغز معمولا با تحریک‌های مناسب، مسیر‌های عصبی جدیدی ایجاد می‌کند و روش تفکر موجود را تغییر می‌دهد و برای تفکر (و البته به یاد آوردن موضوعات مختلف)، از روش‌های جدیدی کمک می‌گیرد.

برای بهبود حافظه، پیش از هر چیز باید اضطراب و نگرانی‌هایتان را مهار کنید و خواب شبانه خوبی داشته باشید.

همچنین برای تقویت حافظه‌تان از روش‌های زیر کمک بگیرید:

۱. مصرف کمتر شکر

بررسی‌ها نشان داده که مصرف بالای شکر موجب ضعف حافظه و کاهش حجم مغز در ناحیه هیپوکامپ مغز می‌شود.

محققان در بررسی بیش از ۴۰۰۰ نفر دریافتند حجم بخش هیپوکامپ مغز آن دسته از افرادی که بیش از دیگران نوشیدنی و خوراکی‌های پرشکر مصرف کرده بودند، کاهش چشمگیری داشت؛ بنابراین یا شکر را کاملا از رژیم غذایی‌تان حذف کنید یا مصرف آن را به حداقل برسانید.

۲. حفظ ذهن‌آگاهی

روی لحظه و زمان حال‌تان متمرکز شوید. به این کار، ذهن‌آگاهی می‌گویند. این روش از اضطراب‌های زندگی روزمره‌تان می‌کاهد و حافظه و تمرکزتان را افزایش می‌دهد.

۳. مصرف متعادل کربوهیدرات

مصرف مقادیر زیادی کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده، مانند انواع کیک‌ها، غلات صبحانه، کلوچه، برنج و نان سفید روی حافظه اثر منفی می‌گذارد.

کربوهیدرات‌ها، شاخص گلیسمی بالایی دارند، بدین معنا که بدن‌مان آن‌ها را به‌سرعت هضم کرده و در نتیجه مقدار قند خون‌مان هم خیلی سریع بالا می‌رود. بنابر تحقیقات علمی، غذا‌های سرشار از کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده خطر زوال عقل و کاهش عملکرد شناختی را افزایش می‌دهند.

۴. تقویت‌کننده‌های حافظه

حفظ کردن برخی از اشعار، ترانه‌ها، مخفف‌ها و اختصارات از جمله کار‌های تقویت حافظه هستند. همچنین می‌توانید با استفاده از بازی‌های ذهنی، مهارت‌های شناختی‌تان را افزایش دهید. این یکی از بهترین روش‌های تقویت حافظه است. حل جدول کلمات متقاطع یا بازی‌های به یاد آوردن کلمات هم روش خوبی برای بالا بردن توانایی حافظه است.

۵. مصرف خوراکی‌های مناسب مغز

یکسری مواد خوراکی وجود دارد که به رژیم غذایی «ذهن» معروف شده‌اند. از این خوراکی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
* سبزیجات برگدار سبز، مانند اسفناج و کلم‌پیچ
* مرغ
* روغن زیتون
* غذا‌های دریایی
* غلات کامل
* آجیل
* انواع توت‌ها
* سبزیجات، هویج، کلم بروکلی، فلفل قرمز و کدو حلوایی
* انواع حبوبات، سویا و عدس

در کنار روش‌های بالا، وزن‌تان را هم در حد متعادل حفظ کنید، چراکه چاقی موجب کاهش عملکرد شناختی می‌شود؛ بنابراین بهتر است ورزش را به یکی از عادات زندگی روزمره‌تان تبدیل کنید.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار