دلارزدایی از اقتصاد؛ حرکت به سمت اقتصاد مستقل و پایدار
تهران (پانا) - دلارزدایی، راهبردی کلیدی برای کاهش وابستگی به دلار در اقتصاد کشورهایی مانند ایران است. کارشناسان معتقدند کاهش وابستگی به دلار در معاملات داخلی و بینالمللی، افزایش استفاده از ارزهای ملی در مبادلات منطقهای و تقویت زیرساختهای مالی نشاندهنده حرکت ایران به سوی اقتصادی مستقل و پایدار است.
یکی از مهمترین اقدامات در راستای دلارزدایی، کاهش استفاده از دلار در معاملات داخلی است، با اجرای سیاستهای بانک مرکزی و تشویق به استفاده از ریال در مبادلات، وابستگی اقتصاد داخلی به دلار بهطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است. این اقدام نهتنها موجب تقویت پول ملی شده، بلکه از نوسانات نرخ ارز نیز کاسته است.
اما چگونه میتوان وابستگی به دلار را در معاملات و مبادلات خارجی کاهش داد؟
ایران با گسترش همکاریهای مالی و بانکی با کشورهای منطقه، گامهای مؤثری برای دلارزدایی برداشته است. استفاده از ارزهای ملی در مبادلات دوجانبه و چندجانبه با کشورهایی همچون روسیه، چین، ترکیه و هند، نشاندهنده عزم ایران برای کاهش وابستگی به دلار در تجارت بینالمللی است. این اقدامات نهتنها هزینههای مبادلاتی را کاهش داده، بلکه امنیت مالی کشور را نیز افزایش داده است.
مقام معظم رهبری نیز در بازدیدی که از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی» داشتند بر موضوع دلارزدایی از اقتصاد تاکید کردند.
سیاست دلارزدایی بهعنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی است
سیاست دلارزدایی بهعنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی، در سالهای اخیر با اقدامات عملی و برنامهریزیهای هوشمندانه، به نتایج امیدوارکنندهای دست پیدا کرده است، کاهش وابستگی به دلار در معاملات داخلی و بینالمللی، توسعه همکاریهای مالی منطقهای با استفاده از ارزهای ملی و تقویت زیرساختهای مالی داخلی، نشاندهنده عزم جدی ایران برای حرکت به سوی اقتصادی مستقل و پایدار است. این موفقیتها نهتنها موجب کاهش نفوذ دلار در اقتصاد کشور شده، بلکه پول ملی را نیز تقویت کرده است.
احمد بخشایش، یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگویی با پانا با اشاره به سفر رئیس جمهور به روسیه و امضای توافقنامه جامع راهبری ایران و روسیه، گفت: «انعقاد چنین قراردادهایی موجب میشود که دوستی کشورها و روابط تجاری و اقتصادیشان بیشتر شود به خصوص ایران و روسیه که تحت تحریم غربیها هستند.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: «ایران و روسیه به لحاظ بازار مصرف میتوانند به یکدیگر کمک کنند به طوری که بازار روسیه که جمعیت قابل اعتنایی دارد، میتواند بر روی ایران باز شود و کالاهای روسی نیز میتواند به ایران برسد. اما مهمترین دستاورد چنین توافقنامههایی این است که میتواند با رویکرد یکجانبهگرایی دستوری و ارشادی آمریکا مقابله کند و روسیه و ایران با اتحاد با یکدیگر میتوانند چندجانبهگرایی را به دنیا عرضه کنند.»
وی افزود: «ایران علاوه بر چین و روسیه با اروپاییها و آمریکا هم میتواند چنین راهبردی را اتخاذ کند اما متاسفانه این غربیها هستند که حاضر نیستند با ایران روابط استراتژیک برقرار کنند.»
