آشنایی با جاذبههای گردشگری خراسان جنوبی؛
کویر لوت
بیرجند (پانا) - بیابان لوت در جنوب شرق ایران به عنوان نخستین اثر طبیعی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
این بیابان با مساحت کلی ۴۰۷۲۱/۴۹ کیلومتر مربع و مساحت عرصه ۲۲۷۸۰/۱۵ در جنوب شرقی ایران، در شرق کوه های مرکزی و رشته کوه های زاگرس، در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده است.
از ویژگی های منحصر به فرد بیابان لوت در استان خراسان جنوبی وجود بلندترین تپه های ماسه ای ( ریگ یلان) است . ریگ یلان با مساحت ۱۰۶۷۱/ ۶۵ کیلومتر مربع در شرق لوت، تجمع عظیمی از انواع ساخت های ماسه بادی است که با چشم اندازی زیبا خودنمایی می کند.
به جز این مورد پوشش گیاهی و جانوری ارزشمند، کلوت ها ( یاردانگ ها)، نبکاها، رودخانه شور، گندم بریان، هامادا( دشت ریگی) و … از جاذبه های شگفت انگیز بیابان لوت هستند.
دشت لوت چالهای است که از نظر ارتفاعی نامتقارن بوده و جهت آن شمالی- جنوبی است. در داخل آن به طور پراکنده چالههای مستقل کوچکتری وجود دارد که حوضه انتهایی آبهای روان هستند. بطور کلی حوضه لوت بسیار وسیع تر از بیابان لوت است که برای ثبت در میراث جهانی در نظر گرفته شده است.در واقع از یک دیدگاه، با توجه به شکل ناهمواری و پراکندگی عوارض جغرافیایی میتوان آن را به طور طبیعی به سه واحد کوچکتر یعنی لوت شمالی، لوت مرکزی و لوت جنوبی یا لوت زنگی احمد تقسیم بندی کرد.
ارسال دیدگاه