در نشست افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی مطرح شد:
اجرای الگوی کشت به ۲۵۰ همت بودجه نیاز دارد
تهران (پانا) - افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با عنوان امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر برگزار شد.
پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در نشست افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی عنوان کرد: صنعت و پول نفت بنا به تاکید مقام معظم رهبری باید در خدمت اقتصاد کشاورزی باشد.
یکی از پرسشهای مهم در بحث حمایتها از بخش کشاورزی این است که قرار است کدام نقص را در این بخش مهم اقتصادی کشور پوشش دهد.
وی با بیان اینکه تضمین و تثبیت سرمایه کشاورز از اهمیتی ویژه برخوردار است، خاطرنشان کرد: خطاب به رئیس سازمان برنامه عرض کردم که عقبماندگی بخش کشاورزی جبران شود اما ایشان به این عقبماندگی باور نداشتند.
فلسفی گفت: سرکوب قیمت تولیدکنندگان با هدف دسترسی به غذای ارزان برای مردم شهرها الگویی بوده که سالها در کشور دنبال شده است اما نارضایتی کشاورزان را به دنبال داشته است.
فلسفی گفت: وابستگی به واردات و تهدید منابع و نهاده به امنیت غذایی آسیب زده است.۴۰ سال پیش برزیل واردکننده گوشت و پنبه بودند اما سالهاست که صادرکننده شدهاند و راهکار خروج از وضعیت کنونی بهرهورشدن تولید در بخش کشاورزی است.
وی گفت: الگوی کشت در هیچ کجای کشور اجرایی نمیشود و گفته میشود ۲۵۰ همت بودجه نیاز دارد.تنها ۲ درصد از بودجه عمومی کشور به بخش کشاورزی اختصاص دارد.
نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: میزان واردات از ۱۸ درصد به ۴۳درصد افزایش یافته است.
حامد نجفی دبیر این همایش نیز در ادامه گفت: حوزههای مختلفی در بخش کشاورزی تعریف شده تا بتوان با بررسی و تحلیل آنها موانع و مشکلات شناسایی و در جهت پایداری امنیت غذایی گام برداشت.
وی افزود: اگر امنیت غذایی در کشوری دچار مشکل شود امنیت آن کشور نیز درگیر مشکل خواهد شد.مطابق آخرین آماری که او ای سی دی منتشر کرده یارانه بخش کشاورزی ۲۸۴ میلیارد دلار است و به طور مثال یک کشاورز نروژی به ازای بخشی از میزان فروشش از حمایت نقدی دولتی برخوردار میشود.
نجفی خاطرنشان کرد: کشاورزی در کشورهای توسعه در مقابل بیرحمیهای بازار رها نشده و تلاش میشود در قالب تعرفه، خرید تضمینی و غیره از کشاورز حمایت شود اما در کشور ما حمایتها از بخش کشاورزی با اما و اگر همراه است.
وی افزود: امسال واردات گندم ۴ و نیم میلیارد دلار میرسد و قرار است کمبود تولید گندم به کشور وارد شود.بخش کشاورزی به وضعیتی گرفتار شده که نیازمند واردات است و شکاف بهرهوری وجود دارد و نشان میدهد در حوزه بهرهوری باید اقدامهای مهمی صورت گیرد.
نجفی خاطرنشان کرد: باید با هزینههای کمتر به خودکفایی در محصولات کشاورزی دست یافت.در فایو شاخصی به نام گرایش به بخش کشاورزی وجود دارد که متوسط آن در دنیا حدود نیم و در ایران حدود ۲ دهم درصد است.
نجفی عنوان کرد: در حوزه تسهیلات بانکی نیز در ۶ ماه ابتدایی امسال سهم بخش کشاورزی زیر ۵ درصد است که نشان میدهد جریان تامین مالی برای این بخش ضعیف است.این در حالی است که در برخی از سالها سهم بخش کشاورزی از تسهیلات بانکی حدود ۲۲ درصد بوده است.
عضو کمیته علمی همایش اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: در ابتدای دهه ۸۰، تراز تجاری ۲ میلیارد دلار بود اما اکنون به ۱۲ میلیارد دلار رسیده و بخش عمده محدویتهای ارزی اعمالشده صرف واردات غذا شده و باید با بهبود بهرهوری زمینه تولید بیشتر متناسب با نیازهای داخلی را فراهم کرد.
مجتبی پالوج، قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهادکشاورزی نیز در این نشست عنوان کرد: دو محور اقتصاد مقاومتی با امنیت غذایی مرتبط است و مقام معظم رهبری نیز بر این حوزه تاکید داشتهاند .امنیت غذایی پایه امنیت در سایر حوزهها است.
پارادایم حال حاضر توسعه، وجود توسعه پایدار است.سال ۱۹۹۲ کشورهای جهان در ریودوژانیرو دور هم جمع شده و برنامهای طراحی میکنند تا ۸۴۰ میلیون گرسنه مطلق کاهش یابد و به نصف برسد.
بعد از سال ۲۰۱۵ این نتیجه حاصل شد که این میزان نه تنها کاهش نیافته که بیشتر هم شده است.
پالوج خاطرنشان کرد: ۹۳۶ میلیون گرسنه مطلق در جهان وجود دارد و امنیت غذایی با تکیه بر تولیدات داخلی در کشور ما نیز اهمیت ویژهای دارد.
سند دانش بنیان امنیت غذایی تهیه شده است که ویژگی خاص آن این است که پس از طی کردن فرآیند برنامهریزی در دولت قبل رونمایی شده و باید مبنای عمل قرار گیرد تا مردم کشور به غذای کافی، سالم و حلال داشته باشند. رکن فراهمی، دسترسی، سلامت از نکات مثبت این سند است.
قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهادکشاورزی بیان کرد: ۲ میلیون هکتار اراضی آبی و ۴ میلیون هکتار اراضی دیم در کشور وجود دارد و در راستای اقتصاد مقاومتی باید بهرهوری در این سطوح کشت افزایش یابد تا امنیت غذایی پایدار حاصل شود.
قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهادکشاورزی اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی سالهاست که مطرح شده اما پس از مدتی به محاق رفت و موجب شد سال گذشته تراز تجاری به منفی ۱۲ میلیارد دلار برسد.
وی به اقدامات انجام شده هم اشاره کرد و افزود: تولید در دیمزارها که ۷۰۰ گرم بود با بهرهوری به ۱ کیلو و ۶۰۰ گرم رسیده اما تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله معنادار وجود دارد.
پالوج خاطرنشان کرد: چالشهایی در کشور در مسیر امنیت غذایی وجود دارد و حاکمیت غذایی برای کشور ما همانند سایر کشورها مهم است،اقتصاد مقاومتی مکتبی برای دستیابی به امنیت غذایی است.
ارسال دیدگاه