این نماینده مجلس در خصوص تاثیر این توافقنامه بر دلارزدایی بیان کرد: «دلار حاکم بر نظام تجاری است، اگر بررسی کنید از سال ۱۸۱۴ تا ۱۹۱۴ کنگره وین، از ۱۹۱۴ تا ۱۹۴۰ تقریبا جامعه ملل، از ۱۹۴۰ تا ۱۹۹۰ نظام دوقطبی، از ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۱۳ نظم یکجانبهگرایی دستوری و از ۲۰۱۳ تاکنون نظم یکجانبهگرایی ارشادی بر جهان حاکم بوده است بنابراین دلار مدام حاکمیت داشته است البته دلارزدایی یک بحث است ، نجات از تحریم یک بحث دیگر، آنچه اهمیت دارد این است که هنگامی که دوکشور ایران و روسیه با یکدیگر متحد باشند بهتر میتوانند در مقابل تحریمهای آمریکا مقابله کنند.»
بریکس در سالهای اخیر جایگاهی ویژه به دست آورده است
مجید صمدزاده، مسوول امور بریکس در ایران در نشست هماندیشی که در خصوص سازمان بریکس برگزار شده است، اعلام کرد: بریکس مجموعهای از کشورهای در حال ظهور و پرشتاب اقتصادی است که توانسته جایگاه ویژهای را در این چند سال به دست آورد. بریکس مجموعه جهانی و پهناورترین سازمان جهانی به لحاظ جمعیت و مساحت کشورهای عضو به شمار میرود و با سازمانهای منطقهای مانند «اکو» یا «شانگهای» متفاوت است، نرخ تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو بریکس در دنیا رتبه نخست را دارد و جایگاه ویژه ای برای آن قائل هستند و روز به روز نیز در حال رشد است.»
افزایش اقبال جهانی به عضویت در بریکس
به گفته صمدزاده هم اکنون ۳۵ کشور دنیا خواهان عضویت در بریکس هستند و اقبال جهانی نسبت به عضویت در بریکس نیز روز افزون است.
مسوول امور بریکس در ایران ادامه داد: «بریکس محل عضویت کشورهای نوظهور اقتصادی است، کشورهایی که احساس میکنند توانمندیها و ظرفیتهای آنها در دنیا نادیده گرفته شده، قصد دلارزدایی و شکستن سلطه غرب را دارند اما این کشورها به رشد اقتصادی دست یافتهاند و رشد اقتصادی دنیا نیز به آنها وابسته است.»
صمدزاده اظهار کرد: «سازمان بریکس سه ستون یا پایه دارد که شامل سیاسی - امنیتی؛ اقتصادی - مالی و فرهنگی - مردمی است و تلاش میکند فعالیت های خود را منطبق بر این ستونها قرار دهد، آنچه بیشتر از بریکس در دنیا مطرح است مربوط به ستون دوم آن است و هیچ سازمانی به اندازه بریکس برنامه برگزار نکرده و تنها امسال ۲۵۸ برنامه براساس ستونهای مزبور تنظیم کرده است.»
وی ادامه داد: «بریکس بانکی با عنوان "بانک توسعه نوین" راه اندازی کرده است که ۱۰۰ میلیارد دلار اندوخته دارد و جزو بانک های موفق در موسسات اعتبارسنجی به شمار می رود و عضویت در آن آزاد است و در چند سال اخیر به ۹۸ پروژه از کشورهای عضو بریکس ۳۵ میلیارد دلار وام داده است.»
مسئول امور بریکس در ایران گفت: «از آنجا که پروسه عضویت در بانک با مسیر عضویت در بریکس متفاوت است، ایران درخواست عضویت خود را در بانک مطرح کرده که مباحث فنی آن در جریان است، برنامه بانک مزبور این است که درصدبندی کرده و وام را براساس پول ملی به هر کشور اختصاص دهد تا سهمی در دلارزدایی در دنیا داشته باشد.»
کارشناسان معتقدند ادامه اجرای سیاستهای هوشمندانه، افزایش آگاهی عمومی و توسعه همکاریهای بینالمللی، میتواند ایران را بهعنوان الگویی موفق در کاهش وابستگی به دلار و تقویت اقتصاد ملی مطرح کند، این روند نهتنها امنیت اقتصادی کشور را افزایش میدهد، بلکه جایگاه ایران را در نظام مالی جهانی نیز ارتقا خواهد بخشید.
ارسال دیدگاه