مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران :‌ پنج استان بیش از ۵۰ درصد کاهش بارندگی داشته‌‌اند

شوری آب خرمشهر و آبادان ارتباطی به سد گتوند ندارد

تهران (پانا) - به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران  پنج استان در سال آبی جاری بالای ۵۰ درصد کاهش بارندگی داشته‌‌اند و شرایط آنها بحرانی است.

کد مطلب: ۸۳۶۳۹۱
لینک کوتاه کپی شد
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران :‌ پنج استان بیش از 50 درصد کاهش بارندگی داشته‌‌اند

به گزارش وزارت نیرو، محمد حاج‌رسولی‌ها، ماه‌های تیر و مرداد را حساس‌ترین مقاطع زمانی برای تامین آب شرب دانست و افزود: بارندگی‌های سال آبی تاکنون به ۱۶۷ میلیمتر رسیده است که در نهایت تا انتهای شهریورماه به ۱۷۵ میلیمتر خواهد رسید.
وی ادامه داد: این میزان بارش رتبه ۴۷ نیم قرن اخیر را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال آبی گذشته ۲۶ درصد و در مقایسه با مدت متوسط درازمدت ۳۰ درصد کاهش یافته است.
حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه هشت استان بارندگی‌های به مراتب بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه می‌کنند و مابقی استان‌ها نسبت به دراز مدت با کاهش بارندگی مواجه هستند، افزود: پنج استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، بوشهر و فارس دارای وضعیت بحرانی هستند و بیش از ۵۰ درصد کمبود بارش داشته‌اند.
وی با اشاره کاهش چشمگیر روان‌آب‌های کشور گفت: نسبت به متوسط درازمدت کاهش ۷۰ درصدی تغییر نوع بارش از جامد به مایع داشته‌ایم و آثار این تغییر در استان‌های مختلف موجب شده است تا آورد رودخانه به یکباره از یک متر مکعب در ثانیه به دویست لیتر تبدیل شود و منشا تغذیه رودخانه از بین برود که دلیل اصلی این امر نیز کاهش جدی بارش برف در سال آبی جاری بوده است.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه منشا جریان‌های سطحی برف است و کمبود بارش برف موجب شده است تا در تابستان با کمبود شدید روان‌آب مواجه باشیم، ادامه داد: جریان‌های سطحی ناشی از بارندگی و ذوب برف در پشت سدها موجب شده است تا ورودی به سدها ۳۴ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته باشد.

وی ادامه داد: حجم مخازن نیز نسبت به سال گذشته ۱۶ درصد کاهش یافته است ولی با این وجود پیش‌بینی می‌شود تامین آب شرب از طریق این سدها با برنامه‌ریزی مناسب امکان‌پذیر باشد.
حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه در سدهای تهران با توجه به مدیریت روی مخزن دغدغه‌ای جدی برای تامین آب شرب نداریم ولی در برخی نقاط کشور با شرایط ویژه‌ای روبه‌رو هستیم، افزود: حجم قابل بهره‌برداری از سد درودزن استان فارس ۳۰۰ میلیون مترمکعب است که با توجه به اینکه موجود فعلی این سازه ۳۴۱ میلیون مترمکعب است، بنابراین تنها ۴۱ میلیون مترمکعب آب قابل رهاسازی به پایین دست سد است. همچنین ورودی این سد نسبت به سال گذشته هم ۵۳ درصد کاهش داشته است.
وی ادامه داد: حجم موجود سد کوثر کهگیلویه و بویراحمد به ۲۴۴ میلیون مترمکعب رسیده است که ورودی به آن نسبت به سال گذشته کاهش بیش از ۴۰ درصدی داشته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از کاهش ۵۶ درصدی موجودی مخزن سد زاینده رود نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: سد استقلال در سال جاری ورودی خاصی نداشته است و در کنار عدم ورودی به سد شمیل و نیان هرمزگان با وضع ویژه‌ای در این استان مواجه هستیم. چاه‌های نیمه‌های سیستان و بلوچستان هم تنها سه میلیون مترمکعب ورودی داشته‌ است.

شوری آب خرمشهر و آبادان ارتباطی به سد گتوند ندارد
وی با تاکید بر اینکه شوری آب خرمشهر و آبادان ارتباطی به سد گتوند ندارد، گفت: کیفیت خروجی از این سد بسیار ایده‌آل است و EC آب خروجی از این سازه به ۶۰۰ میکرموس کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تصریح کرد: کیفیت آب خروجی سد گتوند در حالی است که EC آب پایین دست کارون به دلیل رهاسازی پساب صنایع، تخلیه فاضلاب و... به مراتب بیش از آب رها شده از این سد است، بنابراین شوری آب خرمشهر و آبادان به هیچ عنوان ارتباطی به آب رهاشده از سد گتوند ندارد.
حاج رسولی‌ها خاطرنشان کرد: پیش از این اثربخشی سد گتوند در شوری آب کارون حداکثر ۲۵ درصد بوده است که امسال به دلیل افزایش کیفیت آب خروجی از سازه، میزان اثربخشی سد گتوند در شوری آب کارون به مراتب کمتر از گذشته شده است.

در سال آبی جاری سیلاب بزرگی در سیستان نداشته‌ایم
وی درباره افت ورودی به چاه نیمه‌های سیستان و بلوچستان و ارتباط آن با کاهش رهاسازی حقابه سیستان از افغانستان به این استان، گفت: بخش زیادی از این ورودی مربوط به سیلاب‌های ماه‌های اسفند و فروردین این منطقه است که در سال آبی جاری با افت بی سابقه بارندگی، سیلاب‌های خاصی در این مقطع زمانی نداشته‌ایم.
حاج رسولی‌ها با تاکید بر اینکه شاهد کاهش ورودی کنترل شده از افغانستان نبوده‌ایم، اضافه کرد: تمامی این کاهش ورودی ناشی از دبی‌های کنترل شده نیست؛ حجم زیاد ورودی به چاه نیمه‌ها مربوط به سیلاب‌هاست که در سال آبی جاری سیلابی بزرگی نداشته‌ایم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر اینکه سال گذشته حدود ۱۴ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است، تصریح کرد: در سال جاری به دلیل کاهش شدید بارندگی‌ها و افت منابع سطحی معیشت بخش‌های مختلف مورد توجه قرار گرفته است و برای امسال تاکنون هزار و ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار