مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان مطرح کرد: کاهش ۲۴ درصدی ذخیره آب سدهای گلستان
تهران (پانا) - به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان ۶۳ و نیم میلیون مترمکعب آب پشت سدهای استان ذخیره شده است که نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد کاهش نشان میدهد.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، علی نظری در سخنانی به مناسبت هفته صرفهجویی در مصرف آب، با بیان این که، یکم لغایت هفتم تیرماه به نام هفته صرفهجویی در مصرف آب نامگذاری شده است، اظهار کرد: بارندگی استان در سال آبی جاری نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد افزایش و نسبت به متوسط دراز مدت ۲ درصد کاهش نشان میدهد. به جهت خشکسالیهای اخیر تبعات زیادی در بحث رودخانهها داشتیم که از جمله مهمترین آنها، کاهش آورد در رودخانههای اصلی استان است.
نظری بیان کرد: رودخانه اترک که ۴۰ درصد خاک استان به آن وابسته است، ۲۸ و نیم میلیون متر مکعب میزان آورد آن بود. در حالی که سال گذشته ۴۴ میلیون مترمکعب و در درازمدت همین مقطع زمانی ۲۱۹ میلیون آورد این رودخانه بود. معنایش این است که نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد و نسبت به دراز مدت ۸۲ درصد کاهش آورد داریم.
وی بیان کرد: در رودخانه گرگانرود که بزرگترین رودخانه استان است، امسال ۶۷ میلیون متر مکعب امسال آورد داشتیم. در سال گذشته همین مقطع ۱۱۷ میلیون متر مکعب و در درازمدت ۳۸۱ میلیون متر مکعب آورد این رودخانه بود. درگرگانرود ۴۳ درصد نسبت به سال گذشته و ۷۳ درصد نسبت به دراز مدت کاهش آورد داشتیم. در رودخانه قره سو نیز این کاهش وجود داشته است که اگر به همین وضع پیش برود، نگران هستیم رودخانههای اصلی استان فصلی بشود. مشکل دیگری که کشور و استان را تهدید میکند، تغییر اقلیم و افزایش دما است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان گلستان افزود: منابع آب تجدیدپذیر ما در استان ۲ میلیارد و ۴۸۵ میلیون متر مکعب در وضع نرمال است که یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب مربوط به آبهای زیرزمینی و یک میلیارد و ۲۳۵ میلیون متر مکعب مربوط به آبهای سطحی است که از این مقدار تاکنون ۸۷ درصد به کشاورزی، ۱۰ درصد به شرب و ۳ درصد به صنعت تخصیص داده شده است. در دنیا این عدد ۷۰ درصد کشاورزی، ۲۳ درصد و خدمات و ۷ درصد سایر است. وضعیت بارش ما نسبت به سال گذشته مطلوبتر بوده است ولی ذخیره برف مناسبی نداشتیم و برداشت از آبهای زیرزمینی نیز در استان وضعیت مطلوب ندارد.
وی بیان کرد: هم اکنون ۶۳ میلیون متر مکعب آب پشت سدهای استان ذخیره شده است که نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد کاهش دارد. در دو هفته گذشته در پی سیلاب اترک و با تلاش همکاران ما ۱۰ میلیون متر مکعب آب به سمت سدهای استان هدایت شد. در رابطه با آبهای سطحی نیز از طریق ساخت سدها و آب بندان ها ۷۲ درصد آب سطحی استان مهار شده است. برای مابقی نیز ۳ سد در دست اجرا و سه سد در دست مطالعه داریم.
نظری اجرای پروژه زهکشی اراضی اولویتدار در استان، پروژههای مهندسی رودخانه و طرحهای تأمین آب را از جمله دیگر طرحهای مهم استان نام برد.
وی بیان کرد: در بحث آبهای زیرزمینی نیز ۹۵ درصد آن برداشت میشود که شرایط خوبی برای استان نیست، باید به گونهای برنامهریزی کنیم که این مقدار را از ۸۰ به ۶۰ درصد کاهش دهیم. از طرفی آبهای سطحی را جایگزین آب زیرزمینی کنیم که در حال انجام هستیم.
نظری در ادامه تصریح کرد: امسال نسبت به سال گذشته نیم متر افت سطح تراز آبهای کمعمق استان و نسبت به دراز مدت ۸۷ درصد کاهش سطح طراز داریم. در آبخوان عمیق نیز امسال سطح طراز آبخوان ۱.۳ متر نسبت به سال گذشته و ۴.۰۹ متر نسبت به درازمدت کاهش سطح داشته است. معنایش این است امسال نسبت به سال گذشته ۱۵ میلیون متر مکعب و نسبت به درازمدت ۴۶ میلیون متر مکعب آب اضافه برداشت انجام شده است.
وی افزود: برداشت بیش از حد از سفرهها، موجب تخریب سفرهها میشود چرا که خاکی که امروز آب را در خود جای داده است ستونش آب است و بیش برداشتها، فرونشت را در پی دارد.
ارسال دیدگاه