انواع سردردها نشانه چیست؟
تهران (پانا) - سردردهای میگرنی از شدیدترین نوع سردردهاست که افراد زیادی در جهان با آن مواجهند. این نوع سردرد که شدت آن متفاوت است، یکی از پرشیوعترین سردردها بین مردم است و درمانی متفاوت دارد.
به گزارش ایسنا، مجید جعفری، متخصص مغز و اعصاب، در خصوص انواع سردرد و علائم هشدار در این خصوص، اظهار کرد: سردرد یکی از بیماریهای شایع مغز و اعصاب محسوب میشود و بیشترین علت مراجعه به کلینیکهای مغز و اعصاب در سراسر دنیا به دلیل این مشکل است و طبق تخمین حدود ۹۹ درصد افراد در طول زندگی سردرد را تجربه میکنند.
این متخصص مغز و اعصاب در چهارمحال و بختیاری افزود: برخی بیماریها وجود دارند که در سیستم مغز و اعصاب سردردهای میگرنی، تنشی و سردردهای ناشی از تومورهای مغزی را ایجاد میکنند، همچنین برخی بیماریهای داخلی نیز میتوانند موجب ایجاد سردرد در افراد شوند، مانند سردردهای ناشی از سینوزیت، فشار خون بالا، عفونتهای تنفسی و سرفههای مزمن، نوع دیگری از سردردها نیز در اثر مصرف برخی داروها ایجاد میشوند.
وی ادامه داد: سردردها بهطور کلی به دو نوع سردردهای اولیه و ثانویه تقسیمبندی میشوند که در سردردهای اولیه در بررسیهای معمول در سیستم مغز و اعصاب و طی تصویربرداریها و آزمایشات مایع نخایی که انجام میشوند علت سردرد مشخص نمیشود، اما براساس علائم کلینیکی و پاسخ به درمان تقسیمبندی انجام میشود مانند سردردهای میگرنی و تنشی.
جعفری عنوان کرد: سردردهای ثانویه نیز به سردردهایی گفته میشود که به دنبال یک مشکل مغزی ایجاد میشوند، مانند سردردهای ثانوی به تومور مغزی، ثانوی به خونریزی و یا لخته مغزی که این نوع سردردها معمولا در بررسیهایی که توسط تصویربرداری و سایر آزمایشات علت اصلی قابل تشخیص است.
این متخصص مغز و اعصاب در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: شایعترین سردرد در تمامی دنیا سردردهای تنشی هستند که یک سردرد خفیف تا متوسط است، اما شایعترین سردرد که بیماران به دلیل آن به اورژانس مراجعه میکنند سردردهای میگرنی هستند که از نوع سردردهای متوسط تا شدید محسوب میشوند و ممکن است کیفیت زندگی بیمار را دچار تغییر کند.
وی یادآور شد: بیشترین فاکتور موثر در سردردهای تنشی عواملی مانند اضطراب و افسردگی است که این عوامل بیمار را مستعد سردردهای تنشی میکند، اما در خصوص سردردهای میگرنی زمینه خانوادگی بسیار موثر است و حدود ۸۰ درصد بیمارانی که به سردردهای میگرنی مبتلا هستند دارای زمینه خانوادگی هستند.
جعفری تصریح کرد: علائم هشدار در سردرد علائمی است که افراد با مشاهده آنها لازم است حتما به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند، زیرا این علائم حاکی از بیماری جدی داخل مغز است که میتواند تهدیدکننده حیات فرد باشد و یا یک نقص دائمی در فرد ایجاد کند که تشخیص و درمان به موقع نجاتدهنده جان فرد باشد که یکی از این بیماریها تومورهای مغزی، لخته و یا عفونتهای مغزی و... هستند.
این متخصص مغز و اعصاب در چهارمحال و بختیاری بیان کرد: سردردی که به تازگی در فرد ایجاد شده یکی از علائم هشدار است، برای مثال سردردهای میگرنی پیش از ۴۰ سالگی در افراد ظاهر میشوند، بنابراین اگر شخصی در هیچ زمانی سردرد نداشته و به تازگی با این مشکل مواجه شده است باید این موضوع را پیگیری و به پزشک مراجعه کند.
