کمبود نمک چه بلایی سر بدن میآورد؟
تهران (پانا) - گاهی اوقات تصور میشود نمک به طور کلی خطرناک است و باید بسیار کم مصرف شود، در حالی که کمبود آن نیز برای سلامتی بدن خطرناک است و نباید تفریط کرد.
به گزارش نمناک، مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش فشار خون میشود و سازمان های بهداشت توصیه می کنند که از آن به میزان متعادل یعنی چیزی حدود ۱۵۰۰ تا ۲۳۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنیم. با این حال، با توجه به این که مصرف بیش از حد نمک باعث ایجاد مشکلات خطرناکی می شود، مصرف کم آن هم مشکلاتی را برای شخص به وجود می آورد. به تعدادی از عوارض ناشی از کمبود نمک بدن و عنصر سدیم در بدن می پردازیم.
افزایش احتمالی مقاومت به انسولین
مطالعات انجام شده نشان می دهند که کمبود میزان نمک در بدن، منجر به افزایش احتمال مقاومت بدن نسبت به انسلولین موجود در خون می شود و مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میفتد که سلول های بدن به سیگنال های هورمون انسولین پاسخ نمی دهند و این امر منجر به افزایش میزان انسولین و قند خون در بدن می شود. اعتقاد بر این است که مقاومت به انسولین عامل اصلی بسیاری از بیماری های جدی، از جمله دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی است. آزمایشات انجام شده بر روی ۱۵۲ نفر نشان داد که مقاومت به انسولین در افرادی که در طول ۷ روز از رژیم غذایی بدون نمک پیروی کرده اند افزایش یافته است و البته این مطالعات از نظر جمعیت مورد آزمایش قرار گرفته و میزان محدودیت نمک متفاوت بوده که ممکن است دلیل تفاوت در نتایج آزمایشات باشد.
کمبود نمک باعث کاهش بیماریهای قلبی نمیشود
درست است که کاهش میزان نمک مصرفی میتواند منجر به کاهش فشار خون شخص شود، با این حال فشار خون تنها عاملی برای بروز بیماریهایی مانند حمله قلبی و مرگ است.
مطالعات متعددی به منظور بررسی اثرات رژیم های غذایی کم نمک در بروز سکته های قلبی، سکته های مغزی و خطر مرگ پرداخته اند و چندین مورد از مطالعات نشان دادند که مصرف کمتر از ۳۰۰۰ میلی گرم نمک در روز باعث افزایش خطر مرگ در اثر بیماری های قلبی و سکته مغزی می شود. با این حال مطالعات دیگر نتایج متناقضی را گزارش کردند و این مطالعات که در سال ۲۰۱۱ انجام شد نیز حاکی از افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی در اثر کاهش مصرف نمک بود.
افزایش خطر مرگ در اثر نارساییهای قلبی
نارسایی قلبی در اثر عدم پمپاژ مناسب خون توسط قلب برای رساندن اکسیژن مورد نیاز به اعضای بدن اتفاق می افتد و این به معنی از کار افتادگی قلب نیست، اما یک مشکل جدی برای بدن شخص به حساب می آید و کاهش میزان مصرف نمک نیز باعث افزایش نارسایی های قلبی می شود.
طبق آزمایشات صورت گرفته، کمبود نمک موجود در رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری های قلبی باعث افزایش خطر مرگ آنها می شود در حالی که به بیشتر این بیماران توصیه می شود از مصرف نمک خودداری کنند که این امر میتواند بسیار خطرناک باشد. با این حال برای رسیدن به نتایجی محکم و قابل استناد نیاز به انجام تحقیقات بیشتری است.
رژیم غذایی کم نمک میتواند باعث افزایش کلسترول LDL و تری گلیسیریدها در بدن شخص شود
عوامل بسیاری خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند که یکی از این عوامل افزایش میزان کلسترول LDL و تری گلیسیرید ها است. برخی از مطالعات نشان می دهند که رژیم های غذایی کم نمک ممکن است سطح کلسترول LDL و تری گلیسیردها را افزایش دهد.
محققان طی یک آزمایش که در سال ۲۰۰۳ بر روی افراد سالم انجام شد، دریافتند رژیم غذایی کم نمک باعث افزایش ۴.۶% کلسترول LDL و افزایش ۵.۹% تری گلیسیریدها در بدن آنها میشود و بررسی های اخیر مبنی بر افزایش ۲.۵% کلسترول و افزایش ۷% تری گلیسیرید ها هستند .
از این گذشته کاهش مصرف نمک تاثیر بسیار جزیی در کاهش میزان قند خون در افراد دارای فشار خون بالا دارد.
ا فزایش خطر مرگ در افراد مبتلا به دیابت
دیابت خطر بروز حملات قلبی را افزایش می دهد و با این وجود که به بیماران دیابتی توصیه می شود که از مصرف نمک خودداری کنند، جالب است بدانید که کاهش نمک باعث افزایش خطر مرگ در هر دو نوع بیماری دیابت می شود. با این حال در این مورد نیاز به انجام آزمایشات و مطالعات بیشتری است.
افزایش خطر هیپوناترمیا (سطح پایین نمک موجود در خون)
هیپوناترمیا به کاهش میزان نمک خون گفته می شود و علائم این بیماری مشابه علائم ناشی از کمبود آب بدن است و در موارد شدیدتر، مغز ممکن است دچار تورم شود که این امر منجر به بروز سردرد، تشنج، کما و حتی مرگ خواهد شد. افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به هیپوناترمیا هستند و این امر به این دلیل است که افراد مسن بیشتر به انواع بیماری ها مبتلا می شوند و در پی آن ممکن است داروهایی مصرف کنند که باعث کاهش میزان نمک موجود در خونشان شود. همچنین، ورزشکارانی که به ورزش های استقامتی میپردازند نیز در معرض خطرهیپوناترمیا هستند. این بیماری در ورزشکاران، در اثر عدم نوشیدن آب کافی بروز پیدا میکند.
چه میزان نمک (سدیم) باید به صورت روزانه مصرف شود؟
مصرف زیاد نمک برای انسان مضر است، اما با این وجود مصرف کم آن هم خطرآفرین است؛ بنابراین برای پیشگیری از ایجاد بیماری های ناشی از مصرف بیش از حد و یا عدم مصرف آن لازم است که از نمک به میزان نیاز مصرف شود. میزان ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلی گرم در روز میزان مطلوبی برای استفاده از نمک است و این میزان برابر با مصرف ۱.۵ تا ۲.۵ قاشق چای خوری در طول روز است.
با این حال ممکن است کاهش مصرف نمک در برخی افراد مانند کسانی که فشار خون بسیار بالایی دارند، ضروری باشد و بنابراین اگر پزشک به شما توصیه کرده از مصرف نمک خودداری کنید به توصیه او عمل کنید. بسیاری از غذاهای کنسروی و غذاهای فرآوری شده حاوی مقادیر بالایی از نمک هستند که مصرف آنها توصیه نمی شود. افزودن مقداری نمک به غذاهای سالم خانگی برای بهبود طعم آنها، مناسب و بیخطر است.
ارسال دیدگاه