نبوی در گفت‌وگو با پانا:

نگرانی از رشد و گسترش تروریسم در منطقه دغدغه مشترک ایران و مصر است

روابط سیاسی دو کشور وارد مراحل جدیدی خواهد شد

تهران (پانا) - یک تحلیلگر مسائل مصر و شمال آفریقا با بیان اینکه نگرانی از رشد و گسترش تروریسم در منطقه نگرانی مشترک ایران و مصر است، گفت: روابط سیاسی دو کشور وارد مراحل جدیدی خواهد شد اما احتمالا به صورت گام‌هایی محتاطانه و اندیشیده شده پیش خواهد رفت.

کد مطلب: ۱۵۲۷۷۴۱
لینک کوتاه کپی شد
نگرانی از رشد و گسترش تروریسم در منطقه دغدغه مشترک ایران و مصر است

عبدالامیر نبوی در گفت‌وگو با پانا ضمن اشاره به سفر رئیس جمهور به مصر، اظهار کرد: «سفر آقای رئیس جمهور به مصر مرحله مهمی از روابط همواره سرد دو کشور پس از انقلاب به شمار می‌رود یعنی پس از چهار دهه قطع روابط رسمی ایران و مصر ما شاهد نقاط عطفی هستیم مانند دیدار اقای مورثی از تهران و آقای احمدی نژاد از قاهره و ایام اخیر پس از حدود دوازده سال دیدار مجدد رئیس جمهور ایران از قاهره صورت گرفت که انتظارات را برای برقراری روابط رسمی و افتتاح سفارتخانه‌های دو کشور بالا برده است. به خصوص شرایط منطقه‌ای به گونه‌ای است که تبادل نظر و همکاری میان بازیگران و کنشگران منطقه‌ای بیش از هر زمان دیگری ضروری می‌کند.»

وی افزود: «هم مصر ظرفیت‌های اقتصادی و سیاسی بسیاری دارد که می‌تواند مورد توجه ایران باشد و هم ایران دارای ویژگی‌های مهمی است که از نظر دولتمردان مصر نیز به دور نمانده است بنابراین می‌توان حدس زد که بهبود و ارتقای روابط بین دو کشور می‌تواند در افزایش درک متقابل حساسیت‌ها و منافع طرفین و آغاز دوره ای از همکاری‌های فزاینده تلقی شود.»

دانشیار دانشگاه و تحلیلگر مسائل مصر و شمال آفریقا گفت: «تمامی دولت‌های ایران پس از جنگ در طی بهبود روابط ایران و مصر بودند. در دوره دولت آیت الله هاشمی رفسنجانی دفتر حفاظت منافع طرفین افتتاح شد و اولین تبادلات اقتصادی هرچند در سطح پایین صورت گرفت. در دوره ریاست جمهوری آقای خاتمی دیدار روسای جمهور دو کشور در ژنو صورت گفت و طرفین برای افزایش رابطه و گسترش این روابط به تفاهم رسیدند اما تندروهای ایران با اقداماتی که کردند از این مساله ممانعت کردند.»

نبوی بیان کرد: «در دوره آقای احمدی نژاد دیدار رئیس جمهور وقت مصر از تهران صورت گرفت و متقابلاً آقای احمدی نژاد هم از قاهره بازدید کرد اما در تمام مدت ریاست جمهوری تلاش هایی برای بهبود روابط دو کشور صورت گرفت. در دوره روحانی و رئیسی نیز تلاش هر دو دولت گسترش روابط با قاهره بود بنابراین از جانب ایران همواره تمایل و تلاش برای افزایش روابط و افتتاح سفارتخانه‌ها بوده است.»

وی افزود: «تفاوتی که این بار با دفعات قبل دارد، تغییرات شتابان و عمیق مسائل منطقه‌ای است؛ یعنی ما در شرایط جدیدی به سر می‌بریم که این شرایط تمامی بازیگران منطقه‌ای را نگران و عدم اطمینان از سمت و سوی روندها کرده است لذا شرایط فعلی خاورمیانه با شرایط ده سال یا بیست سال گذشته قابل مقایسه نیست. جمهوری اسلامی ایران احساس می‌کند که باید ارتباطات منطقه‌ای خود را گسترش دهد و مستحکم کند کما اینکه مصر نیز چنین ایده‌ای دارد و در تلاش برای موازنه سازی‌های جدیدی است. کما اینکه در دوران ریاست جمهوری آقای السیسی روابط مصر با چین و روسیه نیز گسترش پیدا کرده است.»

وی ادامه داد: «نکته ای که باید یادآور شد این است که ضمن اینکه بین دو کشور نگرانی‌های مشترک در قبال تحولات منطقه‌ای می‌تواند موجب گسترش روابط شود، از سوی دیگر اختلاف نظرهای جدی نیز بر سر برخی از پرونده‌های منطقه‌ای وجود دارد. به عنوان مثال دو کشور در قبال مساله فلسطین و سازمان‌ها و فعالان فلسطینی نظر واحدی ندارند. مصر طرفدار ایده دو دولتی است و به صورت روشنی از حکومت خودگردان فلسطینی حمایت می‌کند اما ایران منتقد حکومت خودگردان فلسطینی است. مساله دیگر نوع رابطه با اسرائیل است؛ مصر در چارچوب پیمان کمپ دیوید رابطه صلح آمیزی با اسرائیل طی چهار دهه گذشته داشته است و هیچ گاه اجازه نداده است این پیمان مخدوش شود در حالی که ایران منتقد جدی وجود اسرائیل در منطقه است. از سویی دیگر مصر با آمریکا روابط استراتژیک و قدیمی دارد در صورتی که ایران طی دهه اخیر روابط تنش آلودی با آمریکا و اتحادیه اروپا داشته و به مرور زمان این روابط بدتر هم شده است و کاهش پیدا کرده است.»

این تحلیلگر منطقه‌ای اضافه کرد: «مسائل دیگری مانند حمایت ایران از حوثی‌ها در یمن نیز مطرح است که مصر به شدت از این مساله آسیب دیده است چرا که کاهش عبور  و مرور نفتکش‌ها و کشتی‌ها در دریای سرخ باعث کاهش چشمگیر درآمدهای مصر از کانال سوئز شده است.»

نبوی با بیان اینکه پرونده‌های مشترک طرفین، نگرانی از رشد و گسترش تروریسم در منطقه است، گفت: «مصر و ایران ضمن اینکه در برخی از پرونده‌های مهم منطقه ای اشتراک نظر دارند و نسبت به سمت و سوی روندهای موجود و تحولات آتی نگرانی‌های جدی دارند از جمله حوادث اخیر سوریه، در بعضی از پرونده‌های منطقه ای و جهانی اختلاف نظر جدی دارند. گسترش روابط ضمن اینکه می‌تواند ایران و مصر را با دیدگاه‌های یکدیگر آشنا کند و رایزنی‌ها میان آنها را افزایش دهد، اختلاف نظرها بر سر برخی از پرونده‌های مهم منطقه‌ای سبب احتیاط طرف مصری خواهد شد. مصر اجازه نخواهد داد رابطه با تهران موجب آسیب دیدن رابطه آن کشور با متحدان خود شود.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: «بنابراین روابط سیاسی دو کشور وارد مراحل جدیدی خواهد شد اما احتمالا به صورت گام‌هایی محتاطانه و اندیشیده شده به نحوی که مصر ضمن بازی با کارت ایران روابط استراتژیک خود را با متحدان خود در منطقه و خارج از منطقه از دست ندهد.»

خبرنگار : پارمیدا یاوری

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار