گزارش پانا از راهکارهای موثر در فرهنگسازی برای روز طبیعت:
فرهنگسازی مناسب برای محیط زیست با ارتباط مستقیم دانشآموزان با طبیعت
تهران (پانا)- پژوهشگران معتقدند بهترین شیوه نهادینه کردن عادتهای مثبت آموزش، تعلیم این عادات از دوران کودکی و نوجوانی است و آنگونه که یک کارشناس محیط زیست میگوید ارتباط کودکان و دانشآموزان با محیط زیست و طبیعت نیز در شناخت آنها و فرهنگسازی برای حفظ منابع بسیار موثر خواهد بود.

برخی کارشناسان دنیای کنونی را، عصر بحرانهای زیست محیطی برشمردهاند. دست درازی بشر بر عرصههای محیط زیست کار دستش داده و وضعیت بحرانی شده است. این بحران، در نتیجه رشد روزافزون جمعیت و نیاز به توسعه در کلیه سطوح اقتصادی و اجتماعی،روز به روز ابعاد وسیع تری به خود گرفته و در اثر بهرهبرداری غیر اصولی و بی رویه از منابع طبیعی،خسارت جبران ناپذیری بر پیکره محیط زیست در بسیاری از کشورهای جهان وارد کرده است.
البته بخش عمدهای از معضلات زیست محیطی موجود، ریشه در فقدان آگاهیهای لازم و ضعف فرهنگی در زمینه ارتباط انسان و طبیعت دارد و در واقع نوعی مشکل فرهنگی محسوب می شود بنابراین، نیازمند عزم ملی و بین المللی برای تقویت فرهنگ حفاظت از محیط زیست در سطح اقشار مختلف جوامع وجود دارد.
طبیعی است که در وضعیت کنونی لازم است که افراد هر جامعه، برای بقای نوع بشر و ارتقاء کیفی زندگی خود از ارتباط بشر با محیط زیست آگاه شوند، ارزشها و دیدگاههایی را برای حفاطت و عدالت اجتماعی بپروراند و به تنهایی و یا گروهی در جهت حل مشکلات زیست محیطی اقدام کنند.
آسایش و آرامش بشر امروزی با مشکلات و مسائل زیست محیطی به مخاطره افکنده شده و این مشکل از زمانی ایجاد شده که بشر از زمان طفولیت رفتار مناسبی با محیط زیست خود نداشته است. اراهکارهای راهبردی آموزشی برای کودکان و دانشآموزان وجود دارد که کشور ما نیز باید از آن بهرهمند شود.
یوسف امیری، کارشناس محیط زیست و سرپرست روابط عمومی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در گفتوگو با خبرنگار پانا در این باره عنوان کرد: «شرکت دادن دانش آموزان در کاشت درخت در هفته درختکاری در اسفند ماه هر سال یکی از راهکارهای راهبردی آموزش محیط زیست در مدارس است.»
وی اظهار کرد: «مطابق با آمار وزارت آموزش و پرورش در ۴هزار و ۵۰۰ مدرسه کشور نهالستان دانشآموزی ایجاد شده است.همچنین ۵ و نیم میلیون نفر از دانشآموزان تحت آموزشهای مرتبط با محیط زیست و منابع طبیعی قرار گرفتهاند.»
وی ادامه داد:«همچنین ۱۳۷ هزار معلم در دورههای ضمنخدمت با دوره آموزشی منابع طبیعی و محیط زیست برخودار شدهاند. به اذعان آموزش و پرورش طرح آموزش مفاهیم زیست محیطی در مقایسه با سایر طرحهای آموزشی از استقبال بیشتر دانشاموزان برخوردار بوده است.»
کارشناس محیط زیست و سرپرست روابط عمومی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری خاطرنشان کرد: «ارتباط کودکان با محیط زیست و طبیعت نیز در شناخت آنها و فرهنگسازی برای حفظ منابع بسیار موثر خواهد بود.»
گفته می شود آموزش محیط زیست مجموعه آموزشهایی است که به دنبال تربیت شهروندانی بوده که به محیط زیست خود و مسائل آن آشنا بوده و می تواند در کمک مشکلات آن موثر بوده باشد و مشتاق کار کردن برای اجرای حل آنهاست.
آموزش محیط زیست بخش یکپارچه و جدایی ناپذیر درزندگی افراد هر کشور است. بنیادی ترین شیوه در حفاظت محیط زیست آموزش محیط زیست است که هدف آن، یافتن مناسب ترین و بهترین نظام و شیوه ارائه مطالب و نحوه فعالیت ها و اجرای ساختاری است که زمینه ساز ارتقاء آگاهی های زیست محیطی در سطح جامعه می باشد تا از این طریق هر فرد جامعه خود را از طریق احترام گذاشتن به طبیعت، مسئول در حفظ و حمایت از محیط زیست بداند .
پژوهشگران معتقدند بهترین شیوه نهادینه کردن عادتهای مثبت آموزش، تعلیم این عادات از دوران کودکی و نوجوانی است.
امروزه با آشکار شدن عقوبت های خطرناک فشارهای انسانی در ابعاد گوناگون بر پایداری زیست بوم،حفاظت از محیط زیست یکی از اصلی ترین وظایف شهروندی تلقی می شود. مردمی می توانند خود را توسعه یافته خطاب کنند که علاوه بر همنوعان خویش، حرمت، حقوق و کرامت حیات را برای همه ی زیستمندان گیاهی جانوری ساکن در سرزمین شان محترم شمارند.
ارسال دیدگاه