تاثیر ضدمیکروبی عصارههای گلمحمدی
تهران (پانا) - محققان در پژوهشی تاثیر عصارههای آبی، اتانولی و استونی گلمحمدی را بر یک نوع باکتری خاص که ایجادکننده عفونتهای بیمارستانی است، بررسی کردند.
بهگزارش ایسنا، امروزه باتوجه به مقاومت روزافزونی که باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکهای مشتق از میکروارگانیسمها از خود نشان میدهند، استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی موجود در گیاهان بهعنوان ترکیبهای طبیعی که اثرات کشندگی و بازدارندگی بر عوامل بیماریزا دارند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهمترین باکتریهای ایجادکننده عفونتهای بیمارستانی اشریشاکلی است و محققان باتوجه به مقاومت غالب این باکتریها به طیف وسیعی از آنتیبیوتیکها در تحقیقی اثر ضدمیکروبی عصارههای مختلف گلمحمدی را بر باکتری اشرشیاکلی بررسی کردند.
در این پژوهش که توسط سپیده غلامی، عضو هیئتعلمی گروه اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی خراسان، هدیه رحیمپور جهانی، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی خراسان، ندا بخشآبادی، کارشناس ارشد مهندس شیمی دانشگاه آزاد قوچان و رضا بشارتی، عضو هیئتعلمی گروه میکروبشناسی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام دادهاند آمده است:« این مطالعه تجربی - آزمایشگاهی در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شد.»
نویسندگان این مقاله میگویند: «کلیه محیطهای کشت مورد استفاده در این تحقیق شامل Mueller Hinton Agar و soy broth (از شرکت Merck آلمان) بود. میکرو ارگانیسمهای مورد استفاده در این تحقیق از کلکسیون باکتری و قارچهای صنعتی ایران خریداری شد. اندام هوایی گیاه گلمحمدی در فصل بهار از ناحیه خراسان شمالی جمعآوری شد و بعد از خشککردن در سایه، بهصورت پودر تهیه شد و از آنها جهت آزمایشها استفاده شد.»
پژوهشگران جهت تهیه عصاره از روش خیساندن استفاده کردند. آنها ۳۰ گرم از نمونه را در ۲۷۰ میلیلیتر آب، اتانول ۹۶درصد و استون بهمدت ۲۴ ساعت خیساندند و در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد در انکوباتور قرار دادند و پس از گذشت این مدت با سانتریفیوژ صاف کردند. محققان پس ازسه بار تکرار آزمایشها حداقل غلظت مهارکنندگی گلمحمدی را تعیین کردند.
در این پژوهش آمده است: «نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره اتانولی اثر ضد میکروبی بیشتری نسبت به سایر عصارهها دارد. قطر هاله و حداقل غلظت مهارکنندگی برای عصاره اتانولی گلمحمدی به ترتیب برابر ۲۱ mm و ۲۵ mg/ml است. عصاره آبی گلمحمدی نسبت به باکتری مورد مطالعه فاقد خاصیت ضد میکروبی بوده است.»
در این مقاله درباره روشهای بررسی اثر ضد میکروبی عصارههای آبی، اتانولی و استونی گلمحمدی آمده است: «اثر ضد میکروبی عصارههای گلمحمدی به دو روش انتشار دیسک و رقت مایع مورد بررسی قرار گرفت. روش رقت مایع یک روش بسیار حساس و پیچیده است. در این روش اجزای مختلف عصاره در تماس مستقیم با میکروارگانیسمها قرار میگیرند و مشکل عدم نفوذ ترکیب در محیط کشت وجود ندارد، طوری که اگر عصارهی مورد بررسی انحلال اندکی در آب داشته باشد، باز هم بهدلیل تماس مستقیم با میکروارگانیسمها، توانایی اثرگذاری بر آن را دارد.»
محققان از آزمایشهای مختلفی که در این پژوهش انجام دادهاند نتیجه گرفتند با توجه به مشخص شدن خاصیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی گلمحمدی در این پژوهش، میتوان با انجام تحقیقات بیشتر از آن به عنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیکها در درمان عفونتها استفاده کرد.
ارسال دیدگاه