میدان نقش‌جهان و یونسکو؛ از مشکل خلاف‌سازی تا تنوع قوانین ساخت‌و‌ساز

اصفهان ( پانا) - میدان نقش جهان از عجایب معماری دوران صفوی است که همچنان شکوه خود را حفظ کرده و وارد فهرست میراث جهانی یونسکو شده، اما ساخت‌ و‌ سازهایی که از دید برخی باضابطه و برخی دیگر غیرقانونی بوده بارها خطر خروج از این فهرست را ایجاد کرده است.

کد مطلب: ۱۱۳۳۷۵۳
لینک کوتاه کپی شد
میدان نقش‌جهان و یونسکو؛ از مشکل خلاف‌سازی تا تنوع قوانین ساخت‌و‌ساز

خیابان چهارباغ اصفهان نمونه بی‌نظیری از معماری و ساختار شهری اصفهان تاریخی است و از آن به عنوان گذر فرهنگی شهر یاد می‌شود.

در راستای توسعه خیابان چهارباغ و پاسداشت ارزش‌های تاریخی این منطقه، اقدامات بسیاری انجام شده که از جمله مهمترین آنها می‌توان پیاده‌راه سازی چهارباغ اشاره کرد که ساخت آن بیش از دو سال زمان برد و اکنون این خیابان بدون حضور خودروها و سایر وسائل حمل و نقل، چهره دیگری پیدا کرده است و بسیاری از دوستداران میراث تاریخی از اجرای این طرح راضی و خوشحال هستند.

البته طرح‌های بسیاری نیز پیشنهاد داده شد و حتی به اجرا نیز درآمد اما به سبب ارزش‌های تاریخی خیابان چهارباغ و ملاحظاتی که در این باره باید صورت گیرد، چندان موفقیتی کسب نکردند. یکی از این طرح‌ها که امروز مشکلاتی را برای این منطقه تاریخی ایجاد کرده، احداث یک هتل در حریم خیابان چهارباغ عباسی است.

مطابق با قوانین و ضوابط، حداکثر ارتفاع بناهای واقع در حریم ۱۰۰ متری محورهای تاریخی، ۸ متر است که این مورد، در ساخت هتل مذکور نقض شده است. البته این هتل مصوبه لازم را دریافت کرده اما نقض قوانین مربوط به سازمان جهانی یونسکو در آن نقض شده، دقیقا موضوعی که در قبال ساختمان های مشابه مانند جهان نما و غیره نیز محل اختلاف بوده است.

البته تنها مشکل این هتل، روند احداث و یا کوتاهی احتمالی شهرداری به زعم سازمان جهانی یونسکو در این مورد نیست. برخی معتقدند ساخت هتلی با چنین حجم در محدوده محور تاریخی و فرهنگی چهارباغ، عملا سیمای خیابان را مخدوش می‌کند. موضوعی که مطرح می‌شود اینکه بسیاری از شهروندانی که حتی سررشته‌ای در علم ساختمان‌سازی ندارند هم به آن واقف هستند و اعتراضات زیادی را به همراه داشته است.

رئیس شورای شهر اصفهان در همین رابطه پیش‌تر اظهار کرد: هر جا میراث تاریخی مورد تعرض قرار گیرد با جدیت ورود می‌کنیم چون تمام ساخت و سازها در حریم اماکن تاریخی باید مراحل قانونی را طی کند. کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر به این مورد ورود کرده و حتی در این زمینه نشستی نیز با منتقدان داشتیم.

علیرضا نصر اصفهانی افزود: درباره هتلی که در چهارباغ در حال ساخت بود گزارشی دریافت کردیم و روند ساخت آن تقریبا به صورت قانونی طی شده است و پس از اینکه ارتفاع این هتل مورد انتقاد سازمان‌های مردم‌نهاد و دوست‌داران میراث فرهنگی قرار گرفت، این موضوع به کمیسیون ماده ۵ رفت و ساخت این هتل هم‌اکنون متوقف شده است. هم مدیریت شهری و هم اداره‌کل میراث فرهنگی معتقدند نباید کار خلافی صورت گیرد و امیدوارم در نهایت رضایت منتقدان، سازنده و متولیان امر محقق شود.

معاون عمرانی استاندار اصفهان نیز درباره ساخت هتل پرحاشیه چهارباغ اصفهان عنوان کرد: پیش‌تر مصوباتی در این باره داشتیم که با همکاری شورای برنامه‌ریزی، مصوبات جدید تدوین شد و نتیجه آن به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شده که باید با میراث فرهنگی هماهنگی‌هایی انجام دهند. پس از بررسی نهایی، روند ساخت هتل بر اساس ابلاغیه شورای عالی معماری و شهرسازی انجام خواهد شد.

حجت‌الله غلامی اضافه کرد: پیشنهاد استان تعدیل ارتفاع این هتل بوده که اگر ابلاغ شود، پروژه دوباره فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.

فریدون اللهیاری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ضمن تایید پیشنهاد تعدیل ارتفاع هتل چهارباغ بیان کرد: البته تعدیل ارتفاع هتل نیازمند به طی کردن فرایندهای قانونی است و همچنین دبیرخانه شورای عالی معماری و شهرسازی نیز اظهار نظر نهایی را در این رابطه ابلاغ کند.

به مشکلاتی از این دست بارها برای محورهایی تاریخی شهر اصفهان پیش آمده اما متاسفانه سهل‌انگاری‌ها همچنان ادامه دارد. به نظر می‌رسد انطباق دیدگاه استانداردسازی از سوی مجموعه‌ای جهانی چون یونسکو با قوانین شهری و حتی ملی مرتبط با ساخت و ساز در اطراف مجموعه‌های شاخص تاریخی باید با دیدگاه کارشناسی به سمت یکسان‌سازی و یا نزدیک شدن برود تا سرمایه‌گذار در‌ گیر و دار این قوانین و برداشت‌های متفاوت از آن اسیر اختلافات بین دستگاهی نشود.

یک روز صحبت از اخذ مجوز توسط سازنده ساختمان می‌شود و یک روز سخن از عدم تایید ارتفاع به میان می آید این یعنی یک جای کار هماهنگی‌های بین بخشی ایراد دارد و باید امیدوار بود که روزی و روزی برطرف شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار