مجری طرح چغندر قند:

قیمت چغندرقند متناسب با هزینه‌های تولید اصلاح می‌شود

تهران (پانا)‌ - مجری طرح چغندر قند در وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد، وزارتخانه به دنبال این است که بر مبنای هزینه‌های تولید و نرخ سایر محصولاتی که قیمت تضمینی دارند، در سال جدید قیمت چغندرقند را متناسب با هزینه‌های تولید اصلاح کند.

کد مطلب: ۱۳۶۴۸۸۵
لینک کوتاه کپی شد
قیمت چغندرقند متناسب با هزینه‌های تولید اصلاح می‌شود

به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، پیمان حصادی بیان کرد: برنامه‌ریزی شده تا چغندر قند نیز متناسب با بالا رفتن قیمت سایر محصولات رقیب مثل گندم، دانه‌های روغنی، کلزا، سویا افزایش قیمت پیدا کرده و نرخ آن اصلاح شود تا کشاورزان به کشت این محصول ترغیب شوند.

وی ادامه داد: بیش از ۵۰ درصد تولید شکر ما از چغندر قند است و تقریبا حدود ۴۰ درصد از نیشکر است.

مجری طرح چغندر قند در وزارت جهاد کشاورزی افزود: در خصوص چغندر قند رابطه‌ای بین قیمت چغندر قند و شکر وجود دارد. به این معنا که به طور نسبی از ۷ تا ۷.۵ کیلو چغندر قند، یک کیلو شکر استخراج می‌شود و اگر قیمت شکر به‌طور دستوری تعیین شود و هزینه‌های تولید جبران نشود، باعث می‌شود سطح کشت پایین بیاید.

وی عنوان کرد: در سال گذشته قیمت چغندرقند به صورتی بود که هزینه‌های تولید را جبران نمی‌کرد. در ستاد تنظیم بازار نیز قیمت شکر را ۱۸ هزار تومان مصوب کرده بودند اما در حالی که قیمت تولید چغندر قند بدون سود ۲۰ هزار تومان برای کارخانه‌ها تمام می‌شد.

حصادی با بیان اینکه یک تناسب قیمتی بین تمام محصولات وجود دارد، تصریح کرد: اگر گندم را به‌عنوان مادر محصولات اصلی در نظر بگیریم که بیش از ۶ میلیون هکتار سطح زیر کشت دارد، بر اساس قیمت گندم کشاورزان برای سایر محصولات و کشت‌ها به غیر از محصولی همچون سبزی و صیفی‌جات برنامه‌ریزی می‌کنند، زیرا کشاورز در این محصولات تمام هزینه تولید را وارد بازار می‌کند.

وی ادامه داد: نرخ چغندر قند ۰.۲۳ ، ۰.۲۴، ۰.۲۵ درصد قیمت گندم بوده و هست. در حالی که در قیمت گذشته، این تناسب رعایت نشد و زمانی که تناسب رعایت نشود، کارخانه‌ها و کشاورزان استقبالی برای کشت ندارند.

حصادی عنوان کرد: بر همین مبنا در سال گذشته طی جلساتی با معاونت برنامه‌ریزی برنامه‌ای برای افزایش قیمت چغندر متناسب با سیر صعودی هزینه‌های تولید داشته‌ایم.

وی با بیان اینکه چغندر قند حداکثر تا ۲۰ اردیبهشت ماه کشت می‌شود، گفت: کشت چغندر قند از اسفند ماه آغاز و تا ۲۰ اردیبهت ماه ادامه دارد. اما به دلیل اینکه قیمت آن هنوز مشخص نشده و دلیل آن نیز این است که قیمت شکر مشخص نشده، این مسئله باعث شده است که سطح زیر کشت را از دست بدهیم.

تولید چغندر قند در دهه ۹۰ رشد بسیار وسیعی داشته است

حصادی عنوان کرد: وزارتخانه به صورت جدی این موضوع را پیگیری می‌کند و هدف ما افزایش تولید است. در خصوص چغندر قند ما به دنبال افزایش سطح زیر کشت نیستیم بلکه به دنبال افزایش تولید در واحد سطح هستیم. در دهه ۷۰ تا ۷۵ میانگین عملکرد چغندر قند ۳۲ تن بوده است. در دهه ۹۰ این عدد به ۵۵ تن رسیده است که رشد بسیار وسیعی داشته است.

وی افزود: در دهه ۷۰ تا ۷۵ میانگین سطح زیر کشت چغندر ۲۰۰ هزار هکتار بود. در حال حاضر میزان محصول به ۹۰ تا ۹۵ ملیون تن رسیده که در سطح ۱۰۰ هزار هکتار کشت می‌شود. اگرچه سطح کاهش یافته اما میزان تولید از سطح وسیع‌تر دهه هفتاد بیشتر شده است. به این معنا که سطح زیر کشت نصف شده است و تولید افزایش پیدا کرده است.

حصادی تاکید کرد: در حال حاضر برای تعیین قیمت چغندر قند، باید بر مبنای هزینه‌های تولیدی که زارعان دارند، برنامه‌ریزی شود. بنابراین باید براساس هزینه تولید برای کشاورزان یک نرخ خرید تضمینی قیمت بگذاریم اما در حال حاضر قیمت شکر به چالش این موضوع تبدیل است.

وی افزود: اگر قیمت شکر افزایش پیدا کند، به دنبال آن قیمت چغندر قند نیز افزایش خواهد یافت.

حصادی تصریح کرد: یکی از مسائلی که چالش ایجاد کرده است، واردات است. در کشور تقریبا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن شکر نیاز است که یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن شکر تولید می‌شود و حدود ۵۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار تن به واردات نیاز است.

وی تاکید کرد: اگر واردات مدیریت شود، به دنبال آن بازار و تولید نیز مدیریت می‌شود، اما در حال حاضر زنجیره این محصول به دلیل معین نشدن قیمت شکر، دچار به‌هم ریختگی شده است. در چند ماه گذشته قیمت جهانی شکر افزایش داشته است که بسیار برای حوزه تولید خوشبینانه است تا قیمت تمام شده وارد کننده با قیمت تمام شده داخلی یکسان باشد.

کشت چغندر در افغانستان متوقف شده است

این مقام مسئول در خصوص کشت فرا سرزمینی چغندر قند به خصوص در کشور افغانستان عنوان کرد: به مدت دو سال کشت در اوایل دهه ۹۰ انجام شد و محققانی به کشور افغانستان اعزام شدند.

وی افزود: بررسی‌های لازم انجام شد اما کشت فرا سرزمینی زمانی انجام می‌شود که شرکت خصوص سود مورد نیاز خود را داشته باشد و این کشت برایش مقرون به صرفه باشد. در حال حاضر شرایط این چنین نیست.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار