رضا اردکانیان*
دلگرمی برای خدمت بیشتر در سال آخر دولت
پویش هرهفته - الف - ب- ایران در شش ماهه دوم سال ۱۳۹۸ برگزار شد و طی آن ۲۲۷ پروژه بزرگ صنعت آب و برق کشور با سرمایهگذاری بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان افتتاح و به بهرهبرداری رسیدند.
گزارش پویش را یک بار در آغاز و بار دیگر در اردیبهشت سال جاری و اتمام آن به نمایندگی از همه خدمتگزاران صنعت آب و برق در سازمان دولت و بخش خصوصی خدمت رهبر معظم انقلاب ارائه کردم. ایشان هر دو بار بزرگوارانه ضمن گفتن خدا قوت و دلگرم ساختن، با عباراتی صمیمی، خانواده بزرگ صنعت آب و برق را به تلاش بیشتر و استواری بر مسیر خدمت فراخواندند.
سال ۱۳۹۸ بویژه برای صنعت برق ایران پر از دستاوردهایی بود که برای اولین بار محقق شدند. این صنعت افتخار آن را داشت که در سال ۱۳۹۸ برای اولین بار موفق شود میزان رشد سالانه اوج بار را از میانگین ۱۰ ساله حدود ۵ درصد به ۱ درصد کاهش دهد. این به معنای عدم نیاز به ساخت ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه برق است که در این شرایط تحریمی به بیش از معادل ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد. صنعت برق موفق شد برای اولین بار تلفات در شبکه توزیع برق کشور را یک رقمی کند. میزان سرانه ظرفیت نصب شده نیروگاههای کشور برای اولین بار به ۱۰۰۰ وات برای هر ایرانی رسید و راندمان نیروگاههای برق حرارتی کشور برای اولین بار به ۳۸.۵۶ درصد رسید که ایران را بالاتر از متوسط جهانی آن (۳۷.۳ درصد) قرار میدهد. مجموعهای از این دستاوردها را نیز که برای نخستین بار در صنعت برق ایران به دست آمدهاند در گزارشی با عنوان «اولینهای برقی» در اردیبهشت ۱۳۹۹ خدمت رهبر معظم انقلاب ارائه کردم.
اینجانب متنی را که ایشان در پاسخ به گزارش وزارت نیرو درخصوص «اولینهای برقی» مرقوم نمودهاند، نمونه و شیوهای از مواجهه با خدمتگزاران مردم در سختترین شرایط تحریم اقتصادی و جنگ روانی میدانم. تردیدی نیست که ایشان مطلعترین فرد درباره کاستیهای کلان عرصههای مختلف کشور هستند. دستگاههای اجرایی گزارشهای متعدد به ایشان ارائه میکنند و اشراف ایشان بر امور مختلف کشور بهواسطه چهار دهه حضور در بالاترین سطوح اداره کشور بر کسی پوشیده نیست. اگر قرار بر برشمردن کاستیهای دستگاهها و به رخ کشیدن نقصانها در معرض افکار عمومی باشد، رهبر معظم انقلاب بیش از هر کسی میتوانند این کار را انجام دهند. ایشان به دادههای لازم دسترسی دارند و از جایگاه رفیع قانونی برای برشمردن کاستیها برخوردارند. برداشت من این است که در جایی که موضوع افزایش عرضه خدمت به مردم در میان باشد، مشی ایشان دلگرم نگه داشتن خدمتگزاران و ارج نهادن به داشتهها و دستاوردهاست.
ایشان در حاشیه گزارش «اولینهای برقی»، گرم و صمیمانه اصحاب صنعت برق را به جدیت در دنبال نمودن کار فراخواندهاند و سپس بسیار منصفانه و مدبرانه یکی از عرصههای مهم صنعت برق و ضرورت تمرکز بر بهبود و کارآمدی بیشتر در آن را یادآور شدهاند و در پایان با ابراز لطف، از زحمات مجموعه دستاندرکاران این صنعت قدردانی نمودهاند. این پیام بیپیرایه و ارزشمند حاوی الگویی عملی برای تعاملات کارگزاران نظام جمهوری اسلامی و شیوههای رفتاری ایشان است. تصور میکنم در زمانهای که بیماریهای مزمن اقتصاد ایران عود کرده، تحریمها تشدید شده، دشواریها بر زندگانی بخشهای مهمی از هممیهنان ما سنگینی میکنند و کسانی بدخواه و کینهتوز، به زانو درآوردن جامعه ایران در دل بحرانی جهانی نظیر بیماری همهگیر کرونا را طالب هستند، الگوی تعامل رهبر معظم انقلاب با قوتها و کاستیهای اداره کشور در عرصههای مختلف، الگویی برای زیست سیاسی کارگزاران نظام سیاسی در همه عرصههاست.
این الگو در سال پایانی کار دولت هم معنایی خاص دارد. من در سالهای ۶۸-۱۳۶۷ و ۸۴-۱۳۸۳ از درون دولت سال آخر دولت را تجربه کرده و اکنون نیز برای سومین بار در معرض همین تجربه قرار دارم. موتور محرکه دولتها در سال آخر به دلایل متعدد تمایل به کند شدن دارد. مشکلات ناشی از تحریمها و بیماریهای اقتصادی در حال حاضر این تمایل را تشدید میکنند اما رهبر معظم انقلاب با انتخاب هوشمندانه عنوان «جهش تولید» در کنار سایر دلایل، بواقع دولت را در سال آخر فعالیت خود به تحرک بیشتر فراخواندهاند و دلگرمیهای ایشان که در شیوه نگارش پیامشان آشکار است، ترغیب به تحرک بیشتر و تعلل نکردن را بازتاب میدهد. شایسته نیست الگوی تعامل کارگزاران نظام جمهوری اسلامی - در حالی که همه کم و بیش از میزان دشواریهای پیش روی یکدیگر در فضای اقتصادی و نظام بینالمللی و شرایط اجتماعی اطلاع دارند - متهم کردن، دلسردسازی و لرزاندن جایگاهها باشد. دلگرم ساختن پیش از برشمردن کاستیها و فراموش نکردن نقصانها در عین دعوت خدمتگزاران به استواری و تلاش مجدانه برای رفع آنها، از پیام رهبر معظم انقلاب آموختنی است.
این شیوه برای مدیران وزارت نیرو که قصد دارند در سال ۱۳۹۹ و در حالی که کشور فرآیند سخت جدا شدن از منابع درآمد نفتی را تجربه میکند ۲۵۰ طرح مهم صنعت آب و برق را با ارزش سرمایهگذاری بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان تکمیل کرده و به بهرهبرداری برسانند، اصلاحات سازوکاری را محقق سازند و از طریق متنوعسازی منابع تأمین مالی و جلب مشارکت بخش خصوصی عرضه خدمت به مردم را افزایش دهند و جهش تولید را محقق سازند، مدبرانه و منشأ امید است.
*وزیر نیرو
منبع: ایران
ارسال دیدگاه