گزارش پانا از برگزاری نخستین نمایشگاه بینالمللی ابزارآلات صنعتی و کارگاهی:
دعوت از هنرستانها و دانشکدههای مکانیک با هدف خلق ایدههای تولید ابزار صنعتی در کشور
تهران (پانا) - مدیراجرایی نخستین نمایشگاه بینالمللی ابزارآلات صنعتی و کارگاهی با اشاره به دعوتهایی که از دانشکدهها و هنرستانهای مکانیک برای بازدید از نخستین نمایشگاه ابزار صنعتی صورت گرفته است، گفت: این نمایشگاه با رویکردی نو به دنبال آن است که این تفکر ایجاد شود که با توجه به پتانسیلهای ویژه در کشور میتوان بخش عمدهای از ابزارهای صنعتی مورد نیاز را در داخل تولید کرده و حتی در زمینه صادرات آنها اقدام کرد و این امیدواری وجود دارد که این نمایشگاه بتوانند زمینهساز بومیسازی ساخت صنعت ابزار و رشد تولیدات در کشور شود.
محمد حلاجیان در حاشیه نشست خبری اولین نمایشگاه بینالمللی ابزارآلات صنعتی و کارگاهی ایران به خبرنگار پانا، گفت: این نمایشگاه ۱۳ تا ۱۶ آبانماه در نمایشگاه بینالمللی تهران با هدف شناسایی صنعت ابزار برگزار میشود. ایجاد و راهاندازی هر صنعتی نیازمند ابزارآلاتی است.این نمایشگاه عنوانی تخصصی دارد و سازمان توسعه تجارت به جهت اهمیت موضوع و شناسایی بازاری که در دنیا انجام داده است برای اولین بار این نمایشگاه را که در گذشته آمیخته با سایر نمایشگاهها بود را برگزار میکند.
برگزاری نخستین نمایشگاه صنعت ابزار منفک از سایر نمایشگاهها
وی افزود: این نمایشگاه برای نخستین بار به صورت تخصصی و به صورت مجزا و منفک از سایر نمایشگاههای صنعتی با همکاری اتحادیه ابزارفروشان برگزار میشود. بخشهای مختلف این صنعت در نمایشگاه پیشرو حضور دارند. ابزارآلات صنعتی، پنوماتیک، هیدرولیک، برقی، شارژی و بنزینی، نجاری، جرثقیلها، جوش، برش و کارآمد در فضایی به مساحت ۱۰ هزار مترمربع با حضور پاویونهای خارجی از کشور چین و ترکیه برگزار میشود.
سهم ابزارآلات صنعتی با ورود شرکتهای داخلی به ۲۰ درصد نیاز بازار افزایش یافت
حلاجیان بیان کرد:۹۰ درصد از ابزارآلات صنعتی مورد استفاده در کشور وارداتی بوده است اما طی سالهای اخیر با رویکرد ساخت داخل و افزایش داخلیسازی محصولات، شرکتهایی تحت عنوان دانشبنیان یا مونتاژکار بخشی از ابزارهای مورد نیاز را تولید میکنند و این سهم اکنون به ۲۰ درصد مصارف داخلی رسیده است.
وی با اشاره به دعوتهایی که از دانشکدهها و هنرستانهای مکانیک برای بازدید از نخستین نمایشگاه ابزار صنعتی صورت گرتفه است، عنوان کرد:هدف ما این است که این تفکر را در آنها ایجاد کنیم که با توجه به پتانسیلهای ویژه در کشور، بخش عمده ابزارهای صنعتی مورد نیاز را در داخل تولید کرده و حتی در زمینه صادرات آنها اقدام کنیم.
ایجاد نگاه ویژه به عمق ساخت داخل در نخستین نمایشگاه ابزار صنعتی و کارگاهی
حلاجیان خاطرنشان کرد: این نمایشگاه با رویکرد نگاه ویژه به عمق ساخت داخل، ورود شرکتهای دانشبنیان به ساخت ابزار و معرفی ابزار به عنوان الفبای تولید و ایجاد نگاه تخصصی به آن برگزار خواهد شد.صنایع مختلف از صنعت ساختمان،تاسیسات، هوا،فضا، نفت، گاز، پتروشیمی، کارگاهی، تعمیرگاهی و غیره هر کدام ابزارهای تخصصی خود را نیاز دارند.
مدیراجرایی نمایشگاه ابزار صنعتی به برگزاری دورههای آموزشی و تخصصی در حاشیه این نمایشگاه اشاره کرد و افزود: با هدف همکاری بخشهای دولتی و خصوصی در این صنعت و رفع مشکلات این حوزه، جلسات رودررو با مجموعه تولیدکنندگان و واردکنندگان از سازمان توسعه تجارت، استاندارد، سازمانهای صنعتی، اتاقهای بازرگانی و کمیسیون صنایع مجلس برای حضور در این نمایشگاه دعوت به عمل آمده است.
