خطر ناباروری در زنان چاق و دارای اضافه وزن
تهران (پانا) - بهگفته عضو هیات علمی گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و با اشاره به اپیدمی جهانی اضافه وزن و چاقی به عنوان یکی از بزرگترین معضلات بهداشت عمومی در سراسر جهان، همراه با شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان، شیوع اختلالات تخمک گذاری نیز در زنان در سنین باروری بالا است.
بهگزارش ایسنا، غزاله اسلامیان با بیان این مطلب گفت: چاقی با ایجاد اختلال در فرآیند تخمکگذاری میتواند منجر به ناباروری در زنان شود و در صورتی که مادرِ چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، باردار شود، ممکن است تأثیرات منفی بر سلامت جنین و مادر داشته باشد؛ مانند افزایش خطر سقط، زایمان زودرس و ابتلا به دیابت و فشار خون بارداری. همه این موارد بار اقتصادی زیادی به خانواده و جامعه تحمیل میکند و عوارضی را برای مادر، جنین و نوزاد به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: براساس یافتههای مطالعات، همزمان با افزایش نمایه توده بدنی پاسخ به درمان های ناباروری نیز کاهش مییابد. در صورت عدم توجه و درمان به موقع اختلالات تخمکگذاری، مبتلایان، در معرض خطر ابتلا به سرطانهای سینه و رحم قرار میگیرند. بنابراین کاهش وزن صحیح و اصولی در بیمارانِ چاق مبتلا به اختلالات تخمکگذاری، از مهمترین اقدامات درمانی است و مدیریت وزنِ دختران و زنان به چرخههای منظم قاعدگی و تخمک گذاریهای فعال کمک میکند.
عضو هیات علمی گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه بیان کرد: متأسفانه بسیاری از افرادی که میخواهند اقدام به کاهش وزن کنند، به دنبال روشهایی هستند که در مدت زمان بسیار کوتاه به وزن مورد نظر خود برسند و در مورد عوارض ناشی از رژیم های غلط آگاهی ندارند. حداکثر کاهش وزنی که برای افراد براساس میزان اضافه وزن، بیماریها و فعالیت بدنی توصیه میشود، چهار تا پنج کیلوگرم در ماه است.
اسلامیان گفت: توصیه میشود افراد برای کاهش وزن به متخصصان تغذیه مراجعه کنند و پس از دستیابی به وزن مناسب با پیروی از الگوهای غذایی سالم و افزایش فعالیت بدنی تلاش کنند در محدوده وزن طبیعی باقی بمانند و به طور مجدد دچار افزایش وزن نشوند.
بنابر اعلام روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، وی یکی از عوامل مهم در پیشگیری از اختلالات تخمک گذاری را کنترل وزن دختران از سنین نوزادی، کودکی و نوجوانی دانست و گفت: شانس ابتلا به اضافه وزن و چاقی در کودکانی که در ۶ ماه اول به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می شوند در مقایسه با کودکان غیر شیرمادر خوار کمتر است.
عضو هیات علمی گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: الگوی غذایی نادرست به ویژه در دوران شروع تغذیه تکمیلی، رفتارهای غذایی نادرست در خانواده با توجه به الگوگیری کودکان، دریافت زیاد تنقلات ناسالم و فست فودها در دوران کودکی، استرس، اختلالات خواب و فعالیت بدنی پایین در بروز اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان تأثیرگذار است و والدین باید توجه ویژهای به این عوامل داشته باشند.
ارسال دیدگاه