بیتوجهی به سوغات تاریخی اصفهان
«گز» مظلوم واقع شده است
اصفهان (پانا) - عضو هیات مدیره اتحادیه گز و شیرینی اصفهان گفت با وجود ثبت ملی گز به عنوان میراث ناملموس اصفهان، اما نگاه لازم به این محصول در اصفهان و در سطح ملی نمیشود.
سید مهدی دردشتی امروز در نشست خبری پیش از همایش گز اصیل اصفهان، اظهار کرد: هدف از برگزاری این همایش، پاسداشت گز اصفهان و پرداختن به ریشه این هنر اصیل به عنوان یکی از عناصر هویتی اصفهان است.
وی افزود: گز اصفهان علاوه بر آن که یک صنعت و سوغات این شهر است، یک هنر نیز محسوب میشود و زحمات زیادی برای آن کشیده شده و هدف ما معرفی گز اصفهان به عنوان پایگاه این محصول است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه گز و شیرینی اصفهان با انتقاد از برخی کمتوجهیها به این محصول عنوان کرد: از آنجایی که شهر اصفهان بیشتر یک شهر صنعتی است، کمتر از آنچه شایسته است به گز پرداخته شده و در عوض صنایع گوناگون مورد توجه بودهاند و نگاه لازم به این محصول نشده است.
وی با بیان اینکه گز اصفهان همواره در کنار صنایع دستی بوده و نام آن همراه با شهر اصفهان در اذهان وجود دارد، گفت: هر کس در حوزه خود نسبت به معرفی گز اصفهان مسئولیت دارد، چرا که این محصول سوغات اصفهان است.
دردشتی افزود: رسانهها باید به مظلوم واقع شدن این محصول بپردازند و سابقه، ریشه تولید و زحماتی که برای گز اصفهان کشیده شده باید در رسانهها بیان شود.
وی با اشاره به قدمت تاریخی این محصول بیان کرد: سابقه صنعتی شدن گز اصفهان حدود ۱۰۰ سال است، اما پیش از آن گز به صورت کاملا سنتی تولید میشده و این محصول از زمان صفویه تاکنون به مدت ۴۵۰ سال قدمت دارد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه گز و شیرینی اصفهان با بیان اینکه بزرگان زیادی در این حوزه زحمت کشیدهاند، گفت: گز اصفهان همچون هنر معماری که اکنون بقایایی از آن باقی است، محصولی ریشهدار است و زحمات زیادی برای آن کشیده شده که امروزه این هنر را به نام اصفهان میشناسند.
وی مطالبهگری پیرامون این موضوع را از دیگر مباحث مطرح در همایش گز دانست و بیان کرد: از مسئولان، دوایر دولتی و افراد حاضر در همایش خواستار کمک به گز اصفهان هستیم، چرا که این محصول مظلوم واقع شده، درحالی که باید به عنوان یک صنایع دستی معرفی شود.
دردشتی با بیان اینکه گز اصفهان پتانسیلهای بسیار خوبی برای تولید دارد، تصریح کرد: باید توجه داشت که این محصول هیچ افزودنی ندارد و کاملا از عصارههای طبیعی ساخته شده و سالمترین شیرین دنیا است، اما به این مسائل به اندازه کافی پرداخته نشده است.
وی افزود: ارزش غذایی گز اصفهان از دیگر نکات قابل توجه است و این محصول بدون هیچ گونه مواد نگهدارندهای، ماندگاری بالایی دارد.
دردشتی با تاکید بر اهمیت صادرات گز و بازارسازی خارجی برای این محصول عنوان کرد: برای بازارسازی برونمرزی گز اصفهان باید اقدام شود، چرا که در تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف این محصول توانسته در کنار انواع شکلات و شیرینیجات جای خود را پیدا کند، اما متاسفانه از آنجایی که این هنر مورد بیمهری واقع شده نتوانسته جایگاه اصلی خود را داشته باشد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه گز و شیرینی اصفهان در ارتباط با صادرات این محصول بیان کرد: فعالیتهایی در حوزه صادرات گز نیز انجام شده و واحدهای تولیدی برای معرفی این محصول اقدام کردهاند، اما از آنجا که گز در کشورهای مختلف گمنام است و شناخت کافی بر آن وجود ندارد، هزینههایی برای بازارسازی آن وجود دارد.
وی ادامه داد: هر واحد در حد توان خود برای صادرات این محصول سرمایهگذاری کرده و علیرغم اینکه صادرات گز ارتباط مستقیم با دلار دارد، اما استقبال خوبی از آن شده و آمار صادرات سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش داشته است و در سال ۱۴۰۱ نیز شاهد رشد خوبی در این زمینه بودیم.
دردشتی افزود: قبل از سال ۱۴۰۰، گز اصفهان به ۲۲ کشور دنیا صادر میشد، اما در این سال این عدد به ۲۸ کشور رسید و این روند همچنان روبه رشد است.
وی با تاکید بر نقش مردم در معرفی این محصول به سراسر دنیا، اظهار کرد: اگر هر اصفهانی خود را در این رابطه مسئول بداند و یک جعبه گز اصفهانی را به عنوان سوغات به نقاط مختلف دنیا بفرستد، این محصول معرفی شده و مورد استقبال قرار میگیرد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه گز و شیرینی اصفهان اضافه کرد: کشورهایی که این محصول را دریافت کردهاند اهمیت زیادی به جایگاه آن میدهند و از این بابت خوشحال هستیم، از جمله آن میتوان به کشورهایی مثل کانادا، استرالیا، کشورهای حوزه خلیج فارس، اوراسیا و برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان که خود مهد شکلات هستند نام برد و این کشورها مطابق آمار صادرات و فروش، گز اصفهان را نسبت به برخی محصولات خود ارجح میدانند.
وی در ارتباط با افزایش قیمت این کالا تصریح کرد: متاسفانه به دلیل تورم بسیاری از کالاها افزایش قیمت داشته، اما مردم باید بدانند که گز نسبت به برخی اقلام دیگر قیمت بالایی ندارد و نگاه به این محصول نسبت به ارزش و جایگاه آن باید عوض شود.
دردشتی با تاکید بر سابقه تاریخی این محصول در اصفهان گفت: گز در تقویم گردشگری به نام اصفهان ثبت شده و ثبت جغرافیایی آن نیز به نام اصفهان است؛ همه مستندات تاریخی دلالت بر آن دارند که این محصول متعلق به اصفهان است و در این نقطه به شکل کاملا سنتی تولید میشده است.
وی افزود: همچنین این محصول به عنوان میراث ناملموس به نام اصفهان ثبت ملی شده، این در حالی است که در شهر اصفهان و در سطح ملی نگاه لازم به گز نمیشود و به نقش هر یک از شهروندان در این زمینه باید بیشتر پرداخته شود.
ارسال دیدگاه