حلاجیان عنوان کرد: بیش از ۱۰۰ انجمن تخصصی استفادهکننده از ابزار نیز به این نمایشگاه دعوت شدهاند تا درحاشیه نمایشگاه امکان برقراری و عقد قرارداد با نمایندگان اتحادیه ابزار فراهم باشد.
هدفگذاری نمایشگاه ابزار صنعتی برای زمینهسازی بومیسازی ساخت صنعت ابزار و رشد تولیدات در کشور
مدیراجرایی نمایشگاه ابزار صنعتی تاکید کرد: برگزاری نمایشگاه پیشرو تنها با هدف حضور چند شرکت و ارایه محصول صورت نگرفته و پنلهایی در زمینه تولید و توزیع و تخصیص ارز برگزار میشود. این امیدواری وجود دارد که این نمایشگاه بتوانند زمینهساز بومیسازی ساخت صنعت ابزار و رشد تولیدات در کشور شود.
وی افزود: اولین نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی و کارگاهی ایران ۱۳ لغایت ۱۶ آبان ماه سال ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.
حلاجیان اظهار کرد: ابزارآلات صنعتی دارای تنوع بالایی هستند و با استفاده از آنها، فعالیتهای گوناگون با سرعت و دقت بالا انجام میشوند. انواع تجهیزات صنعتی از قدرت بالایی برخوردار هستند که در دستههای صنعتی، کارگاهی و مصارف خانگی تقسیمبندی میشوند.
اشتغالزایی ۵۰ هزار نفری در ابزار صنعتی
مهدی باقرپور، رئیس اتحادیه ابزار صنعتی نیز در حاشیه این نشست خبری در پاسخ به پرسش پانا درباره میزان اشتغالزایی صنعت ابزار صنعتی گفت: دو نوع اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در صنعت ابزار وجود دارد. حدود ۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم در صنعت ابزار وجود دارد که توزیعکننده آن هستند اما این بخش مهم صنعتی اشتغال غیرمستقیم نیز دارد و هر محصولی که تولید میشود، حاصل ابزار است.
۸۸ هزار کارخانه و ۶۵۰ هزار واحد صنفی تولیدی به ابزارهای گوناگون وابسته هستند
وی با بیان اینکه یکی از اهداف برگزاری نمایشگاه، شناسایی اهمیت ابزار در تولید و صنعت است، خاطرنشان کرد: مواد اولیه و محصول نهایی برای همه ملموس است اما فرآیندی که در این میان وجود دارد، حاصل استفاده از ابزارهایی است که تولید را ممکن میکنند بنابراین میتوان گفت ابزارها این امکان را فراهم میکنند که مواد اولیه را تبدیل به محصول نهایی کنند و ۸۸ هزار کارخانه و ۶۵۰ هزار واحد صنفی تولیدی به صورت غیرمستقیم به صنعت ابزار وابسته هستند و نقش غیرمستقیمی را ایفا میکنند.
نقش ابزار در تولیدات کیفی کارخانجات
باقرپورعنوان کرد: به عبارت دیگر میتوان گفت که بخش عمده تولیدات صنعتی در ایران از بخشهای صنعتی مانند ایران خودرو و سایپا گرفته تا مپنا، نفت و نیرو و غیره به وجود ابزار وابسته هستند و این صنعت در تولیدات آنها و کیفیت تولید آنها نقش ایفا میکند.
رئیس اتحادیه ابزار صنعتی در پاسخ به پرسش خبرنگار پانا درخصوص اهداف برگزاری نخستین نمایشگاه ابزار صنعتی، خاطرنشان کرد: ابزار یک کالای تخصصی است و موهبتی که وجود دارد این است که خریداران و فروشندگان در این صنعت متخصص هستند. در مورد ایرانی یا خارجی بودن ابزار اظهارنظرکردن غیرتخصصی است. ابزارهای صنعتی محصولاتی هستند که درپایان فرآیند تولید قرار ندارند و قرار است که مواد اولیه را تبدیل به محصول کنند.
نیاز ابزار به مواد اولیه و دانش تولید
وی افزود: برای در دسترس بودن ابزار یا باید تولید شود یا آنکه آن بخش از ابزارها که تولید نمیشوند به کشور وارد شوند. ابزارها برای تولید نیاز به مواد اولیه دارند و دانش فنی تولید آنها نیز باید در اختیار باشد. در کنار آن باید بازار و نیاز به استفاده از آنها نیز در کشور وجود داشته باشد تا تولید آنها را توجیهپذیر کند.به طور مثال در مورد آن بخش از ابزارها که استفاده عمومی دارند حرکت به سمت تولید آنها توجیهپذیر است و میتواند در تیراژ بالا تولید شود.