وی گفت: سردردهای صبحگاهی که وخامت آن با خوابیدن و استراحت کردن بیشتر میشود یک علامت هشدار بوده که به بررسی بیشتر نیازمند است، همچنین سردردهایی که با استفراغ جهنده همراه هستند نیز نوعی علائم خطر محسوب میشوند که لازم است فرد به پزشک مراجعه و علت آن به صورت دقیق بررسی شود.
جعفری افزود: سردرد در افرادی که در گذشته سابقه بیماری سرطان داشتهاند نیز باید جدی گرفته شود، زمانیکه سردرد با علائم عفونت مانند تب، کاهش سطح هشیاری و... همراه باشد نیز یکی دیگر از علائم خطر است که باید فرد به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند. همچنین سردردی که در اثر ضربه به سر ایجاد میشود نیز خطرناک و نیازمند بررسی است، بروز سردرد در افرادی که داروهای ضدلخته خون استفاده میکنند نیز به پیگیری و مراجعه به پزشک نیامند است.
این متخصص مغز و اعصاب در چهارمحال و بختیاری ادامه داد: بنابراین شایعترین سردرد که افراد به پزشک مراجعه میکنند سردردهای میگرنی هستند که این نوع از سردرد نیز در زنان بعد از بلوغ از شیوع بیشتری برخوردار بوده و بیشترین آمار مراجعه به اورژانس به دلیل سردردهای میگرنی نیز مخصوص زنان است، اما برخی سردردها مانند سردرد خوشهای در مردان شیوع بیشتری دارد، بنابراین شیوع انواع سردرد در زنان و مردان متفاوت است.
وی عنوان کرد: باور غلطی در میان جامعه وجود دارد مبنی بر اینکه تمامی نکات مهم در خصوص بیماری سردرد محدود به تصویربرداری است، در صورتیکه برخی مواقع با سردردهایی رو بهرو هستیم که در تصویربرداری دارای هیچگونه نشانهای نیستند، مانند سردردهایی که ناشی از عفونت مغز هستند و میتوانند مرگآور نیز باشند، همچنین سردردهایی که در اثر فشارخون بالا ایجاد میشوند و یا سردردهای تنشی و... نیز در تصویر برداری قابل تشخیص نیستند و با سایر بررسیها مانند آزمایش مایع نخایی تشخیص ممکن میشود.
جعفری اضافه کرد: سردردهای ناشی از فشارخون معمولا در فشارخونهای دیاستول بالای ۱۲ ایجاد میشوند و یا زمانیکه فشارخون سیستول به صورت ناگهانی افزایش پیدا کند سردرد بههمراه دارد که در برخی حالات که فشارخون بالای ۲۲ روی ۱۲ باشد و یا افزایش ناگهانی در فشارخون رخ دهد و میتواند منجر شود سطح هوشیاری بیمار کاهش پیدا کند و یا دچار تشنجهای مکرر، نابینایی در اثر فشارخون بالا و یا آسیبهایی در عروق مغزی شود.
این متخصص مغز و اعصاب در چهارمحال و بختیاری یادآور شد: فشار خون خفیف بین عدد ۱۱ تا ۱۴ که بیماران بسیاری به این میزان فشارخون مبتلا هستند موجب سردرد در افراد نمیشود، موردی که در موضوع فشارخون از اهمیت برخوردار بوده، عدد مطلق فشارخون و افزایش ناگهانی آن است که بررسیهای ساده فشار خون میتواند علت سردرد ناشی از آن را آشکار کرده و با درمان به موقع از آسیب به عروق مغزی و سایر مشکلات پیشگیری کرد.
وی در خصوص درد چشم هنگام بروز سردرد، تصریح کرد: بسیاری از سردردها نیز به دلیل مشکلات موجود در چشم افراد ایجاد میشوند، مانند سردردهای ناشی از عفونت چشمی و یا افزایش فشار درون محفظه قدامی چشم. همچنین در برخی موارد برخی سردردها از مغز اطراف چشم را درگیر میکنند، مثل سردردهای میگرنی که گاهی ممکن است در اطراف چشم متمرکز باشد.
ارسال دیدگاه