مصاحبه با استاد خوشنویسی استان آذربایجان شرقی
نستعلیق خط کهن ایران
تهران (پانا) - یکی از خطوط زیبای کشور ما نستعلیق است که به نوشته و کلمات ما روح می بخشد و در آن احساس ایجاد میکند . خطی کهن که تاریخچه طویلی دارد.

یکی از استادان خوش ذوق خوشنویسی در مصاحبه با پانا در رابطه با خط نستعلیق بیان کرد : در اواخر قرن هشتم هجری از درهم آمیختن نسخ و تعلیق خوشنویسی جدیدی برای خط پارسی در ایران به وجود آمد که《 نسخ تعلیق 》 نامیده شد و بعد ها نام آن به 《 نستعلیق 》 تغییر یافت.
ابداع خط نستعلیق به میر علی تبربزی نسبت داده شده است و با طی زمان نستعلیق کم کم جای خود را به عنوان زیبا ترین نوع خوش نویسی در جهان باز کرد و در بین کشور های اسلامی به عروس خطوط اسلامی مشهور شد.
از ویژگی های نستعلیق میتوان به زیبایی زیاد ، سادگی و روانی در نوشتن و خواندن ، ظرافت ها و گردش های لطیفی که در حرکت ها و شکل حرف ها وجود دارد اشاره کرد .
پس از میر علی تبریزی از کسانی که در تکامل نستعلیق نقش داشتند میتوان به سلطانعلی مشهدی و میرعلی هروی اشاره کرد و کسی که نستعلیق را به اوج تکامل و زیبایی رساند میر عماد شهرت داشت . میر عماد بخاطر مهارت ، خلاقیت و توانایی که در نستعلیق داشت شاگردان زیادی را از جمله محمد صالح آموزش داده بود .
در قرن سیزدهم سبک و شیوه ی جدیدی در نستعلیق نویسی خط فارسی به وجود آمد. این تغییر به وسیله ی هنرمندی به نام محمد رضا کلهر بود . در زمان کلهر شیوه ی چاپ به صورت اولیه تازه به ایران وارد شده بود و همین امر سبب گردید که کلهر بتواند با پشتوانه تحقیقی خود و با بوجود آوردن تغییراتی در در شیوه میر عماد شیوه ی جدیدی را ایجاد کند که مناسب صنعت چاپ باشد .
پس از ایشان هنرمندان دیگر از جمله استادان خوش نویسی ایران از سبک او تبعیت می کردند . از هنرمندان معاصر میتوان به سیفی قزوینی سید حسن میرخانی سید حسین میرخانی و علی اکبر کاوه اشاره کرد . نستعلیق همچنان هم زیباترین و خوانا ترین خط پارسی شناخته می شود و هم جایگاه خود را حفظ کرده است.
کاربرد های خط در زندگی روزانه باعث بوجود آمدن انواع خوشنویسی برای یک خط میشود . همچنین در گذشته برای نوشتن نامه و... از خط نستعلیق استفاده میشد ولی علاوه بر این که زیبایی خاصی دارد باید زمان بیشتری برای نگاشتن آن صرف میشد .
به همین علت در اوایل قرن یازدهم نوع دیگری از نستعلیق به نام 《 شکسته نستعلیق 》 بر اثر تند نوشتن پدید آمد . برخی مردم ابداع کننده آن را مرتضی قلیخان شاملو و بعضی دیگر محمد شفیع هروی میدانند.
نستعلیق شکسته به دلیل خوشنویسیِ ساده و روان ، تند و در عین حال زیبایی برای مردم اهمیت داشت و مراحل رشد خود را در طی زمان پیمود و جایگاه خاصی را در خوشنویسی ایران پیدا کرد.
خوشبختانه این نوع خوش نویسی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و انتظار میرود در سال های آینده شکسته نستعلیق نه برای یک خط تحریری روزانه بلکه خطی که دارای ظرایف و لطافت های هنری است همچنان دوران رشد و شکوفایی خود را ادامه دهد .
آیناز مسعودی نسب
ارسال دیدگاه