باقرپور خاطرنشان کرد: آن بخش از ابزارهایی که در صنایعی مانند نفت، پالایشگاه یا پتروشیمی کاربرد دارند، ممکن است تولید آنها دارای توجیه نباشد چون در بازار صادراتی به دلیل تحریمهای اعمالشده بر کشور با مشکلات زیادی در صادرات مواجه میشوند و حتی در بخش نیاز داخلی نیز تامینکنندگان آنها با استفاده از کشورهای ثالث و دورزدن تحریم این فرایند را اجرایی میکنند و به همین دلایل ممکن است تولید آنها در تیراژ انبوه توجیه نیز نداشته باشد.
تولید ابزار صنعتی به نیاز بازار وابستگی دارد
وی بیان کرد: صنایع مختلف ممکن است ابزارآلات صنعتی متفاوتی نیاز داشته باشند که ممکن است کاربردهای دوگانه داشته باشند یعنی هم کاربرد صنعتی و هم نظامی، به همین دلیل توجیه واردات یا تولید آنها تنها به نیاز داخلی، وابستگی دارد.
باقرپور تاکید کرد: باید نیازهای واقعی کشور به ابزارآلات صنعتی را شناسایی کرد و در مورد آنها به این نتیجه رسید که چه مواد اولیهای برای این دسته از تولیدات مورد نیاز است و چه دانشی برای تولید آنها در اختیار است تا به توسعه تولید اقدام کرد.
ضرورت نیازسنجی بازار برای تولید ابزارآلات صنعتی
وی در پاسخ به سوال خبرنگار پانا درباره نیازسنجی بازار برای تولید ابزارآلات صنعتی گفت: هنوز نیازسنجی منسجمی در این زمینه صورت نگرفته است و برگزاری نمایشگاه میتواند گامی در این زمینه باشد. سه سال است که در اتحادیه ابزارالات صنعتی تلاش شده تا این نیاز شناخته شود و نمایشگاهی تحت این عنوان در کشور برگزار شود که میتواند یکی از دستاوردهایش شناسایی بازار باشد.
رئیس اتحادیه ابزار صنعتی خاطرنشان کرد: ابزارفروشان، کارشناسان روشهای تولید هستند. آنها روشهای تولید را شناسایی و متناسب با آن، ابزارهای مورد نیاز را ارایه میدهند.تاکنون این اهمیت شناسایی نشده بود به همین دلیل ناگزیر شدهایم که ابزار را به نمایشگاه بیاوریم و اگرچه تاکنون ۲۴ نمایشگاه صنعتی برگزار شده اما این نخستین بار است که قرار است نمایشگاهی برای ابزار برگزار شود.
ضرورت تعریف سیستمی واحد برای شناسایی بازار ابزار صنعتی
باقرپور بیان کرد: باید متولی واحدی وجود داشته باشد و سیستمی را تعریف کند که با استفاده از همکاری دانشگاهها و بخشهای فنی کشور بخواهد که دانش و علم مورد نیاز تولید ابزارهایی که در تولیدات ایرانی در صنایع مختلف کاربرد دارند را تولید و با استفاده از این تولید دانش، با استفاده از مواد اولیه در دسترس ابزارهایی تولید شوند که فرآیندهای تولید را تسهیل و کیفیت محصولات تولیدی صنایع را افزایش دهند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از این متولیان میتواند وزارت صمت باشد که با استفاده از امکانات در اختیار خود ارتباط لازم را بین بخشهای مختلف صنعتی برقرار و ضمن نیازسنجی بازار حلقههای این زنجیره را تکمیل کند. تکمیل این زنجیره و اتصال حلقههای مختلف به هم موجب میشود تا دیگر مانند امروز بخشهای صنعتی مجبور به تولید دانش با هزینه شخصی نباشند.
رئیس اتحادیه ابزار صنعتی عنوان کرد: در کشورهای مهم و صنعتی جهان نیز وقتی قرار است فرآیندی ترتیب داده شود دانشگاههای کشور با توجه به مواد اولیه در دسترس دانش را تولید و در اختیار بخشهای صنعتی قرار میدهند تا امکان بهروزترین تولیدات در صنایع وجود داشته باشد.در کشوری مانند چین استانهای مختلف محصولات مختلف و خاص آن استان را تولید میکنند که یکی از دلایل مهم آن دسترسی به مواد اولیه و دانش و تکنولوژی است.بنابراین در مورد ابزارآلات صنعتی نیز ما باید همین مسیررا طی کنیم و برخی از ابزارهایی را که ممکن است در کشور تولید آنها را داشته باشند را تولید کنیم و در مورد ابزارهایی که امکان تولیدش وجود ندارد چوب لای چرخ تاجر گذاشته نشود.
ارسال دیدگاه