رئیس سازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی:

انتقال آب میان حوضه ای باعث تخریب طبیعت می شود

اهواز (پانا) - رئیس سازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی کشور گفت: این سازمان موافق انتقال آب میان حوضه ای نیست زیرا هر طبیعتی با شرایط موجود سازگار شده و این انتقال موجب تغییراتی می شود که به زیان طبیعت است.

کد مطلب: ۸۱۶۷۰۶
لینک کوتاه کپی شد
انتقال آب میان حوضه ای باعث تخریب طبیعت می شود

به گزارش خبرگزاری ایرنا، راضیه لک در نشست خبری دراهواز با اشاره به زیان های انتقال آب افزود: زمانی که آب یک حوضه به حوضه دیگر منتقل شود، از لحاظ زمین شناسی هزاران سال طول می کشد تا طبیعت بتواند دوباره خود را با شرایط جدید سازگار کند.
وی ضمن ارائه راهکار برای کمبود آب در کشور گفت: بهتر است به جای انتقال آب، منابع آبی مدیریت شود و مصرف آب را کاهش دهیم، در نهایت اگر واقعا نیاز مبرم به آب در برخی مناطق کشور وجود داشت، از منابع کارستی (آب های موجود در سنگ های سخت) استفاده شود.

شناسایی آب های زیرزمینی در خوزستان
لک همچنین ضمن توضیح در مورد آب های کارستی، از شناسایی آب های زیرزمینی در اعماق ۳۰۰ تا ۴۰۰ متری زمین در استان خراسان و خوزستان خبر داد.
وی با اشاره به کشف آب های زیرزمینی با نام «کارست» در شهرستان کلات خراسان افزود: این آب ها خارج از ایران و با حفر چاه های عمیق در مرز ترکمنستان برداشت می شد، همین امر موجب شد سازمان زمین شناسی در استان های مرزی مثل آذربایجان، خوزستان و کردستان به دنبال شناسایی آب در لایه های سخت زمین با نام کارست شود.
لک هشدار داد: ضروری است هر چه زودتر نسبت به شناسایی آب در لایه های سخت زمین اقدام شود، زیرا شیب لایه های سخت ممکن است به گونه ای باشد که آب را به سمت کشور همسایه و یا دریا سرازیر کند. به طور مثال، نیمی از آب مورد نیاز در شهر مشهد از طریق این آب قابل تامین است.
وی با اشاره به اهمیت تشکیل سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و تاسیس ۱۹ مرکز در استان های کشور گفت: متاسفانه کمتر کسی از فعالیت های این سازمان اطلاع دارد این در حالی است که داده های سازمان زمین شناسی می تواند موقعیت جغرافیایی مناسب پروژه های کلان در کشور را شناسایی کند. استعلام از سازمان زمین شناسی باعث می شود حداقل زمین منطقه بررسی کارشناسانه شود تا به طور مثال سد در جایی ساخته نشود که رسوبات تبخیری و نمک در زیر زمین آن وجود دارد.
لک عمده ترین فعالیت این سازمان را بررسی موضوعاتی چون فرونشست، بحران آب، زمین لرزه، ریزگرد و سایر مخاطرات مرتبط با زمین شناسی دانست و افزود: سازمان زمین شناسی در بحث گسل و ساخت و ساز در گرفتن استعلام برای ساخت طرح های عمرانی بزرگ مانند استعلام محل طرح یا مکان سنجی آن موفق عمل کرده است.

سد گتوند خسارت ناشی از نداشتن نقشه زمین شناسی است
معاون سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی نیز در این نشست گفت: یکی از وظایف سازمان زمین شناسی شناسایی چشمه های لرزه خیز است. چشمه های لرزه خیز گسل هایی هستند که فعال هستند و در اثر عملکرد این گسل ها زلزله رخ می دهد. در طرح تعیین حریم گسل ها نوع فعالیت گسل ها در کلان شهرهایی مانند تهران، مشهد، شیراز مشخص شده است. در اکثر شهر ها چون خانه سازی از قبل انجام شده، عملا گسل ها قابل شناسایی نیستند. به همین علت از تراشه های طبیعی یا جاهایی که ساختمان سازی انجام می شود، گسل را مشخص می کنند و فعالیت آنها بر اساس نمونه برداری و تعیین سن مشخص می شود.
علیرضا شهیدی در مورد اهمیت استفاده از نقشه هایی که سازمان زمین شناسی تهیه کرده نیز اظهار کرد: نقشه هایی که سازمان تهیه می کند تا سال ها پیش در وب سایت سازمان به صورت رایگان در اختیار همگان وجود داشت. قدیمی ترین نقشه ها در مقیاس ۱ به ۲۵۰ هزار وجود داشتند و در حال حاضر نقشه های دقیق تری با مقیاس ۲۵ هزار تهیه شده که در رابطه با گسل ها و فعالیت آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
وی در ادامه گفت: خسارت ناشی از عدم استفاده از نقشه ها ی زمین شناسی در کشور بسیار زیاد است. برای مثال سد گتوند ۴۰۰۰ میلیارد تومان هزینه داشت در حالی که تنها با ۵۰۰۰۰ تومان می توانستند نقشه زمین شناسی را تهیه کنند و الان متحمل هزینه سنگین برای جبران خسارت ناشی از آسیب محیط زیست نمی شدیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار