الهه کولایی*
تقویت نهادهای مدنی برای کمک به دولتها
از آغاز سال جدید میلادی (2020) همه کشورهای جهان، زودتر یا دیرتر با پدیدهای روبهرو شدند که بهطور اساسی سامان اقتصادی و اجتماعی و لابد فرهنگی و سیاسی آنها را تحت تأثیر قرار داده و پس از این نیز خواهد داد.
همهگیری ویروس کووید۱۹ و ابتلای صدها هزار نفر از مردم جهان به این بیماری، کشورهای مختلف را متناسب با سطح توسعه آنها به تکاپو واداشته تا برای رویارویی مناسب با این پدیده، آمادگیهای لازم را در خود ایجاد کنند. گروههای مطالعاتی و پژوهشی و دانشمندان در همه کشورها، بویژه در کشورهایی که سهم بسیار بالایی در تولید علم در جهان دارند ابعاد مختلف این پدیده و آثار و پیامدهای آن برای جامعه بشری را نه تنها در یک جامعه مورد توجه قرار دادند بلکه همه تلاش میکنند تا بهترین و کارآمدترین روشها را برای رویارویی با این پدیده شگفتانگیز پیدا کنند. در این میان نقش دولتها و نظامهای سیاسی در سراسر جهان نقشی تعیینکننده است.
بار دیگر روشن شده که دولتهای کارآمد و حکومتهایی که مصالح عمومی و منافع مردم را در اولویت فعالیت خود قرار دادهاند بهتر میتوانند با این پدیده رودررو شده و آن را مهار کنند؛ هرچند این پدیده بهدلیل ناشناخته بودنش ابهامهای زیاد و دشواریهای پیچیده و متنوعی را در همه کشورها ایجاد کرده اما، بالاخره راههایی برای مهار آن پیدا شده است.
نکتهای که بسیار اهمیت دارد این است که، حکومتها و نیز دولتها در سراسر جهان بهدلیل این رخداد اهمیت کنشهای اجتماعی و فعالیت نهادهای مردمی را بیش از پیش مورد توجه قرار دادند. کووید- ۱۹ و همهگیری آن نشان داد که حکومتها به تنهایی نمیتوانند وظایف خود را به انجام برسانند. بویژه حمایت از کادرهای درمانی در کشورهای مختلف در جهت جلوگیری از فرسوده شدن آنها، نیاز به افزایش آموزش و آگاهیهای عمومی و توجه به چشم اندازها و استانداردها و موازین بهداشتی را مشخصتر کرده است. این تجربه سبب شد که حکومتهابر بسیج عمومی و بهکارگیری سرمایه اجتماعی و تمرکز بر اعتماد عمومی بیشتر توجه کنند.
در جریان تحولات ناشی از همهگیری کرونا، مشخص شد نهادهای اجتماعی و مدنی و سازمانهای خیریهای میتوانند همراه و همسو با حکومتها انجام وظایف دشوار آنها را تسهیل کنند. این تجربه بسیار ارزشمندی برای همه حکومتها در سراسر جهان است که اهمیت سرمایه اجتماعی و ضرورت تقویت نهادهای مدنی را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند. تقریباً یک باور عمومی در میان بسیاری از پژوهشگران و دانشمندان امروز به وجود آمده که جهان دیگر به دنیای پیش از کرونا برنخواهد گشت و جامعه جهانی باید خود را آماده شرایط پساکرونا کند. شرایطی که متناسب با توسعه کشورها و با توجه به میزان بهکارگیری محاسبات عقلانی در جوامع مختلف میتوان انتظار بهبود یا وخامت آن را داشت. امروز در سراسر جهان حکومتهایی میتوانند با این پدیده رویارویی مؤثر و کارآمد داشته باشند و وظایف خود را بخوبی انجام دهند که با تمرکز بر منافع عمومی و مصالح ملی و با بسیج توانمندیهای اجتماعی و مردمی و تقویت نهادهای جامعه مدنی، تلاش کنند تا مردم را در کنار دولت در مواجهه با این پدیده و نجات جان انسانها به حرکت درآورند. بدون تردید برای جلب حمایت مردم و همسو و هم راستا ساختنشان با تلاش حکومتها، سرمایه اجتماعی و میزان اعتماد عمومی نقشی تعیینکننده و تأثیرگذار دارد که میتواند در جهان پساکرونا نقشی مؤثرتر از گذشته را برعهده بگیرد.
*استاد دانشگاه
منبع: ایران
ارسال دیدگاه